ZODIA CAPRICORNULUI (22 decembrie – 21 ianuarie)

Marcand prima etapa a iernii, Capricornul este cel de-al 10-lea semn zodiacal. O data cu solstitiul de iarna avem un punct culminant in ciclul anual. Noaptea cea mai lunga intilneste ziua cea mai scurta, soarele se afla la maximul declinatiei sale sudice. Daca cu 6 luni mai devreme, solstitiul din Rac marca amiaza anului si triumful luminii sarbatorit in exuberanta dansului de Sanziene, cel al Capricornului simbolizeaza miezul noptii anului, cufundat in intuneric. Capricornul, analog pamantului uscat, inghetat, inchipuie iarna in toata grandoarea sa saturniana. Proces de introversie, mecanism de autoaparare, concentratie, despuiere, acesta este spectacolul exterior oferit de acesta zodie. Dar mai exista in interior un drum mai activ si constructiv al semnului: sub scoarta groasa si dura care il acopera, grauntele ascuns in sol se pregateste sa germineze. Este un proces lung, lent amorsat si fara stralucire, in vederea unei victorii indepartate. Miazanoaptea anuala, moartea aparenta a naturii are ca si contraparte culminatia, plenitudinea spirituala, simbolizind telul de atins, idealul spiritual, la care se ajunge cu greu, prin indelungi asteptari, infranari ale simturilor, detasare, prin asumarea raspunderilor si ducerea lucrurilor la bun sfarsit, precum in procesul grauntelui de zapada groasa, ce va germina intr-o buna zi si va da si roade.

FEMEIA CAPRICORN

Personalitatea ei se construieste intr-o miscare de retragere in sine si de concentrare care indeparteaza de la inceput orice efort de exteriorizare. Nu da importanta spontaneitatii, fanteziei, stralucirii; de altfel, nu ii place sa vorbeasca despre ea sau sa atraga in mod deosebit privirea asupra ei. Lipsa sa de emotivitate nu este decat o aparenta care ascunde o hiperemotivitate profunda mai mult sau mai putin interiorizata. Aceasta o conduce la o atitudine calma, constanta, stapanire de sine deosebita. Are acea liniste care nu se mira de nimic, acea seninatate hotarata care rezista la sugestie, intimidare. Are o forta spirituala cu care accepta responsabilitatile si chiar merge in intampinarea lor. Nu se grabeste, cumpaneste lent orice decizie, dar o data adoptate, se dovedeste tenace in executie, pana la obtinerea rezultatului. In fata unei datorii sau responsabilitati isi dovedeste stabilitatea morala si seninatatea sufleteasca robusta si impresionanta. Are un caracter sigur, simplu, moderat, hotarat si linstit, insufland curaj, sustinand vointele, impunandu-se tutoror prin calm. Este o fiinta onorabila, demna de incredere, punctuala, care isi pune faptele in acord cu spusele. Cel mai adesea, nativa este cuprinsa de o apriga dorinta de afirmare, care o face sa simta vointa de putere ca pe o adevarata sete sau ca pe un adevarat orgoliu retras in sine, de dominare. Privirea sa patrunde viitorul cu maximum de cuprindere si luciditate, iar efortul sau vizeaza un potential de valori mai inalt, in cautarea unui loc superior de unde sa poata vedea dintr-o ochire toate consecintele lucrurilor. Fie ca alege calea ascezei, a meditatiei, a contemplatiei sau orice alta cale, ea invata sa se controleze, sa se cucereasca. Simte nevoia sa se sprijine pe valori indiscutabile, pe baze imuabile; are un spirit de claritate juridica, sensibil la greutatea si permanenta realitatilor profunde.

Mersul nativei este un mers obisnuit, fara graba, constant, ca al unui om de munte, cu miscari tepene si stangace. Este o fiinta care stie sa se faca asteptata asa cum e, echilibrul starilor sale de spirit plasand-o mereu in aceeasi dispozitie. Intreaga sa mimica e redusa la esential: cateva cuvinte spuse cu simplitate, o privire tacuta, un gest fara inflorituri. Fara sa vrea, impune respect. Vocea este egala si asezata, iar atitudinea generala dezvaluie o disciplina calma si regulata.

Femeia din Capricorn se imbraca sub semnul simplitatii, al sobrietatii si al economiei. Estetica ei nu se preocupa de zorzoane, de fantezie sau de decor; prefera o toaleta simpla si bine ajustata, culori discrete si eleganta sobra. Nu se preocupa sa placa.

Dragostea nu se afla pe primul loc pentru ea. Se situeaza de obicei, dupa cariera, munca si succes. Este prudenta in relatiile cu ceilalti, deoarece nu vrea sa-si asume riscul de a suferi si fuge deci de implicatii sentimentale. Nu-i displace sa traiasca singura si independenta. De o dispozitie egala, este logica si chiar rationala in vederi si comportament. Vointa sa e bine statornicita, controlul de sine remarcabil. Ca sotie, este serioasa, constiincioasa, de o afectiune tacuta si fidela. Se indragosteste greu, are nevoie de un timp indelungat pentru a se convinge ca este ceea ce trebuie; nu-si permite riscul de a gresi si odata luata o decizie, nu doreste sa revina asupra ei. Daca decide sa rupa o legatura anunta cu cat mai putine cuvinte, fara sa o intereseze obligatiile si pleaca fara sa se mai uite inapoi. Pentru femeia Capricorn sexualitatea este o exigenta fundamentala. Nu se abandoneaza instinctelor sau relatiilor de moment, putand avea o viata sexuala variata si intensa, fara sa se indragosteasca niciodata.

In linii mari, semnul Capricornului este cel al muntelui, al varfului de atins sau ambitiei, al ascensiunii sociale lente dar sigure. Reprezinta avaritia, frugalitatea, batranetea, singuratatea, despuierea, realizarea, economia, rabdarea, perseverenta. Indica posturile elevate, increderea, responsabilitatile, dar si datoria, metoda, organizarea, integritatea, prudenta, pesimismul, raceala, rezerva, egoismul, interiorizarea, experienta, detasarea, rigoarea, intelepciunea. In general, are simt practic si este o buna sfatuitoare. Semn al admiratiilor si al cunostintelor.

Verbul sau caracteristic este dat de experienta: „eu folosesc”.

Lectia sa este sa-i invete pe ceilati ca iubirea este intelepciune si trebuie sa invete de la ceilalti ca iubirea este altruism.

Trebuie sa dezvolte o viziune optimista asupra vietii si o mai mare libertate de expresie, iar ceea ce trebuie sa evite sunt: egoismul si melancolia.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s