Arhetipul Amantei

Amanta arhetipala este Marea Preoteasa a Erosului, principiul feminin al relatiilor. Ea cauta relatiile, uniunea si comuniunea cu oamenii, animalele, cu natura, cu Misterul, cu Iubitul Divin. Relatiile arhetipului Amantei cu ceilalti si cu lumea sunt personale, comparativ cu relatiile femeii Mistice sau ale Amazoanei.

Aspectul pur, neconditionat, luminos al Amantei din noi este ca o fetita de trei ani jucausa, lipsita de inhibitii, netraumatizata, totul fiind insotit de forta pasiunii. Ea nu se rusineaza, are sentimente spontane, simte ca nu are de ce sa ascunda nimic de ea insasi. E libera sa fie cine este, fara cenzura interioara. E deschisa fata de nevoia ei de contact si afectiune, fata de manifestarea emotiilor sale pure, si se dezvolta prin contact fizic si miscare. Ea are un contact foarte bun cu corpul ei si il iubeste, ii place sa se miste in dans sau in yoga, se hraneste si se impodobeste cu haine frumoase, bijuterii si machiaj.

E curioasa despre orice si vrea sa atinga, sa miroasa, sa simta, sa guste si sa asculte lumea. E in mod natural senzuala si sexuala, se bucura de placerile de orice fel, inclusiv de propria ei placere sexuala. Experienta directa este domeniul ei, este deschisa catre orice si isi urmeaza dorintele si simturile, ceea ce ii poate aduce uneori probleme daca nu e atenta. Sensibilitatea fata de sentimentele celorlalti, creativitatea, jucausenia, recunoasterea frumusetii sunt cateva din calitatile ei. Erosul unei femei, pasiunea si entuziasmul ei, pot fi directionate spre orice: spre partenerul ei, copii, un loc special in natura, un proiect de arta, dans, sau orice ii aduce bucurie in inima.

Cand energia Amantei este puternica si stabila intr-o femeie, ea se simte fericita si lipsita de inhibitii, si ii place sa se vada nuda. Cand energia Amantei este netrezita, acea femeie vrea sa isi ascunda corpul, se simte rusinata sau dezgustata de imperfectiunile si de modul in care arata corpul ei. Dar adevarata natura arhetipala nu poate fi suprimata o vesnicie. Va gasi o cale sa iasa la lumina, mai devreme sau mai tarziu, si sub o forma nu intotdeauna placuta daca a fost suprimata sau reprimata mult timp, chiar o viata intreaga. Insa energia reprimata a arhetipului Amantei se poate exprima si prin activitati rafinate cum ar fi pictura, cantatul la pian, dansul, scrisul sau decorarea casei. Energia naturala si spontana a Amantei vrea sa fie libera sa se exprime cu bucurie. Cand este distorsionata in vreun fel, aceasta spontaneitate naturala devine frivolitate.

Femeile cu arhetipul Amantei au nevoie sa stie unde se trage linia pentru ele, indiferent daca este vorba de somn, alimentatie, sex, exercitiu fizic, extaz, barbati, timp, energie, bani si orice altceva spre care se indreapta. Este esential sa invatam sa ne ascultam corpul, sa respectam ceea ce el ne spune, pentru ca el nu minte. Ne putem intreba corpul ce anume vrea si sa invatam sa il ascultam cand e obosit, cand nu facem suficiente exercitii, cand am mancat hrana nepotrivita, ce alimente ne hranesc sau in ce haine se simte bine. Corpul nostru de femeie ne vorbeste, putem invata sa ascultam si sa actionam in consecinta.

Energia Amantei ne atrage atentia asupra frumusetii de orice fel, caci si ea se inconjoara de cat mai multa frumusete. Indiferent daca este in natura, acasa la ea, la restaurant sau daca face ce ii place sa faca, este intotdeauna prezent un element de frumusete. Femeia cu acest arhetip poate fi atrasa de afaceri sau consiliere in domeniul frumusetii, ca artista, muziciana, cantareata, scenarista, actrita, creatoare de moda, arhitect, decorator de interioare, bucatareasa, inginer peisagist, estetician sau coafeza. Femeile cu o energie puternica a Amantei se pot implica in profesii orientate in jurul relatiilor cu ceilalti.

Energia Amantei care a fost vie si vibranda intr-o fata sau o femeie poate sa intre in umbra dupa un viol, o relatie abuziva sau pierderea tragica a unei persoane dragi sau a unui animal. Dupa o asemenea pierdere sau trauma, vechiul nostru mod de a fi nu ne mai este confortabil. Trebuie sa ne pazim impotriva inchiderii inimii. Durerea este un invatator puternic, la fel si initierea care este o parte centrala a experientei Amantei ca femeie. Stim ca toate lucrurile si fiintele, inclusiv propriile noastre corpuri, sunt trecatoare si imperfecte, iar pierderea lor este sigura. Durerea poate bloca forta vietii si bucuria existentei unei femei daca nu este traita deplin. Fara un sprijin adecvat, o femeie care jeleste poate ramane blocata in mahnire si sa piarda legatura cu viata ei. Putem sa crestem cu ajutorul durerii intalnind-o si traind-o direct, atat de intensa si profunda cat este, chiar daca facem asta gradat.

O femeie cu arhetipul Amantei dominant poate avea relatii diferite cu barbatii. Ea trebuie sa se pazeasca sa trateze barbatii ca obiecte ale placerii sau pentru implinire emotionala. Ea trebuie sa invete sa isi realizeze propria munca interioara pentru a fi capabila sa aiba o relatie profunda cu un barbat profund. Este vital ca o femeie cu arhetipul Amantei sa nu se identifice cu puternica energie feminina sexuala si sa nu foloseasca aceasta putere pentru a manipula sau seduce barbatii. Aceasta este o umbra si are mereu un pret de platit.

Arhetipul Amantei este un vas pentru Divina Shakti, si, daca femeia este constienta, ea poate sa ajute barbatul sa intre intr-o relatie corecta cu si sa integreze propria sa latura feminina si Divinul feminin, doar fiind ea insasi.

Un gând despre “Arhetipul Amantei

  1. Pingback: Cartea Femeii (cuprins) şi programul Armonie feminină | Armonie feminina

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s