Arhetipul Amazoanei

In aspectul ei luminos, femeia cu arhetipul Amazoanei este independenta, stapana pe sine, aventuroasa si orientata spre realizare. Ii place sa aiba succes si paseste in lume cu mare incredere in moduri si domenii traditional masculine. E important pentru ea sa reuseasca in orice isi propune, in special in vocatia ei in lume, si poate sa aleaga o viata publica. Deseori, munca ei este mai importanta decat relatiile si tinde sa fie mult mai impersonala comparativ cu arhetipul Mamei sau al Amantei.

Daca arhetipul Amazoanei nu este trezit, femeia poate sa isi foloseasca relatiile personale pentru a avansa profesional si sa trateze complexitatile vietii intr-un mod mai degraba masculin.

Amazoana merge dincolo de puterile ei cunoscute, intra in teritorii neexplorate, se pregateste foarte bine pentru misiunile ei si este increzatoare ca va obtine calitatile si cunoasterea de care are nevoie pentru a avea succes. Ea stie cum sa se concentreze pe scopuri si rezultate si ii este clar ce are nevoie pentru a obtine acel rezultat inainte de a trece la actiune. Se ingrijeste competent de ceea ce este necesar pentru sustinerea vietii personale si a familiei. Aduce bani in casa, isi plateste taxele si facturile la timp. Este mandra de calitatile ei de a negocia cu lumea exterioara si nu are nici o problema sa solicite o marire de salariu sau sa completeze o reclamatie. Nu este lipsita de teama. Vrea doar sa isi infrunte frica si sa mearga mai departe. Femeile care au dominant arhetipul Amantei sau cel al femeii Mistice au nevoie cu adevarat de ajutorul Amazoanei pentru a-si duce darurile in lume. Daca nu pot avea acces la energia interioara a Amazoanei, ele se pot imprieteni cu o femeie Amazoana pentru a le ajuta.

Amazoana noastra interioara este cea mai buna protectoare si aparatoare a copilului din noi. Ea apare pentru bebelusul, fetita sau adolescenta din noi care a fost abandonata sau abuzata. Ea poate spune ceea ce copilul nu poate, vorbeste pentru el. Ea se poate confrunta cu cel care a comis abuzul, sa numeasca ceea ce s-a intamplat si sa spuna adevarul. Ea este esentiala pentru crearea si mentinerea sigurantei necesare pentru ca fiinta noastra interioara vulnerabila sa se poata manifesta. Ea stie ca orice umbra ar fi in noi, oricat de intunecata sau plina de manie ar fi, acopera un copil ranit, o parte din noi insine mult timp disociata.

Energia Amazoanei poate ajuta o femeie sa defineasca si sa mentina limite adecvate cu oamenii, mancarea, banii, timpul, energia, cumparaturile, ajutorarea celorlalti. Ea ne provoaca sa fim constiincioase in munca si ne ajuta sa ne intalnim si sa ne infruntam umbrele. Una din principalele ei misiuni este sa ne ajute sa discernem si sa ne protejam de vocile dure, critice, care judeca si neaga ale demonilor nostri interiori. Acestea sunt vocile vechilor noastre conditionari care nu servesc adevarul, care nu apar din iubire, ci mai degraba ranesc, umilesc, zadarnicesc si aduc frica si autodistrugere. Cand invocam Amazoana interioara, ne putem infrunta fricile, demonii, traumele si ranile.

In aspectul ei luminos, Amazoana poate fi limpede, hotarata, decisiva, onesta, responsabila si curajoasa. Aceasta inseamna sa spuna “Nu!” si sa stabileasca limite cand avem nevoie de ele, si sa spuna „Da!” cand aceasta este actiunea corecta. Amazoana este un aliat bun cand trebuie sa intalnim ostilitatea sau agresivitatea altcuiva si stie cum sa faca aceasta cu o atitudine cu picioarele pe pamant, cu claritate, afirmarea adevarului si hotarare.

Deseori, cea mai mare provocare a Amazoanei este sa ne spunem noua insine adevarul despre ceea ce se intampla sau s-a intamplat, si sa invatam sa recunoastem semnalele corpului nostru, sa nu ne abandonam pe noi insine.

Cand Amazoana noastra nu este trezita, ne putem simti complet ineficiente, nehotarate, incapabile sa luam o decizie sau sa urmam un plan sau o misiune. O femeie cu arhetipul Amazoanei netrezit nu prezinta incredere referitor la punctualitate, bani sau intelegeri. Nu isi creeaza limite pentru ea insasi, asa ca oamenii ii invadeaza spatiul sau o calca in picioare. Ea nu spune “Nu!”, nu stie cum sa se apere, nu stie cum sa isi protejeze copilul interior. Ea poate sa fie handicapata de fricile ei, sa aiba o incredere mica in sine si auto-respect scazut, ii este teama sa ceara ceea ce doreste sau are nevoie.

In aspectul netrezit, Amazoana poate aparea agresiva, invaziva, defensiva si lipsita de respect fata de ceilalti si limitele lor. In spatele acestui comportament se afla frica, iar ea se poate simti rusinata pentru vulnerabilitatea ei.

Amazoana poate fi un paradox: este devotata pentru sustinerea femeilor si a principiului feminin, crede in ceva feminin si in implinirea propriilor scopuri feminine, in timp ce manifestarea ei in lume e mai mult masculina decat feminina. La un nivel foarte profund, ea se poate simti separata de propria ei feminitate, sau poate sa nu aiba nici o idee despre ce ar insemna aceasta. In negarea ei constienta a masculinului, ea devine masculinul. Feministele radicale din miscarea timpurie de eliberare a femeilor sunt un astfel de exemplu.

In aspectul netrezit, Amazoana manioasa poate proiecta asupra barbatilor mania pe care o simte pentru ca este dominata de aspectul ei masculin interior, animus. O femeie poate micsora dominatia energiilor masculine devenind constienta de ea si de legatura ei cu celelalte arhetipuri feminine.

Un gând despre “Arhetipul Amazoanei

  1. Pingback: Cartea Femeii (cuprins) şi programul Armonie feminină | Armonie feminina

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s