Arhetipul Mamei

Arhetipul Mamei este matricea capacitatii naturale si puterii intrinseci a femeii de a concepe, naste, sustine si reinnoi viata – indiferent daca este vorba de un copil, un proiect, o gradina sau o idee -, dar si de a aduce disolutia atunci cand este necesar. Acest arhetip cuprinde modelul aparitiei noastre din domeniul lipsit de forma in domeniul formei, si apoi inapoi in domeniul lipsit de forma. Toate femeile manifesta acest arhetip intr-un fel sau altul, indiferent daca au conceput si nascut vreodata un copil.

Arhetipul Marii Mame este reprezentat de ciclul anotimpurilor si al lunii, ca si de ciclurile vietii unei femei, de la conceptie, nastere, sustinere, moarte, descompunere si renastere. Ea este incarnarea misterului Vietii. Mama guverneaza misterele sangelui din viata femeilor: menstruatia, sarcina si menopauza.

Ritmul interior al Mamei este in armonie cu timpul fara timp, sau altfel spus cu timpul feminin, care se bazeaza pe ritmurile naturale in loc de ceas sau minte. Acest arhetip actioneaza in toate femeile, intr-un fel sau altul, si interactioneaza cu toate celelalte arhetipuri, masculine si feminine, pe un nivel foarte personal.

In aspectul ei luminos, Mama adaposteste, hraneste, ajuta, invata si ii protejeaza pe cei aflati in grija ei. Ea isi vede cu adevarat copilul si poate sa creeze o legatura profunda cu el. De asemenea, stie cum sa ii dea drumul cand soseste timpul potrivit. Aspectul luminos al Mamei din noi, indiferent de forma ei, aduce iubire si vindecare copilului interior ranit, indiferent de experienta noastra personala cu mama noastra.

O femeie cu arhetipul Mamei dominant poate simti ca traieste doar pentru ceilalti, avand grija de ei. Acesta e locul in care Mama isi gaseste implinirea si fara care se simte golita. O femeie cu arhetipul Mamei predominant poate simti o lipsa cand cuibul ei a ramas gol si cauta alte locuri in care sa isi manifeste energia, sau poate sa se deschida spre a dezvolta una din celelalte energii arhetipale.

Cand arhetipul Mamei nu este trezit, o femeie poate sa nu stie cum sau nu e in stare sa aiba grija de propriile ei nevoi fizice, sa formeze legaturi cu ceilalti sau sa hraneasca un copil. Ea se poate simti incompetenta sau poate fi narcisista si sa ii nege propriului copil individualitatea si experientele proprii.

Aspectul netrezit al Mamei poate face ca o femeie sa fie absenta fizic sau/si emotional de langa copilul ei, sa ii controleze viata, sa ii ceara foarte mult, sa se agate de el, sa fie devoratoare sau sa ii induca sentimente de vinovatie. E posibil ca ea sa nu stie cum sa aiba grija de copiii ei la nivel fundamental fizic sau emotional, poate si datorita lipsei unei ingrijiri bune din partea propriei sale mame.

Una din cele mai importante misiuni pe care le avem ca Mame este sa permitem copiilor si creatiilor noastre sa fie ceea ce sunt, ceea ce poate sa nu fie perfect sau frumos intr-un sens conventional, sau sa implineasca neaparat imaginile, ideile si visele noastre. Cea mai mare provocare pentru o femeie cu arhetipul Mamei dominant este aiba un contact autentic cu ea insasi si cu copiii ei. Poate sa fie foarte dificil si solicita un curaj imens din partea ei sa acorde libertate si sa permita copiilor ei sa treaca prin ceea ce copiii au nevoie sa treaca, mai ales cand este dureros si/sau nu se potriveste cu ideea sau imaginile ei despre ceea ce ar trebui sa se intample.

Trezirea energiei Mamei reprezinta de asemenea o oportunitate pentru femeile care au fost abandonate, adoptate, au dat un copil spre adoptie, au pierdut un copil prin moarte, boli mentale sau dependenta, pentru a jeli, a se vindeca si a se deschide spre noi moduri de a trai cu aceste pierderi. Femeile care au pierdut o sarcina, au nascut copii morti sau au facut avorturi se pot vindeca, transforma si pot invata mult prin trezirea energiei Mamei.

Femeia in care predomina arhetipul Mamei poate sa fie separata de energia erotica a arhetipului Amantei. Fata de barbati si casatorie, o femeie trebuie sa fie foarte constienta de modul in care relationeaza cu sotul ei. Daca o femeie se raporteaza mereu la sotul ei prin arhetipul Mamei, tratandu-l ca pe un copil in loc de barbat adult, ea va avea alaturi de ea un copil in loc de un barbat. Observatie: daca tu crezi ca stii ce e mai bine pentru barbatul cu care esti intr-o relatie, daca stii ceea ce ar trebui sau nu ar trebui sa faca, analizeaza ce se intampla cu tine. Aceasta este o amenintare pentru intimitate.

Prin trezirea energiei arhetipale a Mamei, invatam sa avem un contact autentic cu noi insine, sa permitem inceputurile si sfarsiturile diferitelor cicluri din viata noastra, sa ne eliberam creatiile si pe copiii nostri si invatam sa ne odihnim in constienta a ceea ce este, asa cum este.

Un gând despre “Arhetipul Mamei

  1. Pingback: Cartea Femeii (cuprins) şi programul Armonie feminină | Armonie feminina

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s