Aspect arhetipal trezit (luminos) si aspect netrezit (umbrit)

Deseori, femeile au un arhetip dominant, complet functional si un al doilea bine dezvoltat si expresiv. Celelalte doua arhetipuri raman mai putin exprimate, in diferite grade. Cel mai putin cunoscut si trezit arhetip din interiorul fiecareia este locul unde sunt ascunse comorile uitate, care au un imens potential si energii creative.

Ca orice comoara, aceste energii netrezite sunt pazite de un dragon fioros si inspaimantator, cunoscut si sub numele de conditionarea culturala, sociala si familiala. Sunt acele voci rautacioase din mintea noastra sau ale oamenilor care incearca sa ne opreasca in diferite moduri sa inaintam pe drumul nostru. Putem ca nici macar sa nu banuim ca acea calitate speciala a Femininului se afla aici, in noi, asteptand sa iasa la lumina. Pare atat de diferita, de straina, de amenintatoare sau neplacuta cand o intalnim in celelalte femei.

Femeile pot isi traiasca viata in armonie cu natura lor interioara arhetipala, sa exprime energiile si darurile arhetipale dominante in ele. Exceptia apare acolo unde o femeie s-a nascut cu un dar sau o inclinatie speciala spre exprimarea unui anumit arhetip care nu este bine primit, permis sau incurajat in familia ei, la scoala, biserica sau cultura ei. Aceasta energie nemanifestata ramane complet in umbra sau, daca prezenta ei este constientizata, poate fi o sursa teribila de conflict si lupte interioare.

Analizati-va pe voi insiva. Ce ati dorit mereu sa faceti sau sa fiti si inca nu ati explorat? Ati fost incurajate de familie sa explorati ceea ce doreati sa fiti sau sa faceti sau vi s-a spus ce sa faceti? V-a incurajat cineva? Ce a fost tabu in familia voastra, in cultura voastra? Daca nu ati fost sprijinite sa fiti voi insiva si inca va simtiti neimplinite intr-un anume fel, daca simtiti o dorinta profunda pentru ceva, ascultati ceea ce sufletul vostru va spune. Ceea ce nu ati dezvoltat ca fata sau tanara femeie are inca o sansa sa apara acum, puternic, indiferent de varsta pe care o aveti.

Observati ce ati evitat, de ce anume va temeti, de ce va simtiti amenintate sau ce nu va place la alte femei. Fiecare femeie are multe daruri si talente ascunse, inca nerevelate, care asteapta in profunzimile subconstientului lor. Cand incepem explorarea arhetipurilor feminine, descoperim o cale misterioasa. Incep sa se produca lucruri uimitoare. Arhetipurile incep sa isi desfasoare dansul misterios in noi insine. In termenii calatoriei initiatice, parasim taramul cunoscutului si patrundem in lumea Misterului unde totul este posibil si de neimaginat.

Dorul apare din suflet, din insusi Misterul Inimii, si este legatura noastra inapoi catre Mister. Cel mai bine e sa nu legam dorul nostru de nici o imagine, idee sau asteptare referitoare la cum sau cand vom primi raspunsul la rugaciunea noastra de dor. Nu putem incepe sa cunoastem astfel si, intorcandu-ne mintea spre astfel de intrebari, ne abandonam dorul. Este esential sa ramanem in starea de dor fara sa ne concentram atentia pe ganduri legate de obiectul dorului nostru, indiferent cat de sublim ar putea fi acel obiect, inclusiv iluminarea. Aceasta ne duce tot catre un obiect in loc sa ajungem la focul dorului insusi.

Salvarea pentru toate dintre noi care am crescut in familii, religii, scoli si culturi care nu au stiut, permis sau hranit inclinatiile noastre arhetipale este aceea ca fazele de dezvoltare ale Vietii sunt un proces creator, ca si noi insine. Intotdeauna suntem intr-o etapa in ciclul nasterii, mortii si al renasterii. Mai devreme sau mai tarziu, ceea ce a fost in umbra isi va scoate timid fata printr-o crapatura a betonului sau va veni vijelios ca un albatros. Viata ne initiaza mereu in misterele ei, iar Misterul ne initiaza mereu in frumusetea coplesitoare a vietii intr-un corp uman.

Fiecare dintre noi avem un destin pe care suntem menite sa il traim. Ghinda este menita sa devina stejar. Destinul nostru este sa devenim noi insine, sa ne vedem chipul pe care l-am avut inainte sa fim nascute si conditionate sa fim altceva. Destinul nostru se va afirma intr-un fel sau altul, iar dorul nostru este impulsul sau chemarea acestui destin. Daca il lasam sa existe, daca il urmam, daca nu il abandonam, daca refuzam sa il eliminam, talentele noastre unice si lumina noastra unica vor straluci.

Un gând despre “Aspect arhetipal trezit (luminos) si aspect netrezit (umbrit)

  1. Pingback: Cartea Femeii (cuprins) şi programul Armonie feminină | Armonie feminina

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s