Agravarea dosha-urilor (factori subtili formatori)

Este bine de ştiut că fiecare dosha poate fi agravată (într-o stare dizarmonioasă, de exces), fapt care atrage după sine în fiinţă o seamă de aspecte neplăcute tipice. Pe criterii strict practice vom descrie mai multe asemenea dezechilibre, cu simptomele caracteristice, dintre care multe vor putea fi recunoscute cu uşurinţă de femeile care au o mai mare experienţă şi un nivel mai rafinat de percepţie:

Agravarea lui vata dosha
– dezechilibrul vata  la tipul constituţional vata este manifestat printr-o stare de uscăciune a corpului. Pieptul este foarte mic, aplatizat, pielea este aspră, uscăţivă, uneori capătă o tentă mai întunecată ca de obicei. Apar stări de insomnie, agitaţie, anxietate. Problemele frecvente care apar sunt constipaţia, indigestia sau digestia dificilă.
– dezechilibrul vata  la tipul constituţional pitta este resimţit prin apariţia unui fond de stres pe fundalul căruia apare o stare de nervozitate excesivă, de agitaţie crescută. Femeia tinde să piardă în greutate, pieptul devine mai tare şi dureros, adesea scade în dimensiuni. Pot apărea pilozităţi în exces la nivelul pieptului. Apar combinaţii de stări de frustrare şi de nesiguranţă. Apetitul este dereglat, pot apare constipaţii pasagere.
– dezechilibrul vata  la tipul constituţional kapha apare cel mai adesea pe fondul unor mari acumulări de oboseală sau de emoţii negative. Se manifestă printr-un apetit dereglat, stări de confuzie mentală. Pieptul scade uşor în volum, interesul pentru viaţa erotică este diminuat sau devine oscilant. Adesea apare constipaţia, migrenele, somnul neaducând odihna necesară. Apar stări de teamă nelămurită. Persoana cu această agravare pare a nu se mai regăsi pe sine însăşi.
Global, agravările lui vata  dosha apar pe fondul unui stres accentuat, al oboselii, al unei alimentaţii haotice , suprastimulării cu excitante (alcool, tutun, cafea, ceai negru, stupefiante) sau prin stimulare senzorială (supradoze de privit la televizor, ascultat muzică la maxim, citit ziare etc.). Această agravare se manifestă mai ales atunci când apar stări de nesiguranţă în plan material: pierderea sau ameninţarea cu pierderea serviciului ori a surselor de venit, pierderea locuinţei, a statutului social. Deplasările, călătoriile frecvente, somnul insuficient, un program de viaţă neregulat şi epuizant duc toate la aceste agravări de tip vata . În societatea noastră există cele mai multe premize de agravare a lui vata  dosha, perturbare care este aproape generalizată la nivel de masă.

Agravarea lui pitta dosha
– dezechilibrul pitta la tipul constituţional vata este marcat prin apariţia unor frustrări intense. Adesea apar brusc stări de nervozitate, de furie mai mult sau mai puţin înăbuşită care dispar la fel de brusc cum au apărut. Agravările pitta la acest tip constituţional sunt marcate adesea de perturbarea relaţiilor cu fiinţele apropiate pe fondul psihic descris anterior. În aceste condiţii apare o pregnantă stare de insatisfacţie, vioiciunea tipică acestui tip constituţional este diminuată. Apar simptome cum ar fi iritaţiile la nivelul pielii, stările de arsură la nivelul stomacului. Sânii devin iritabili; atingerea lor provoacă o stare de nervozitate bruscă în anumite momente.
– dezechilibrul pitta la tipul constituţional pitta este distinct prin apariţia unor emoţii foarte intense de tipul furiei, mâniei, frustrării. Apetitul devine puternic, nestăpânit. Apar adesea iritaţii, inflamaţii la nivelul pielii. Sânii devin dureroşi-arzători, ciclul menstrual este prelungit. Relaţiile cu fiinţele apropiate sunt caracterizate de tensiuni, certuri intense, furtunoase. Adesea, pe fondul de nervozitate apar arsuri gastrice, boli cum ar fi gastrita hiperacidă, ulcerul stomacal, hipertensiunea.
– dezechilibrul pitta la tipul constituţional kapha este manifestat la nivel psihic prin generalizarea unei stări de nemulţumire. În relaţiile cu fiinţele apropiate apare de multe ori o reţinere nejustificată de circumstanţele obiective. Apar dureri gastrice surde şi continui. Pielea îşi mai pierde din strălucirea mată, apărând în schimb cantităţi sporite de sebum, transpiraţia capătă un miros mai pregnant. Atingerea sânilor provoacă stări nejustificate de respingere (nu neapărat făţişă).
Dezechilibrele de tip pitta se manifestă atunci când apar conflicte pe linie ierarhică, când relaţiile cu familia şi cei apropiaţi sunt caracterizate de tensiuni, certuri, când se abuzează de condimente, băuturi fierbinţi, alcool. Este un dezechilibru des întâlnit la fiinţele care se ambiţionează dintr-un motiv sau altul să atingă un scop trecând peste anumite reguli etice şi morale. Este, de asemenea, o agravare tipică pentru oamenii orgolioşi, grandomani.

Agravarea lui kapha dosha
– dezechilibrul kapha la tipul constituţional vata se manifestă prin apariţia unor frecvente stări de inerţie, de greutate. Corpul în asemenea situaţii îşi pierde fermitatea, pielea mai ales din zona extremităţilor (mâini, picioare) este foarte rece. Pieptul, care la femeile de tip vata  armonioase este caracterizat ca fiind “îndrăzneţ”, îşi pierde fermitatea. Digestia devine tot mai lentă, greoaie. În plan erotic apar inhibiţii nelămurite, o stare de respingere fără vreo cauză aparentă. De asemenea, se remarcă o apariţie a ataşamentelor faţă de fiinţe, lucruri, bani. La nivel psihic apar stări de depresie, de tristeţe.
– dezechilibrul kapha la tipul constituţional pitta este specific femeilor care luptă să conserve tot mai mult ceea ce au “dobândit”, fie că este vorba de o situaţie materială, o relaţie cu o fiinţă de sex opus sau chiar un copil. Apar stări de închidere, de posesivitate evidentă, adesea apar stări mai mult sau mai puţin mocnite de gelozie. Apare o mărire a apetitului, care oricum la acest tip constituţional este foarte puternic. Corpul care este elastic, bine definit la persoanele care au o structură pitta, devine mai moale şi flasc. Pieptul îşi pierde conturul, devine lăsat, apar depuneri de grăsime şi ţesut adipos.
– dezechilibrul kapha la tipul constituţional kapha este tipic pentru femeile foarte posesive, care tind să acumuleze şi/sau să savureze la nesfârşit ceea ce au acumulat sau acumulează. Este manifestat printr-o somnolenţă generalizată, o creştere a inerţiei. Corpul devine flasc, sânii cresc în dimensiuni, tinzând spre gigantism, pierzându-şi conturul şi fermitatea. Apare o stare de greutate în tot corpul. Apetitul creşte, adesea apetitul sexual convertindu-se în apetit pentru mâncare, mai ales pentru dulciuri.
În general, dezechilibrul lui kapha dosha apare mai ales la persoanele sedentare, care ocolesc sistematic activitatea, care preferă să privească la televizor în loc să meargă în natură, care consumă dulciuri şi/sau grăsimi, paste făinoase, carne în exces. Este un dezechilibru tipic femeilor ataşate, posesive cu o puternică atracţie pentru viaţa casnică.

Toate aceste agravări interferează cu tipul constituţional, care este diferit de la om la om. Adeseori, caracterele specifice mai multor dosha-uri interferează la toate nivelele. Astfel, o femeie poate avea o statură medie (de tip pitta), o piele arămie-întunecată (de tip vata ) şi sânii mari, plini (de tip kapha). Determinarea tipului constituţional, chiar la nivel fizic, pentru a nu mai vorbi de nivelul psihic şi mental, cere o anumită măiestrie şi experienţă în anumite cazuri. Totuşi, din descrierile făcute până acum, fiecare şi-a putut identifica anumite trăsături generale din punct de vedere constituţional şi a putut decela anumite predispoziţii spre agravare, date de unele circumstanţe exterioare şi interioare.

Un gând despre “Agravarea dosha-urilor (factori subtili formatori)

  1. Pingback: Cartea Femeii (cuprins) şi programul Armonie feminină | Armonie feminina

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s