Masajul cu uleiuri – abhyanga

Timp de mii de ani, oamenii au folosit masajul cu uleiuri pentru păstrarea sănătăţii şi longevităţii. Pe lângă reîntinerire, acest masaj zilnic complet (abhyanga) cu uleiuri vegetale, pe care vi-l puteţi face singure, este un „lux” simplu ce procură o mulţime de efecte curative pe care ar trebui să vi le oferiţi cât mai des posibil şi conferă un sentiment de stabilitate şi căldură.
El stimulează circulaţia sanguină, calmează sistemul nervos şi fortifică musculatura. Funcţiile organelor interne sunt echilibrate datorită zonelor reflexe situate în piele, iar producerea hormonală este activată. Acest tip de masaj stimulează şi funcţiile digestive, creând o stare de bine durabilă atât psihic, cât şi fizic. Practicat în mod regulat, acest tratament revigorează pielea, îi reface elasticitatea, o face mai suplă şi o protejează de soare, de vânt şi de agresiunile mediului înconjurător.

Ce ulei să alegem?
Pentru acest masaj, se folosesc uleiuri vegetale naturale de primă calitate, la care se adaugă câteva picături de uleiuri esenţiale.
Pentru tipologia vata se recomanda uleiul de susan (cu ulei esenţial de trandafir sau iasomie), ulei de migdale dulci (cu ulei esenţial de lavandă sau liliac) sau ulei de iuiubă (măslin dobrogean) la care se adaugă ulei esenţial de ylang-ylang.
Pentru tipologia pitta se recomanda uleiul de nucă de cocos (cu ulei esenţial de trandafir sau santal), ulei de floarea soarelui (cu ulei esenţial de busuioc) sau ghee (unt clarifiat, cu ulei esenţial de lavandă sau lămâie).
Pentru tipologia kapha se recomanda uleiurile de susan sau porumb, cu ulei esenţial de salvie, mentă, eucalipt, bergamotă sau smirnă.

(Pentru mai multe informatii legate de tipologiile constitutionale, citit articolele din categoria Tipologiile constitutionale )

Înainte de a folosi un ulei, trebuie să-l preîncălziţi, devenind astfel mai uşor şi mai fluid, ca să fie mai uşor asimilat de piele. Dacă nu vă puteţi prepara singure uleiul, îl veţi găsi în magazinele specializate.

Cum să obţinem un ulei „uscat”
Într-un vas, la foc mic, încălziţi lent uleiul la 110 grade C. Controlaţi temperatura cu un termometru sau puneţi una până la trei picături de apă în uleiul rece. La 100 grade C, apa începe să se evapore, sfârâind: semn că uleiul s-a transformat. Uleiul „uscat” îşi păstrează toate proprietăţile, chiar dacă este stocat un timp, şi pătrunde mai uşor în piele. înainte de folosire, încălziţi uşor uleiul de masaj în bain-marie sau ţinând recipientul pentru ulei sub un jet de apă caldă.

Frecvenţa masajelor
Pentru pielea de tip Vata, sensibilă şi deseori uscată, este indicat un masaj zilnic, mai ales iarna, când e frig afară, când bate vântul, dar şi în caz de stres. Dacă aveţi prea puţin timp, este de ajuns să vă masaţi faţa, mâinile şi picioarele.
Pielea de tip Pitta preferă uleiul de nucă de cocos, răcoritor, aplicat în două-trei masaje pe săptămână.
Pielea de tip Kapha însă, grasă în mod natural, tolerează doar tratamente ocazionale cu ulei.

Cum se procedează
Practicaţi abhyanga dimineaţa, înainte de duş sau de baie. Nu vă grăbiţi. încălziţi uleiul „uscat” la temperatura corpului şi aşezaţi-vă pe un taburet sau pe un prosop întins pe podea, într-o încăpere cu temperatură moderată. Ungeţi mai întâi tot corpul, apoi începeţi masajul. Luaţi mai întâi doar cantitatea de ulei necesară, pentru ca mâinile să alunece cu uşurinţă pe piele.
Începeţi cu masajul capului. Cu o lingură de ulei, masaţi-vă pielea capului cu vârful degetelor, descriind cercuri mici.
Urmează masajul urechilor. Prindeţi lobul între arătător şi degetul gros, apoi masaţi pavilionul urechii cu mişcări uşoare ascendente şi descendente. Masajul părţii din spate a urechii este deosebit de benefic pentru tipologia vata.
Etapa următoare priveşte faţa. Masaţi mai întâi fruntea, dintr-o parte spre cealaltă şi invers, apoi, cu fricţiuni circulare uşoare, tâmplele şi obrajii. Fricţionaţi-vă bărbia, tot cu o mişcare transversală. La sfârşit, fricţionaţi-vă nările cu degetele mijlocii, cu mişcări ascendente şi descendente.
Urmează ceafa şi gâtul. Ceafa: lăsaţi degetele să alunece de la baza gâtului până la rădăcina părului. Gâtul: masaţi-l în mai multe rânduri, pornind de jos în sus, până la bărbie.
Masaţi apoi membrele, de la extremităţi spre centru, cu mişcări lungi. Folosiţi mişcări circulare pentru încheieturi.
Masaţi apoi abdomenul şi pieptul cu mişcări circulare, în sensul acelor de ceas.
Cu masajul labei picioarelor se încheie abhyanga. Masaţi gleznele cu fricţiuni circulare uşoare, frământaţi călcâiele cu palmele. Treceţi uşurel degetele peste tendonul lui Ahile, de sus în jos, şi masaţi cambrura labei piciorului, cu mişcări energice şi rapide. Frecaţi în întregime fiecare deget şi fiecare spaţiu dintre degete cu degetele mâinii. Terminaţi cu un masaj simultan al tălpii şi al părţii de deasupra a piciorului.
Acordaţi o atenţie specială şi mai mult timp pentru masajul capului, urechilor şi picioarelor, cel puţin o dată pe săptămână.

Durata masajului
Masaţi complet corpul 5-20 minute, cu iubire şi răbdare. Mai aşteptaţi alte zece-douăzeci de minute ca uleiul să pătrundă în întregime în piele, apoi faceţi un duş sau o baie caldă, dar folosiţi un săpun neagresiv — astfel pelicula protectoare se va păstra pe toată durata zilei. De reţinut: nu practicaţi masajul cu ulei în primele trei zile ale menstruaţiei.
Masajul fără ulei se realizează în acelaşi fel şi este recomandat persoanelor care au piele grasă, kilograme în plus sau un metabolism leneş.

Un gând despre “Masajul cu uleiuri – abhyanga

  1. Pingback: Cartea Femeii (cuprins) şi programul Armonie feminină | Armonie feminina

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s