Pieptul

Acţiunea formatoare a dosha-urilor reflectată la nivelul diferitelor segmente ale corpului: Pieptul

Sânii de tip kapha
Sunt mari, grei, dezvoltaţi (uneori supradezvoltaţi), au un diametru mare. Sunt de obicei mai moi (dar nu flasci, ceea ce ar indica o agravare de tip kapha), în timpul mersului au o legănare caracteristică. Pielea lor este deschisă la culoare, sfârcurile sunt roz sau roz-maronii. Areola mamară este de culoare pală şi are un diametru mai mare ca la celelalte tipuri constituţionale. Aspectul lor general este impresionant, emanând vitalitate, energie şi vigoare. Nu sunt foarte uşor excitabili, necesitând timp şi o anumită graduare a intensităţii stimulării pentru ca starea femeii să devină efervescentă. O dată, însă, atins un anumit punct apare o satisfacţie foarte plenară şi intensă.

Sânii de tip pitta
Sunt medii ca dimensiuni, ferm conturaţi, nu atât de dezvoltaţi şi de grei ca la cei de tip kapha. Nu au rotunjimea de la kapha, ci au contururi ceva mai ascuţite. Pielea lor este elastică şi roz cu tendinţă de înroşire, sfârcurile sunt maronii-roşietice spre roşii mai (mai ales atunci când sunt intens stimulaţi). Areola mamară are o culoare roz ceva mai intens şi are un diametru mediu. La acest tip constituţional sânii sunt destul de uşor excitabili, stimularea lor producând stări de plăcere foarte intensă.

Sânii de tip  vata
Sunt cei mai mici ca dimensiuni, foarte delicaţi, tari, dau impresia generală că nu sunt încă suficient maturizaţi. Au pielea mai întunecată la culoare, sfârcurile maronii spre roşu închis. Areola mamară este foarte mică, de culoare închisă. Sânii sunt foarte uşor excitabili, producând senzaţii foarte intense. Gama de senzaţii pe care o produce atingerea lor este foarte variată. Suprastimularea lor în detrimentul altor părţi ale corpului nu este recomandată, la vata  existând o puternică dorinţă de diversitate, de variaţie.
Toate aceste caracteristici sunt specifice tipurilor constituţionale fundamentale armonizate. Totuşi, foarte rar sunt întâlnite femei cu un piept ale cărui caracteristici să aparţină unei singure dosha.

Un gând despre “Pieptul

  1. Pingback: Cartea Femeii (cuprins) şi programul Armonie feminină | Armonie feminina

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s