Talia

Talia de tip kapha
Este foarte bine diferenţiată în raport cu şoldurile (la tipul armonizat).  Linia de trecere de la bazin la talie este lină, armonioasă, firească.
Din punct de vedere strict dimensional talia este de cele mai multe ori ceva mai îngroşată ca la celelalte tipuri constituţionale, dar în raport cu aspectul general este armonios conturată.
Abdomenul are o piele moale, mai deschisă la culoare, fină, netedă. Musculatura nu este deloc evidentă sub straturile mai moi din acea zonă. Abdomenul este puţin bombat (structură tipică la femeile care serveau de model în perioada Renaşterii), talia contrastând lin cu acesta. Depunerile de ţesut adipos sunt mai abundente decât  la celelalte tipuri constituţionale, dar sunt uniforme, formând aşa numitele “rotunjimi” care sunt, de ce să nu recunoaştem, unul dintre atributele frumuseţii feminine.
Talia se menţine bine conturată în cazul unui regim de viaţă echilibrat, cu o dietă adecvată constituţiei individuale şi cu exerciţiu fizic suficient. Îngroşarea taliei se produce relativ lent, dar revenirea la forma normală se face la fel de lent chiar în condiţiile unui efort mai mare în acest sens.

Talia de tip pitta
Talia este bine conturată, dar nu foarte subţire. Nu contrastează atât de puternic cu şoldurile ca la tipul kapha.
Musculatura abdominală este bine reliefată, destul de evidentă sub pielea de pe abdomen, ceea ce conferă femeii un aspect suplu, atrăgător. Pielea de pe abdomen este elastică, mai subţire, cu nuanţe roşietice- roz. Abdomenul nu este la fel de bombat ca cel de la tipul kapha, dar nici plat ca cel de la tipul vata .
Îngrăşarea nu  este uniformă ca la tipul anterior descris. Primele depuneri se fac în zona abdominală (periombilical). Depunerile masive de ţesut adipos cu estomparea taliei sunt semnul unei anumite uzuri ale femeii în cauză.
Bazinul este de dimensiuni medii, destul de generos, dar fără lărgimea celui de la tipul kapha.
Variaţiile în greutate şi a dimensiunilor taliei sunt destul de frecvente la acest tip constituţional (în anumite limite dimensionale evident). Dealtfel greutatea este mult mai uşor de controlat la femeile pitta ca la celelalte tipuri constituţionale.

Talia de tip vata
Aici se întâlneşte talia cea mai subţire, cea mai fină. Este caracteristic, pe lângă dimensiuni, contrastul redus între şolduri şi talie. Abdomenul este de obicei plat, lipsit de proeminenţă. Scobitura taliei este accentuată. Uneori talia, pe lângă faptul că este subţire, este şi înaltă, ceea ce conferă trupului per ansamblu un aspect fragil, transparent, parcă rupt de la mijloc. Adesea apar asimetrii ale taliei, ea fiind mai bine definită într-o parte decât în cealaltă.
Pielea din zona abdominală este mai puţin moale şi fină decât la celelalte tipuri constituţionale.
Mărirea greutăţii corporale avantajează mult femeile a căror talie se încadrează la acest tip constituţional, deoarece se creează un contrast foarte plăcut şi feminin între zona mijlocului şi bazin. Creşterea în greutate se face destul de dificil şi trebuie realizată gradat, altfel apărând riscul îngrăşării neuniforme – preponderent în zona abdomenului şi prea puţin în zona bazinului, a feselor şi coapselor.

Un gând despre “Talia

  1. Pingback: Cartea Femeii (cuprins) şi programul Armonie feminină | Armonie feminina

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s