Tipologia Kapha

Este caracterizata de vitalitate, greutate corporală mare, un aspect general plin de vigoare, masivitate. Pieptul la femeile aparţinând acestui tip constituţional este larg, bine dezvoltat, uneori supradezvoltat. Sânii sunt mari, rotunzi, mai moi, cu sfârcurile de culoare roz-pală. Pielea este de culoare albă, strălucitoare, mată. Talia contrastează cu bazinul larg şi bine proporţionat. Picioarele sunt puternice, bine formate, cu forme pline.

Din punct de vedere psihic, femeile care aparţin tipului constituţional kapha sunt caracterizate de tandreţe, blândeţe, compasiune, bun-simţ. Adesea sunt firi mai degrabă retrase, îngăduitoare, însă la anumite fiinţe (dinamice, orientate spre exterior, cu un plus de energie Yang) apar aspecte cum ar fi grija intensă faţă de ceilalţi, tendinţa de a stabiliza situaţiile, relaţiile din jur. Sunt persoane foarte stabile, cu capacitate mare de efort, cu o memorie de durată, dar cu asimilare înceată.

Principalele probleme care apar la acest tip constituţional sunt:

– din punct de vedere fizic şi dinamic: excesul de masă corporală – obezitatea, un apetit prea mare (mai ales pentru dulciuri), sedentarismul, somnolenţa. Atunci când apar aceste probleme sânii devin supradezvoltaţi şi flasci, apare celulita, femeia arată îmbătrânită prematur, lipsită de prospeţime.

– din punct de vedere psiho-mental: apar probleme legate de ataşamentul excesiv faţă de lucruri, persoane, situaţii. Acest ataşament este dezechilibrant pentru fiinţa în cauză. Situaţiile de viaţă care ating în mod dureros pentru ea chiar ataşamentele sale cele mai puternice, produc dezamăgiri, depresii, stări de neîmplinire sufletească, derută, urmate de inerţie, complacere în pasivitate, închidere, dezinteres.

Principalele direcţii pe care trebuie să se concentreze femeile care au un asemenea tip constituţional, pentru a-şi menţine forma fizică, tonusul şi frumuseţea sunt: exerciţiul fizic, menţinerea unei diete mai sărace în grăsimi şi zaharuri şi mai bogată în alimente proaspete, crude, găsirea unor activităţi care să mobilizeze întreaga fiinţă, cultivarea unei iubiri altruiste, cuprinzătoare, pline de compasiune, detaşate.

Pentru întreţinerea bustului se vor face exerciţii de întărire a musculaturii pieptului, se va menţine o greutate corporală convenabilă, se va realiza un masaj energic, intens. Exerciţiul fizic adecvat, masajul energic, menţinerea greutăţii corporale în limitele normale sunt de altfel indicaţii principale pentru întreţinerea întregului corp.

Acest tip constituţional atunci când este suficient armonizat permite menţinerea tinereţii până la vârste înaintate.

Un gând despre “Tipologia Kapha

  1. Pingback: Cartea Femeii (cuprins) şi programul Armonie feminină | Armonie feminina

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s