Tipologia VATA

Este caracterizata de un aspect fizic mai fragil, de o masă corporală redusă. Trăsăturile sunt delicate, subţiri, sânii sunt mici şi (atunci când fiinţa este armonizată corespunzător) îndrăzneţi, cu sfârcurile de obicei mai închise la culoare. Pielea are nuanţe mai întunecate. Corpul pe ansamblu este mai subţire dând senzaţia de diafan (fin) atunci când este armonios dezvoltat. Femeile cu acest tip constituţional sunt foarte exteriorizate, volubile, cu un mare apetit pentru noutate, uneori pentru aventură chiar. Ele au caracteristica de a îmbina entuziasmul cu efervescenţa mentală, intuiţia fină cu fantezia (uneori dezlănţuită).

Principalele probleme care apar la acest tip constituţional sunt:

– la nivel fizic şi dinamic: calitatea de uscat prezentă din belşug în constituţia unor asemenea fiinţe determină un aspect corporal firav, lipsit de vitalitate. Această lipsă de vitalitate care apare la tipul vata nearmonizat este impropriu femeii, deoarece feminitatea, ca manifestare, implică energie, vitalitate, putere de susţinere. Lipsa de vitalitate apare pe fondul unui apetit capricios care oscilează între mese prea copioase, nedigerabile şi hrană lipsită de consistenţă. Digestia, şi ea, prezintă adesea “capricii”, nepermiţând o asimilare corespunzătoare. În aceste condiţii, femeile prezintă o constituţie firavă, lipsită de atractivitate, sânii sunt mici, au un aspect uscat; poate apare la nivelul pieptului şi hirsutismul (creşterea unor fire de păr în zone în care în mod normal nu apare sau nu apare în proporţii vizibile) .

– la nivel psiho-mental apare o prea mare împrăştiere a resurselor datorită elanurilor bruşte, a apetitului prea mare pentru discuţii lungi şi/sau frecvente. În aceste condiţii scade puterea de concentrare, capacitatea de a realiza anumite acţiuni. Fiinţa se confruntă cu o permanentă stare de slăbiciune; în cazuri de epuizare extremă apar şi stări de anxietate, epuizare. Elanurile subite şi iniţiativele zgomotoase şi fără finalizare alternează cu perioade de devitalizare şi oboseală.

Principalele direcţii pe care trebuie să se concentreze femeile care au acest tip constituţional sunt: stabilirea unui ritm de viaţă cât mai regulat, cu mese regulate şi consistente (fără a se exagera însă), cu ore de somn ferm stabilite, cu tratamente de reechilibrare cu plante medicinale adecvat susţinute. În plan mental se va urmări dobândirea unei cât mai mari stabilităţi şi profunzimi. În acest scop, pe lângă adoptarea unui stil de viaţă regulat, se recomandă găsirea şi cultivarea unor relaţii sufleteşti profunde şi stabile cu fiinţe care să împlinească anumite aspiraţii lăuntrice. La femeile cu acest tip constituţional este foarte recomandată apropierea, în primul rând sufletească, de Dumnezeu şi religie (este vorba de religiile autentice) care va duce la instalarea unei stări de pace interioară şi puritate.

Avantajele femeilor cu acest tip constituţional sunt deţinerea unei anumite gingăşii naturale, a unui fond de intuiţie rafinată. La acest tip constituţional apare, de asemenea, şi o adaptabilitate foarte mare, o abilitate caracteristică de a integra noul, neprevăzutul.

4 gânduri despre “Tipologia VATA

  1. Adria

    Si eu cred ca ma regasesc tot in aceasta tipologie 🙂 Cel putin psihic ma vad clar. Fizic am mici indoieli :)) insa directia de dezvoltare mi-o insusesc, e pentru mine. E nostim ca e prima tipologie pe care o citesc si m-am regasit din prima.
    Multumesc,
    Adria

    Apreciază

  2. Pingback: Cartea Femeii (cuprins) şi programul Armonie feminină | Armonie feminina

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s