Tipologii constitutionale – Introducere

Fiecare femeie are un anumit tip constituţional, cu care s-a născut, îi este înscris genetic şi nu poate fi schimbat prin diete radicale. Fiecare tip constituţional are farmecul său, de care femeia trebuie să devină conştientă. Sistemul medical tradiţional Ayurveda prezintă trei tipuri constituţionale, dintre care punctăm principalele caracteristici fizice, psihice şi mentale, şi posibilele perturbări (agravări).

Cele trei dosha (factori subtili formatori)

Cu mii de ani în urmă, terapeuţii ayurvedici inspiraţi au sesizat existenţa a trei structuri esenţiale, trei forţe subtile vitale (numite dosha) prezente în proporţii diferite în fiecare fiinţă, pe care le-au numit Kapha, Pitta şi Vata. Dosha este un termen sanskrit ce poate fi tradus prin factor subtil formator, care determină în toate structurile existente anumite caracteristici şi fenomene specifice. Pentru o înţelegere uşoară a principiului expus în Ayurveda vom face în continuare o scurtă analogie cu modul de formare a imaginii pe ecranul unui televizor color. La o cercetare atentă a ecranului unui astfel de televizor vom putea observa că diferitele imagini care se derulează pe ecranul acestuia, care ne apar de la distanţă ca fiind clare şi bine conturate, sunt în realitate, dacă privim ecranul televizorului foarte de aproape, formate dintr-o multitudine de puncte de dimensiuni foarte mici, care “se aprind” cu diferite intensităţi. În fiecare grupare punctiformă, există 3 puncte de dimensiuni foarte mici, care au culori diferite (în general roşu, verde, albastru – RGB). Prin aprinderea cu intensităţi diferite a punctelor corespunzătoare celor 3 culori se formează o anumită nuanţă sau culoare specifică din spectrul vizibil. Ochiul nostru percepe global acţiunea simultană a tuturor acestor puncte de diferite culori, înregistrându-le astfel ca imagini distincte.

Exact ca în această analogie, fiinţa noastră este considerată a fi alcătuită din 3 forţe subtile ce alcătuiesc prin combinarea în diferite proporţii multiplele forme şi “culori” ale trupului, sufletului şi minţii.

Ceea ce se numeşte în Ayurveda tip constituţional reprezintă proporţiile de ansamblu în care cele trei forţe subtile vitale primare (dosha) se află în structura unei fiinţe umane (atât în corpul fizic cât şi la nivelul psihicului şi minţii). Cunoaşterea, chiar aproximativă, a acestei proporţii specifice în cazul unei fiinţe umane poate să ajute la cunoaşterea profundă a specificului, tendinţelor şi predispoziţiilor acelei fiinţe, se poate preconiza cu o exactitate mare modul în care va răspunde la un anumit tratament, precum şi ce îi este mai indicat sau dimpotrivă, contraindicat din punct de vedere al hranei, modului de viaţă, modului de a gândi etc.

În Ayurveda pe lângă aceste tipuri constituţionale fundamentale există şi o multitudine de tipuri constituţionale derivate, rezultate din combinarea celor trei tipuri constituţionale fundamentale.

Toate constituţiile sunt determinate de proporţia diferită de participare a celor trei dosha. Fiecare tip constituţional aşa-numit pur este determinat de prezenţa preponderentă în fiinţa umană a unui factor subtil, dosha. Tipul constituţional pur kapha, de exemplu este determinat de predominanţa în fiinţă a lui kapha dosha, deşi pitta dosha şi vata dosha sunt prezente în fiinţă, însă în proporţii simţitor mai mici. Un tip pur pitta va avea totuşi, în proporţii e drept mult mai mici, şi kapha dosha şi vata dosha în structura sa. Este posibil ca o fiinţă să aibă un mental care să aparţină unui tip constituţional şi un psihic şi fizic care să aparţină unui alt tip constituţional. De exemplu, există femei foarte corpolente, tipic kapha la nivel fizic, dar în acelaşi timp foarte guralive şi exteriorizate, ceea ce indică un psihic vata, iar mintea lor este, totuşi, capabilă să urmărească foarte clar şi precis anumite scopuri, ceea ce indică o predominanţă la nivel mental a lui pitta dosha.

Tipologia VATA

Tipologia PITTA

Tipologia KAPHA

Alte articole din aceasta categorie

2 gânduri despre “Tipologii constitutionale – Introducere

  1. Pingback: Cartea Femeii (cuprins) şi programul Armonie feminină | Armonie feminina

  2. Pingback: Folosirea plantelor medicinale întineritoare (1) | Armonie feminina

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s