Yoga pentru femei

Astazi, mai mult ca niciodata, este esential sa includem in viata noastra de zi cu zi practici pentru sanatatea si dezvoltarea noastra spirituala. Starea mediului inconjurator, stresul creat de cererile in continua crestere ale omenirii pentru resursele naturale, agitatia politica sunt semne ale starii critice in care se afla omenirea. Daca vrem o lume in care sa meritam sa traim si pe care sa o lasam generatiilor urmatoare, trebuie sa ne asumam responsabilitatea pentru a crea starea de bine in viata noastra si sa ii sustinem pe ceilalti sa aleaga vieti sanatoase. Cu alte cuvinte, pentru a transforma lumea, trebuie mai intai sa ne transformam pe noi insine.

Desi yoga nu poate vindeca toate simptomele, practica yoga regulata ne readuce catre noi insine, catre puterea si compasiunea noastra, si astfel la o sanatate mentala si emotionala mai buna.

Numeroase studii in domeniile sanatatii si starii de bine arata ca efectele de reducere a stresului ale practicilor yoga, tehnicilor de respiratie si meditatiei sunt semnificative si puternice. Dar, desi au fost scrise multe carti despre beneficiile fizice, mentale si spirituale ale practicii yoga, foarte putine s-au focalizat asupra nevoilor speciale ale femeilor.

Ca femei moderne, infruntam stresul crescut al serviciului si responsabilitatilor familiale. Mergem mai repede si muncim mai mult, hranindu-i pe cei din jurul nostru si verificand lista cu lucrurile care trebuie facute. Dar in sufletul nostru ramane un dor profund. Dorim mangaiere si confort. Dorim libertate, dar nu libertate fata de viata noastra, ci libertatea care vine din interiorul vietii noastre.

Yoga ne poate ajuta sa gasim aceasta libertate, nu numai fata de dureri si suferinte, ci si fata de frici, agitatie si sentimentul de a fi separate. Yoga ne aduce un sentiment de conectare, cu noi insine si cu Universul. Practica yoga devine un exercitiu personal si universal in acelasi timp.

Yoga nu are doar efecte terapeutice. Evident, vrem sa dobandim efectele fizice ale practicii yoga, de la intinderea si tonifierea muschilor  pana la echilibrarea sistemului imunitar. Mai presus de aceasta insa, yoga poate deveni o prietena pe viata. Yoga ne invata sa ne iubi pe noi insine din interior, ne reaminteste ca suntem perfecte exact asa cum suntem acum.

Duceti lectiile pe care le invatati prin yoga in celelalte domenii ale vietii. Considerati practica yoga o oglinda a sufletului, un barometru prin care ne masuram sentimentele, o reteta pentru actiuni sanatoase. Yoga nu va rezolva toate problemele fizice, mentale si spirituale, dar, daca va angajati sa realizati o practica regulata, va va schimba viata.

O practica yoga constienta si consecventa este mai mult interioara decat exterioara. Crearea unui corp echilibrat si sanatos permite mintii si inimii sa se deschida catre posibilitatile pline de bucurie ale vietii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s