Extras din „Puterea prezentului” de Eckart Tolle (1)

– Obstacolele in calea dezvoltarii spirituale sunt aceleasi pentru femei si barbati?

– Da, dar accentul se pune diferit. In general, pentru o femeie este mai usor sa-si simta si sa-si locuiasca corpul, asa ca ea este in mod natural mai aproape de Fiinta si potential mai aproape de dezvoltarea spirituala decat un barbat. Acesta este motivul pentru care multe culturi vechi aleg instinctiv figuri sau analogii feminine pentru a reprezenta sau descrie realitatea transcendenta sau lipsita de forma. De multe ori, ea a fost privita ca un pantec care da viata tuturor lucrurilor care au fost create, care le sustine si le hraneste in timpul vietii lor in lumea formei. In Tao Te Ching, una dintre cele mai vechi si mai profunde carti care au fost scrise vreodata, Tao, care ar putea fi tradus prin Fiinta, este descris ca „prezentul etern, infinit, mama universului”. Este natural ca femeile sa fie mai aproape de Fiinta decat barbatii, deoarece ele „intrupeaza” Nemanifestul. Si mai mult, toate creaturile si toate lucrurile trebuie sa se intoarca in final la Sursa. „Toate lucrurile dispar din nou in Tao. El este singurul care dureaza.” Deoarece Sursa este privita ca fiind feminina, acest lucru este reprezentat prin cele doua parti, luminoasa si intunecata, ale arhetipului feminin in psihologie si mitologie. Zeita sau Mama Divina are doua aspecte: ea da viata si ia viata.
Cand mintea a preluat controlul si oamenii au pierdut contactul cu realitatea esentei lor divine, ei au inceput sa il gandeasca pe Dumnezeu ca figura masculina. Societatea a devenit dominata de barbati, iar femeia, supusa barbatului.
Nu incerc sa sugerez ca ar fi bine sa ne intoarcem la reprezentarile feminine initiale ale divinului. Unii oameni folosesc in prezent termenul de Mama Divina in loc de Dumnezeu. Ei restabilesc astfel un echilibru intre partea feminina si cea masculina, care s-a pierdut cu mult timp in urma, si asta este foarte bine. Dar ramane totusi o reprezentare si un concept, poate temporar util, ca o harta sau un indicator folositor o vreme, dar care sunt mai mult un obstacol decat un ajutor atunci cand sunteti pregatit sa va dati seama de realitatea din spatele tuturor conceptelor si imaginilor. Adevarat ramane totusi faptul ca frecventa energetica a mintii pare sa fie, in esenta, masculina. Mintea opune rezistenta, se lupta pentru control, foloseste, manipuleaza, ataca, incearca sa insface si sa posede s.a.m.d. Acesta este motivul pentru care Dumnezeul traditional este o figura patriarhala, investita cu autoritate, ce detine controlul, dominatoare si de multe ori un barbat manios, de care ar trebui sa ne temem mereu, dupa cum sugereaza Vechiul Testament. Acest Dumnezeu este o proiectie a mintii umane.
Pentru a depasi mintea si a va reconecta cu realitatea mai profunda a Fiintei aveti nevoie de calitati extrem de diferite: abandonarea, atitudinea necritica, o deschidere care sa-i permita vietii sa existe in loc sa i se opuna, capacitatea de a pastra toate lucrurile in imbratisarea plina de iubire a cunoasterii. Toate aceste calitati sunt mult mai strans legate de principiul feminin. Daca energia mentala este dura si rigida, energia Fiintei este moale si flexibila si infinit mai puternica decat mintea. Mintea conduce civilizatia noastra, in timp ce Fiinta guverneaza viata pe Pamant si in univers. Fiinta este inteligenta ale carei manifestari vizibile formeaza universul fizic. Desi femeile sunt potential mai aproape de ea, si barbatii pot avea acces la aceasta in sinea lor.
In acest moment, marea majoritate a barbatilor si femeilor inca se mai afla in ghearele mintii: se identifica cu ganditorul si corpul-durere. Desigur, acest lucru impiedica dezvoltarea spirituala si inflorirea iubirii.
Ca regula generala, obstacolul major tinde sa fie pentru barbati mintea in plina activitate de gandire, iar pentru femei corpul-durere, desi in anumite cazuri situatia poate fi inversa, iar la unele persoane ambele obstacole par sa aiba o forta egala.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s