Extras din „Puterea prezentului” de Eckart Tolle (2)

Dizolvarea corpului-durere feminin colectiv
De ce corpul-durere este un obstacol mai mare pentru femei?

Corpul-durere are de obicei un aspect colectiv si unul personal. Aspectul personal este reziduul acumulat al durerii emotionale suferite in timpul vietii. Corpul-durere colectiv este durerea acumulata in psihicul uman colectiv de-a lungul a 2.000 de ani, prin boli, torturi, razboaie, crime, acte de cruzime, nebunie s.a.m.d. Corpul-durere personal al fiecarui om participa la acest corp-durere colectiv. Exista zone diferite in ce priveste corpul-durere colectiv. De exemplu, anumite rase sau tari in care apar forme extreme de conflict sau violenta au un corp-durere colectiv mai puternic decat altele. Orice persoana care are un corp-durere puternic si insuficienta constiinta pentru a se desprinde din identificarea cu el va fi fortata continuu sa isi descarce periodic durerea emotionala; ea ar putea foarte usor sa devina fie autorul, fie victima unor acte de violenta, dupa cum corpul-durere propriu este predominant activ sau pasiv. Pe de alta parte, acest gen de persoana ar putea fi potential mai aproape de dezvoltarea spirituala. Acest potential nu este neaparat o realitate, desigur, dar, daca va aflati in capcana unui cosmar, veti fi probabil mai puternic motivat sa va treziti decat o persoana care traieste momentele placute si neplacute ale unui vis obisnuit.
In afara de corpul-durere personal, fiecare femeie are rolul ei in ceea ce ar putea fi descris drept corpul-durere colectiv feminin — daca nu este total constienta. Acesta este format din acumularea durerii suferite de femei, in parte prin subjugarea lor de catre barbati prin sclavie, exploatare, viol, nastere, avort etc. vreme de mii de ani. Durerea emotionala sau fizica ce pentru multe femei precede si coincide cu ciclul menstrual este corpul-durere in aspectul sau colectiv, care se trezeste din somnolenta in acel moment, desi el poate fi trezit si in alte momente. El impiedica circulatia libera a energiei prin corp, a carei expresie fizica este menstruatia. Haideti sa ramanem la aceasta idee un moment si sa vedem cum poate ea sa devina o ocazie de dezvoltare spirituala.
Deseori, femeile sunt „stapanite” de corpul-durere in perioada menstruatiei. Acesta are o incarcatura energetica foarte puternica si va poate atrage cu usurinta in identificarea inconstienta cu el. Atunci sunteti activ posedata de campul energetic ce va ocupa spatiul interior si pretinde ca sunteti chiar dvs. — dar, desigur, nu sunteti deloc dvs. Vorbeste prin dvs., actioneaza prin dvs., gandeste prin dvs. El va crea in viata dvs. situatii negative, astfel incat sa se poata hrani cu aceasta energie. Vrea mai multa durere, indiferent sub ce forma. Am descris deja acest proces, care poate fi violent si distructiv. Este durere pura, durere trecuta — si nu sunteti dvs.
Numarul femeilor care se apropie acum de starea de trezire completa este deja mai mare decat cel al barbatilor si va fi din ce in ce mai mare in anii care vor veni. In final, barbatii s-ar putea sa le ajunga din urma, dar pentru un interval de timp considerabil va exista un decalaj intre gradul de constiinta al celor doua sexe. Femeile isi redobandesc functia la care au dreptul prin nastere si care din acest motiv le revine mai mult lor decat barbatilor: aceea de a fi o punte de legatura intre lumea manifesta si Nemanifest, intre fizic si spirit. Principala dvs. sarcina acum, ca femeie, este sa transformati corpul-durere astfel incat sa nu se mai interpuna intre dvs. si Sinele dvs. adevarat, esenta dvs. Desigur, trebuie sa depasiti si celalalt obstacol in calea dezvoltarii spirituale — mintea ganditoare —, dar prezenta intensa pe care o veti genera cand veti lucra cu corpul-durere va va elibera si de identificarea cu mintea.
Primul lucru pe care trebuie sa vi-l amintiti este acesta: atata timp cat va construiti o identitate din durere, nu va veti putea elibera de ea. Atata timp cat o parte a sentimentului dvs. de identitate este investit in durerea dvs. emotionala, va veti opune inconstient sau veti sabota orice incercare de a va vindeca de durere. De ce? Pur si simplu pentru ca doriti sa ramaneti intacta, iar durerea a devenit o parte esentiala a dvs. Acesta este un proces inconstient si singurul mod de a-l depasi este sa il aduceti in constiinta.
A va da brusc seama de faptul ca sunteti sau ati fost atasata de durerea proprie poate fi socant. In momentul in care va dati seama de acest lucru ati rupt atasamentul. Corpul-durere este un camp energetic, aproape ca o entitate, care a devenit temporar locatarul spatiului dvs. interior. O parte a energiei vitale a ramas blocata in aceasta capcana, e o energie care nu mai circula. Desigur, corpul-durere exista din cauza ca in trecut s-au intamplat anumite lucruri. Este trecutul viu din dvs. si, daca va identificati cu el, va identificati cu trecutul. Atunci cand va identificati drept victima, credeti ca trecutul este mai puternic decat prezentul, credinta contrara adevarului. Este credinta ca alte persoane si ceea ce v-au facut sunt responsabile pentru felul in care sunteti azi, pentru suferinta dvs. emotionala sau pentru incapacitatea de a fi cel/cea care sunteti in realitate. Adevarul este ca singura putere care exista este continuta in momentul prezent: este puterea prezentei dvs. Odata ce veti cunoaste acest lucru, va veti da seama ca numai dvs. sunteti responsabil pentru spatiul dvs. interior de acum — si nimeni altcineva — si ca trecutul nu poate invinge puterea Clipei de acum.

Asadar, identificarea va impiedica sa rezolvati problema corpului-durere. Unele femei, care sunt deja destul de constiente pentru a-si abandona identitatea de victima la nivel personal, continua sa se agate de o identitate colectiva de victima: „Ce le-au facut barbatii femeilor!” Au dreptate — si in acelasi timp gresesc. Au dreptate deoarece corpul-durere colectiv feminin a luat nastere, in principal, din cauza violentelor exercitate de barbati asupra femeilor si, de asemenea, din cauza reprimarii feminitatii pe intreaga planeta timp de milioane de ani. Ele gresesc in cazul in care o parte a sentimentului lor de identitate deriva de aici, inchizandu-se astfel intr-o identitate feminina colectiva. Daca o femeie continua sa nutreasca ura, resentimente sau sa condamne, ea isi pastreazapul corpul-durere. Acest lucru ii poate oferi o identitate incurajatoare de solidaritate cu alte femei, dar o face prizoniera trecutului si ii blocheaza accesul deplin la esenta si puterea ei adevarata. Daca femeile ii resping pe barbati, intretin un sentiment de separare, intarind astfel sinele fals. Si cu cat sinele fals este mai puternic, cu atat sunteti mai departe de natura dvs. adevarata.
Asa ca nu va folositi corpul-durere pentru a va crea o identitate. Folositi-l in schimb pentru a va dezvolta spiritual. Transformati-l in constiinta. Unul dintre cele mai bune momente pentru a face aceasta este in timpul ciclului menstrual. Cred ca, in anii care vor veni, multe femei vor patrunde in starea de constiinta profunda in acest interval. De obicei, este o perioada de inconstienta pentru multe femei, deoarece corpul-durere colectiv feminin preia controlul. Totusi, dupa ce ati atins un anumit nivel de constiinta, puteti inversa procesul, astfel incat in loc sa deveniti mai inconstienta, sa deveniti mai constienta. Am descris deja procesul fundamental, dar as vrea sa il mai parcurgem o data, acum insa referindu-ne in mod special la corpul-durere feminin colectiv.
Cand stiti ca se apropie perioada ciclului menstrual, inainte de a simti primele semne ale fenomenului, numit in termeni uzuali tensiune premenstruala, adica trezirea corpului-durere feminin colectiv, fiti foarte atenta si locuiti-va corpul cat mai mult posibil. Cand apar primele semne, trebuie sa fiti suficient de vigilenta pentru a le „surprinde” inainte ca ele sa puna stapanire pe dvs. De exemplu, primul semn poate fi un sentiment brusc de iritare puternica, de furie sau un simptom pur fizic. Indiferent in ce ar consta, observati-l inainte ca el sa puna stapanire pe gandirea sau pe comportamentul dvs. Aceasta inseamna pur si simplu sa va indreptati atentia asupra lui. Daca este o emotie, simtiti puternica incarcatura energetica din spatele ei. Recunoasteti corpul-durere. in acelasi timp, deveniti observatorul; fiti atent la prezenta constienta si simtiti-i puterea. Orice emotie in care veti aduce prezenta dvs. va slabi curand si se va transforma. Daca este un simplu simptom fizic, atentia pe care i-o acordati il va impiedica sa se transforme intr-o emotie sau gand. Apoi continuati sa fiti vigilenta si asteptati sa apara urmatorul semn al corpului-durere. Cand acesta apare, surprindeti-l si procedati la fel ca mai inainte.
Mai tarziu, cand corpul-durere s-a trezit complet din starea sa de somnolenta, veti trai o tulburare considerabila a spatiului interior, care va dura poate cateva zile. Indiferent de forma pe care o ia, ramaneti prezenta. Acordati-i intreaga dvs. atentie. Observati tumultul din interior. Acceptati-i prezenta. Pastrati aceasta informatie si deveniti cunoscatorul. Nu uitati: nu lasati corpul-durere sa va foloseasca mintea si sa puna stapanire pe gandirea dvs. Urmariti-l. Simtiti-i energia in corpul dvs. Dupa cum stiti, atentie deplina inseamna acceptare completa.
Printr-o atentie sustinuta si, astfel, prin acceptare, apare transformarea. Corpul-durere se transforma intr-o constiinta stralucitoare, asa cum o bucata de lemn se transforma si ea in flacara atunci cand este pusa in foc sau langa el. Menstruatia va deveni atunci nu numai o expresie vesela si placuta a feminitatii, ci si un moment sacru de transformare, in care dati nastere unei noi constiinte. Natura dvs. adevarata va straluci prin ea, atat in aspectele sale feminine, ca Mama Divina, cat si in aspectul sau transcendent ca Fiinta divina ce depaseste dualismul masculin-feminin.
Daca partenerul dvs. este suficient de constient, va poate ajuta in acest exercitiu pe care tocmai l-am descris, pastrand frecventa prezentei intense mai ales in acest interval. Daca el ramane prezent ori de cate ori recadeti in identificarea inconstienta cu corpul-durere, lucru care este posibil si se va intampla la inceput, veti putea foarte repede sa va alaturati lui in aceasta stare. Adica, ori de cate ori corpul-durere preia temporar controlul, in timpul menstruatiei sau in alte momente, partenerul nu il va confunda cu dvs. Chiar daca acesta il ataca, cum probabil o va face, el nu va reactiona ca si cum ati fi „dvs.”, retragandu-se sau construind un fel sau altul de aparare. isi va pastra spatiul de prezenta intensa. Nu mai este nevoie de niciun alt lucru pentru transformare. in alte momente, veti fi capabila sa faceti acelasi lucru pentru el sau sa il ajutati sa-si recastige constiinta de sub dominatia mintii, atra-gandu-i atentia catre aici si acum ori de cate ori se va identifica cu gandirea.
In acest fel, un permanent camp energetic de o frecventa inalta si pura va lua nastere intre dvs. Nici iluziile, nici durerea, nici conflictele, nimic din ceea ce este strain de dvs. si nu este iubire nu va putea supravietui. Aceasta reprezinta implinirea scopului divin, transpersonal al relatiei dvs. Devine un vartej de constiinta, care va atrage multe alte persoane.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s