Concentrarea poate invinge obiceiurile rele

De curand, discutam cu cateva prietene despre puterea de a alege in viata, iar una dintre ele spunea ca ii este foarte greu sa actioneze asa cum stie ca ar fi bine, si nu intelegea de ce.  De aceea, am ales sa prezint cateva extrase din cartea „Concentrarea – puterea realizarii perfecte”.  In articolele urmatoare, vor urma exercitii practice pentru dezvoltarea vointei si a puterii de a pune in practica ideile bune.

„Majoritatea oamenilor sunt controlati de obiceiurile lor si sunt aruncati incoace si incolo asa cum valurile oceanului arunca o bucata de lemn. Ei fac lucrurile intr-un anume fel din cauza puterii obisnuintei. Rareori se gandesc vreodata sa se concentreze asupra motivului pentru care le fac intr-un fel sau altul sau rareori analizeaza sa vada daca ar putea sa le faca mai bine. E necesar sa ne analizam obiceiurile noastre astfel incat sa aflam care sunt bune pentru noi si care nu.

Toate obiceiurile sunt guvernate, constient sau inconstient, de catre vointa. Cei mai multi dintre noi ne formam obiceiuri noi tot timpul. Adesea, daca repeti ceva de mai multe ori in acelasi fel, iti formezi obiceiul de a face lucrul respectiv in acel fel. Insa, cu cat il repeti mai des, cu atat mai puternic se dezvolta obiceiul si cu atat mai profund se intipareste in firea ta. Dupa ce un obicei a fost activ mult timp, el devine aproape o parte din tine si de aceea e adeseori foarte greu de invins. Insa poti, totusi, sa renunti la un obicei prin concentrare puternica asupra opusului sau.

„Intreaga noastra viata, atat timp cat are o forma definita, nu e decat o masa de obiceiuri – practice, emotionale si intelectuale, organizate sistematic, spre binele sau suferinta noastra si care ne conduc irezistibil spre destinul nostru, oricare ar fi acesta.”

Suntem creaturi ale obisnuintei, „imitatori si copiatori a ceea ce am fost odata”. Suntem pasibili sa fim „indoiti” sau „incovoiati” asa cum putem indoi o bucata de hartie, iar fiecare indoitura formeaza o cuta, ceea ce usureaza realizarea indoiturii in acel loc data viitoare. „Intelectul si vointa sunt functii spirituale; totusi sunt „inglobate” in materie si fiecarei manifestari a lor ii corespunde o miscare a unor celule din creier, adica in corespondentul lor material.” De aceea se pot forma obiceiuri de gandire si obiceiuri de vointa.

Toate urmele fizice de pe cortex sunt rezultatul actiunilor vointei si intelectului. Sistemele noastre nervoase sunt astazi ceea ce sunt datorita modului in care au fost folosite.

Pe masura ce imbatranim, cei mai multi dintre noi devenim din ce in ce mai mult asemenea unor masini automate. Obiceiurile pe care ni le-am format cresc in intensitate. Functionam in vechiul nostru mod caracteristic. Partenerii tai invata in timp sa se astepte ca tu sa faci lucrurile intr-un anume fel. Asadar observi ca obiceiurile tale au o mare importanta in viata ta si observi ca e la fel de usor sa-ti formezi obiceiuri bune pe cat e sa-ti formezi obiceiuri rele. Ar trebui sa ti le formezi insa doar pe cele bune, pentru a culege un destin mai bun. Nimeni in afara de tine nu e responsabil pentru obiceiurile tale.

 Obiceiurile au fost deseori numite reflexe sau automatisme care usureaza activitatile, deoarece odata formate ele necesita mai putina forta mentala sau fizica. Cu cat e mai adanc intiparit obiceiul cu atat devine mai automat. Prin urmare, obiceiul e o inclinatie spre economie a firii noastre, caci daca n-ar fi obiceiul ar trebui sa fim mai vigilenti. Daca mergem pe o strada aglomerata, obiceiul de a ne opri si de a privi ne fereste de accidente. Obiceiurile adecvate ne feresc de greseli si de ghinioane. E bine cunoscut faptul ca un sofer nu e capabil sa-si conduca masina in siguranta pana cand nu si-a antrenat corpul intr-un mod automat si nu a capatat acele reflexe. Cand apare o urgenta stie instantaneu ce sa faca. Daca siguranta depinde de rapiditate, soferul trebuie sa functioneze automat. Obiceiurile inseamna risc mai mic, oboseala mai putina si acuratete mai mare.

Ca sa invingi obiceiurile nedorite sunt necesare doua lucruri. Trebuie sa-ti fi antrenat vointa sa faca ce vrei tu sa faca. Cu cat e mai puternica vointa cu atat va fi mai usor sa renunti la un obicei negativ. Si al doilea lucru: trebuie sa iei hotararea sa faci exact opusul a ceea ce reprezenta acel obiceiul negativ de care vrei sa scapi. De aceea un obicei trebuie sa-l inlocuiasca pe altul. Daca ai o vointa puternica te poti concentra cu tenacitate si perseverenta asupra inlaturarii obiceiului negativ si intr-un timp foarte scurt obiceiul bun va triumfa.

Dr. Oppenheim da cateva sfaturi pentru invingerea unui obicei:

„Daca vrei sa elimini un obicei, precum si circumstantele sale specifice, trebuie sa te lupti cu problema la fel de serios cum te-ai lupta cu un dusman fizic. Trebuie sa mergi la infruntare cu toata darzenia determinarii, cu toata inversunarea hotararii – da, chiar si cu o pasiune pentru succes care ar putea fi considerata razbunatoare. Nici un inamic uman nu poate fi atat de perfid, atat de perseverent, de neinduplecat ca un obicei nesanatos. Caci el nu doarme niciodata, nu are nevoie de odihna. E ca un parazit care creste odata cu corpul gazda si, ca un parazit, poate fi cel mai bine ucis prin separare violenta si strivire.”

Cand viata e zbuciumata si toate par a fi impotriva noastra, capatam adesea obiceiuri proaste si atunci trebuie sa facem un efort urias sa gandim si sa vorbim cum ar trebui; si chiar daca e posibil sa simtim exact contrariul, in acel moment cel mai mic efort va fi sustinut de o Putere formidabila si ne va ridica spre o intelegere pe care n-am mai simtit-o niciodata inainte. Nu in momentele tihnite, fericite ale vietii noastre facem cel mai mare progres, caci atunci nu e nevoie de nici un efort deosebit ca sa fim atenti. Ci cand suntem in mijlocul incercarilor si al nenorocirilor, cand, coplesiti, credem ca ne scufundam, atunci e important sa intelegem ca suntem legati de o mare Putere si ca, daca gandim si actionam corect, nimic din ce se poate intampla in viata nu ne poate rani definitiv, nu se poate intampla nimic care sa ne tulbure linistea.

Aminteste-ti intotdeauna ca ai in tine o putere nelimitata, gata sa se manifeste in forma in care tu ai nevoie la momentul respectiv. Daca, atunci cand avem ceva dificil de rezolvat, ramanem in liniste, putem simti cum apare inspiratia; vom sti cum sa actionam, vom descoperi ca nu e nevoie sa ne grabim sau sa ne tulburam, ca e intotdeauna mai intelept sa asteptam indrumare dinauntru decat sa actionam dintr-un impuls exterior.”

 Va urma – dezvoltarea vointei prin concentrare

3 gânduri despre “Concentrarea poate invinge obiceiurile rele

  1. Georgeta

    Printr-o conjunctură favorabilă, am participat ieri seară la o Ceremonie a focului, susţinută de Master Tanpai Rinpoche, fondator al Mănăstirii albe regale din Nepal, reprezentând „Universal Loving Heart” foundation. În conferinţa precedând acel ceremonial el a vorbit, ca şi Liviu în ultimul clip postat pe blog, ca şi în fragmentul citat de tine,despre necesitatea înlocuirii unor vicii cu virtuţi, a obiceiurilor proaste cu cele bune, pt. binele nostru şi al tuturor fiinţelor „simţitoare”, cum s-a exprimat distinsul lama tibetan. Pt. a realiza acest lucru este nevoie de voinţă, într-adevăr, dar , cred eu, nu orientată spre violenţa „luptei cu viciul” ci spre „cultivarea plăpândei virtuţi”, până la înflorirea ei plenară.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s