Corpurile subtile ale fiintei umane

Discutia asupra existentei unor corpuri subtile care inconjoara corpul fizic al omului este straveche. Desi omului contemporan – excesiv identificat cu trupul grosier, material – ii poate parea paradoxal acest fapt, totusi, multi cercetatori au acceptat ideea existentei unor corpuri multiple ce inconjoara corpul fizic, fiecare dintre ele fiind purtatoare ale unor elemente proprii, distinctive ale persoanei, intr-o forma tot mai rafinata.

Ideea mai multor corpuri ale fiintei este prezenta frecvent in culturile antice; egiptenii, de exemplu, afirmau existenta a trei corpuri: kat (corpul fizic), kal (corpul subtil) si kul (corpul mental); crestinismul vorbeste despre duh (spirit) si trup, esoterismul clasic european, cat si cel oriental recunosc existenta corpurilor eteric, astral, mental si cauzal. Kabala vorbeste, de asemenea, de existenta unor energii ce inconjoara corpul, pe care le numeste “lumina astrala”. Teosofia descrie amanuntit aceste corpuri subtile. Descrierea lor – desi provine din culturi de origini foarte diferite si ale caror manifestari de ordin spiritual sunt de asemenea extrem de diferite – contine in mare parte elemente identice.

Corpul fizic

Numit in traditia orientala Annamaya Kosha, el cuprinde tot ceea ce poate fi sesizat cu cele cinci simturi umane si cu aparatura stiintifica creata pentru extinderea acestora. El este partea cea mai grosiera a fiintei umane.

Invelisul eteric

Cunoscut si sub numele de Pranamaya Kosha, acest corp cuprinde energia vitala a fiintei. Existenta sa este consemnata in literatura, in jurul anilor 500 i.Hr., chiar de catre adeptii lui Pitagora, care sustineau ca aceasta energie poate produce diverse efecte in corpul omenesc, inclusiv vin­decarea bolilor. La inceputul sec. al XX-lea, campurile energetice umane au fost puse in evidenta de catre dr. William Kilner care a folosit pentru aceasta filtre colorate. El a remarcat faptul ca aura (denumirea ii apartine) difera destul de mult de la persoana la persoana si depinde de sex, varsta, capacitati mentale, preocupari si starea de sanatate. Unele afectiuni se evidentiau si in aura ca puncte sau neregularitati, ceea ce a avut ca urmare conceperea unui sistem de diagnoza ce pornea de la culoarea, textura, volumul si aspectul general al campului auric.

Nivelul energetic eteric se comporta ca o punte intre doua niveluri foarte diferite de existenta – nivelul fizic si nivelurile subtile. Unul dintre rolurile acestui nivel este cel de pregatire a intrarii sufletului in planul pamantesc (material), inaintea nasterii. Un al doilea rol al corpului eteric, tot atat de important, se refera la forma sa concreta. In interiorul sau exista structuri care ne permit sa absorbim energie de inalta frecventa, inclusiv forta vitala sau a vietii, energii prelucrate la nivelul eteric inainte de trecerea acestora catre corpul fizic.

Pentru cei capabili sa il vada, corpul eteric arata ca o ceata usoara, care inconjoara corpul fizic la o distanta de 5-10 cm. El poate fi simtit mai ales prin intermediul mainilor. Acest corp subtil este compus din materie care vibreaza cu frecvente care depasesc viteza luminii, ceea ce il face imperceptibil simturilor noastre obisnuite. Aptitudinea care ne permite sa simtim energii care depasesc vibratiile de la nivelul fizic se numeste perceptie extrasenzoriala, si fiecare persoana are acest tip de perceptie, in diferite stadii de dezvoltare. Perceptia senzoriala superioara, specifica fiintelor spirituale, clarvazatorilor, poate fi dezvoltata prin antrenament si numeroase exercitii specifice. Acesta este corpul cu care lucreaza frecvent bioenergeticienii pe durata procesului de vindecare si tot aici se gasesc meridianele si punctele energetice cunoscute in medicina orientala.

Corpul astral

Numit si corpul mental-emotional (Manomaya kosha), acest corp subtil reprezinta lumea sentimentelor noastre. El este situat in jurul corpului eteric. Denumirea de “corp astral” a fost pentru prima data folosita de Paracelsus in secolul al XVI-lea pentru a desemna insa corpul eteric. Ideile nobile, simbolurile superioare, idealurile inalte, dar si ideile false ce induc in fiinta frici si angoase se regasesc la nivelul corpului astral. Deoarece vibratiile sale sunt mai fine decat cele ale corpului eteric, putem calatori dupa dorinta in acest corp, chiar fara limitari, prin intermediul puterii gandului. La nivelul astral de vibratii exista energiile sentimentelor. Iata de ce unii specialisti mai numesc corpul astral si corp emotional. In planurile astrale mai ridicate pot fi simtite emotiile mai puternice referitoare la iubirea neconditionata, iar in cele inferioare exista teama si emotiile negative.

Cu totii patrundem in nivelurile astrale atunci cand dormim. In aceasta stare ne putem intalni cu alte spirite sau putem calatori in locuri in care cu greu am ajunge in viata cotidiana. Unii vindecatori actioneaza foarte eficient in corpurile lor astrale, aceasta justificand relatarile cu privire la aparitia lor in casele pacientilor in timpul zilei sau al noptii si de asemenea in visele acestora.

Culorile acestui corp indica intensitatea si calitatea sentimentelor persoanei. Dar perceperea corpului astral, spre deosebire de cea a corpului eteric, nu poate fi realizata decat de catre persoane care au inceput sa-si activeze potentialitatile psihice deosebite. Observatiile facute de aceste persoane, de exemplu, au dus la concluzia ca aceasta energie de natura astrala, emotionala, actioneaza asupra functiilor glandulare si nervoase. “Corpul astral fiind legat de exprimarea emotionala, se pare ca centrii astrali sunt perturbati de fiecare data cand starea emotionala este tulburata si astfel apare un dezechilibru in corpul fizic. Endocrinologii recunosc ca anumite dezechilibre emotionale sunt legate de tipuri de disfunctii glandulare, nerecunoscand totusi ca activitatea hormonala a glandelor endocrine majore este dependenta de influentele energetice ale chakra-elor corespunzatoare.” noteaza dr. A. Manolea.

Corpul astral se poate proiecta la distanta fata de corpul fizic, pastrand cu acesta o legatura filiforma, elastica, rezistenta, cunoscuta in esoterism sub denumirea de “coarda de argint”. Astfel, omul poate calatori in lumea astrala si poate cunoaste orice doreste. Primul pas este extracorporalizarea (dedublarea) sau parasirea constienta de catre corpul astral a corpului fizic. Foarte asemanatoare cu acest gen de “absenta” sunt starile in care intreaga noastra atentie este absorbita de o scena extrem de incarcata emotional pe care am trait-o candva, sau la fel, cu proiectarea amanuntita a unui eveniment din viitorul apropiat, momente in care avem senzatia puternica de a ne simti ca fiind proiectati “chiar acolo”, “chiar atunci”. Focalizarea exceptionala ce se produce in acele momente ne va face absenti pentru tot ce se petrece in jurul nostru (zgomote, ambianta, persoane). De asemenea, reveria (visul diurn) este oarecum inrudita cu dedublarea; in aceste situatii avem de-a face cu o imagine a corpului atenuata, in care ne stim actionand departe de corpul fizic.Jeanine Mora in cartea sa “Pratique du voyage astral” (1993) sintetizeaza datele despre corpul astral: este alcatuit din energie pura; penetreaza total orice particula a materiei fizice; culoarea si marimea sa ne indica sanatatea si gradul de evolutie spirituala a individului; este vehiculul constiintei dupa moarte; nu resimte senzatiile de durere si nici nu prezinta bolile corpului fizic.

Corpul mental

Cunoscut si sub numele de Vijnanamaya Kosha, acest corp are o vibratie mai inalta decat corpul astral si se intrepatrunde cu acesta. Este considerat a fi nivelul gandirii si al intelegerii. Pentru omul contemporan, acest corp este mult mai solicitat fata de corpul emotional. El inconjoara corpul astral, iar culorile si calitatile sale reflecta interesele fiintei umane, aptitudinile sale mentale, active sau latente. Energia de la nivel mental influenteaza conditia fizica, datorita unui “fenomen-cascada” in care corpul mental actioneaza asupra corpul astral, care la randul lui influenteaza corpul eteric, iar acesta influenteaza corpul fizic. Daca intre diferitele aspecte ale personalitatii (mentale, emotionale etc.) exista o relatie armonioasa, fluxul de energie trece dintr-un corp subtil in altul in mod ritmic. Dizarmonia poate aparea datorita stresului, rigiditatii mentale, exceselor emotionale, tensiunilor relationale, tendintelor egocentrice, spiritului excesiv al posesivitatii, geloziei etc. In toate aceste cazuri, corpul fizic este puternic afectat. Fiintele inzestrate cu clarviziune pot distinge in interiorul corpului mental formele gand ce apar ca niste picaturi, acumulari de diferite energii si intensitati luminoase diferite.

Corpul cauzal

Anandamaya Kosha sau “corpul beatitudinii divine” este cel mai apropiat de ceea ce numim Constiinta Superioara. El are legatura cu intuitia, cu ideile abstracte. Persoanele care au acest corp mult amplificat, primesc fulgerator (sub forma unui flash) o multitudine de informatii, a caror noutate le poate ridica la nivelul genialitatii. El este cel care poate crea si transmite gandul la distanta. Corpul cauzal este in legatura cu esenta lucrurilor, cu cauzele reale, ascunse in spatele aparentelor. El contine tot ceea ce fiecare dintre noi a dobandit de-a lungul existentei sale si presupune: cunoasterea directa, intuitia, creativitatea, credinta. Corpul cauzal se raporteaza direct la aspectele universale, cosmice ale fiintei si ale lumii.

Esenta profunda a fiintei

ATMAN – Inima noastra Spirituala, Sinele nostru divin, picatura de Dumnezeu din noi, este nivelul la care poate fi traita experienta extazului spiritual. Este sediul energiei universale a spiritului si determina starea de empatie si de unitate cu Constiinta Divina. Trairea la acest nivel inseamna a constientiza legatura noastra subtila cu tot ce ne inconjoara, cu intreg universul, constientizand de asemenea ca “Unul este in toate si totul se regaseste in Unul”, dupa cum afirma filosofia taoista.

“Agitatia si calmul se afla prezente in fiinta impreuna. Agitatia provine in general din corpul fizic. Pentru a atinge o stare plenara de armonie trebuie sa ne scufundam sufletul in infinit inainte, in timpul si dupa fiecare actiune. Procedand astfel vom atinge calmul beatific. Pentru fiinta pura si intuitiva apare evident ca suntem nascuti pentru a ne realiza Sinele Suprem sau, cu alte cuvinte, constiinta lui Dumnezeu in noi.” (Sivananda)

(adaptare dupa lucrarea „Stiinta Constiintei” de Claudiu Trandafir si Marinela Grigore)

Scopul unei cai spirituale este unirea cu Dumnezeu. Cunoasterea existentei acestor corpuri si a legilor lor de functionare ne poate ajuta sa ne intelegem mai profund viata, caci prin armonizarea lor, prin „alinierea” lor (prin metode specifice fiecarui corp) putem atinge intelepciunea, pacea, ne intoarcem Acasa, in Inima noastra.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s