Despre Shakti

In limba sanscrita, sakti inseamna putere feminina, forta a naturii, energie. Considerata adesea ca fiind contrapartea feminina (-) sau iubita lui Siva, Supremul masculin (+), ea este expresia eternului feminin sau a Zeitei mame unificand feminitatea si maternitatea prin manifestarea sa ca Forta a Naturii. Ea este venerata in Orient in diferitele sale aspecte feminine dintre care amintim pe kundalini prezent in fiecare fiinta umana. Sakti este personificarea efectiva a energiei feminine primordiale, ea incarneaza adeseori forta de realizare a lui Brahman, fiind aspectul feminin dinamic al lui Dumnezeu, vitalitatea feminina care ii permite lui Brahman sa creeze totul; sa conserve sau sa pastreze totul; sa faca sa dispara totul.  In fiinta umana expresia cea mai usor sesizabila a lui Sakti este dinamismul sexual.

Textele secrete orientale mentioneaza ca gratia lui Shakti in fiinta umana  este indispensabila pentru a putea intelege gradat dimensiunea transcedentala a lui Dumnezeu.

 Despre Suprema Shakti (extras din “Secretele caii perfectiunii”, Muktananda)

„Atunci cand, prin gratia lui Dumnezeu, SHAKTI interioara este trezita, meditatia incepe. Iubiti-o pe SHAKTI si cufundati-va in Sine! Meditati asupra lor! Meditati asupra lui SHAKTI interioara prin a carei putere va puteti revela adevaratul “Eu”. Meditati asupra lui SHAKTI prin a carei gratie va puteti iubi frumos unul pe celalalt, daruindu-va sincer, cu tot sufletul. Gratioasa si divina SHAKTI este atat in iubita, cat si in iubitul ei.

Nu conteaza carei religii apartineti, pentru ca nimanui nu-i este interzis sa mediteze asupra Sinelui. De aceea, meditati! O, barbati si femei, indiferent carei religii ii apartineti, meditati asupra supremei SHAKTI interioare. Indiferent din ce tara sunteti, meditati asupra lui SHAKTI si asupra Sinelui.

In PRATYABHIJNAHRIDAYAM scrie: “CITI, prin propria sa vointa libera, creeaza universul.” Aceasta CITI SHAKTI nu este diferita de PARAMASHIVA, supremul DUMNEZEU. Ea este punctul de sprijin al intregului proces al creatiei, sustinerii si resorbtiei Universului.

CITI SHAKTI este complet libera. Ea realizeaza toate actiunile si daruieste fructele lor tuturor disciplinelor spirituale. Ea acorda atat realizarea in lumea fizica, cat si eliberarea suprema; ea manifesta fericirea in tot ceea ce exista. Luminoasa prin ea insasi, transcenzand timpul, spatiul si forma, ea este aspectul creator al lui PARAMASHIVA (Dumnezeu), baza tuturor formelor de energie. Ea este cea care acorda gratia si ea este cea care o controleaza. Ea lumineaza realitatea transcedenta. Ea este atat viata lumeasca, cat si viata spirituala. Gloria acestei supreme SHAKTI este minunata. Ea este cunoasterea iluminarii si fructul actiunii celui activ. Ea este starea extatica a BHAKTA-silor si energia dinamica KUNDALINI a yoghinilor. De fapt, este frumusetea intregii lumi. Ea este suprema SHAKTI a lui PARAMASHIVA, CITI, cea extrem de minunata, si poate fi perceputa doar printr-o adoratie profunda si totala. Intreaga manifestare a acestui Univers, de la lumesc la spiritual, este sustinuta prin CITI.

O, mama CITI, preaiubita sotie a lui PARAMASHIVA si expresia sa dinamica, tu esti vibratia sa pulsatorie! Tu esti esenta celor cinci elemente care compun universul. Tu esti soarele, luna, stelele si planetele. O, zeita KUNDALINI, tu esti paradisul si lumea inferioara; tu esti cele trei lumi si cea de a patra dimensiune. In existenta ta divina, tu iti asumi cele 8.400.000 forme ale vietii – cele nascute din apa, seminte, oua si pantece. Tu revelezi aceste inspiratii nesfarsite ce provin din propria ta fiinta!

Tu ai infinite moduri de a fi. Nu este de mirare ca oamenii obosesc investigand natura acestui Univers, deoarece manifestarea luminii tale divine este nesfarsita. Tu ai dat viata acestei creatii, constand din unitate si diversitate si chiar din tine insati, dar tu ramai complet detasata de ea. Tu te bucuri continuu de supremul extaz.

CITI SHAKTI, cea fara de inceput si fara sfarsit, este mereu vie. In SHIVA SUTRAS, SHIVA a numit-o: ICCHA SHAKTIRUMA KUMARI – “Ea este forta vointei, intotdeauna tanara UMA.” Ea este forta vointei sfinte a lui Dumnezeu care este chiar Sinele Suprem Divin. Ea este fecioara divina ce ghideaza aspirantii de-a lungul caii spirituale.

In realitate, Universul este un joc divin; este manifestarea jucausa a constiintei, inflorirea lui CITI SHAKTI.

Inteleptul VASUGUPTACHARYA spune in SPANDA SHASTRA: “Cel ce percepe in mod continuu intregul Univers ca joc al Constiintei Supreme, este cu adevarat o fiinta realizata si el este un eliberat in viata.”

Lumea in care noi traim este un joc al lui CITI SHAKTI, Constiinta Suprema. Pentru un om care vede aceasta, lumea nu este nimic altceva decat un joc al energiei divine. Pentru el nu mai exista inlantuire si nici libertate. Pentru el nu mai exista nici un mijloc, nici un tel, nici o limitare.

CITI este suprema libertate. Ea este luminoasa prin ea insasi. Ea detine in Ea insasi puterea nelimitata a creatiei, existentei si disolutiei. Ea este cauza fundamentala a oricarui lucru si in acelasi timp Ea este sensul fericirii. Astfel, Ea transcende spatiul, timpul si forma, fiind in acelasi timp toate trei. Intregul spatiu, intregul timp si orice forma apare doar prin intermediul ei. CITI se poate manifesta sub forma lumii, deoarece este atotpatrunzatoare, mereu perfecta, mereu luminoasa si este completa in unitatea si unicitatea sa.

“Nu exista diferentierea spatiului, timpului sau formei in constiinta. De aceea, se spune despre constiinta ca este unica, (Eu sunt).”

Atunci cand PARAMASHIVA doreste sa creeze, CITI se expansioneaza pe sine insasi prin propria sa vointa, acceptand diferentierea si manifestandu-se sub diferite forme. In aspectul sau creator, CITI straluceste cu putere in lumea exterioara sub forma corpului intregului univers. Acesta este aspectul imanent al lui CITI. Dar cu toate ca Ea apare sub forma universului, CITI este atat deasupra, cat si dincolo de el, ramanand stralucitoare, pura, imaculata in aspectul sau transcendent. In acelasi fel, in aspectul sau creator indreptat catre exterior, ea ia forma umana, asumandu-si nenumarate moduri de a fi, devenind corpul grosier, subtil, cauzal si supracauzal; cele cinci invelisuri, cele patru stari; cele patru organe de actiune interioara sau instrumente interioare; cele 36 de principii, corpul fizic, care este compus din cele 5 elemente grosiere, din 72000 de NADI-uri, sapte elemente componente ale corpului, cinci simturi ale perceptiei, cinci organe de actiune si obiectele lor, si cele cinci forme de PRANA si functiile lor. Ea creeaza nenumarate stari si forme cum ar fi fericirea, suferinta, teama, boala, schimbarea, copilaria, tineretea, paradisul, iadul si Ea insasi le intretine, devenind astfel propria forma a lumii fenomenale. Dar chiar si atunci, Ea nu isi pierde niciodata imaculata sa puritate. CITI se joaca in lumea exterioara, ramanand totusi mereu aceeasi.

In aspectul sau transcedent, deasupra si dincolo de Univers, Ea este diferita de starea de veghe si de toate actiunile pozitive sau negative ale corpului in starea de veghe, starea de vis si de tot ceea ce se petrece in vis, si de somnul profund si de nemiscarea ce-l caracterizeaza. Ea este starea supracauzala, si totusi este dincolo de ea. Ea este in interiorul oricarei parti a Universului sub forma martorului neperturbat al oricarui lucru. Totusi, Ea este diferita de Univers.

In esenta sa, in rolul sau de martor, Ea este una cu Supremul SHIVA, Suprema constiinta, Absolutul. Nu este nimic inaintea Ei, nu este nimic in mijlocul Ei sau inapoia Ei. Astfel, Ea este numita Supremul transcendent SHIVA, “Absolutul lipsit de atribute si de forma” al Vedanticilor. Ea are doua aspecte: aspectul pur, suprem, transcendent, ce este deasupra lumii, si aspectul imanent, in care, prin propria sa dorinta, Ea devine Universul in interiorul propriei sale fiinte.”

4 gânduri despre “Despre Shakti

 1. Elena

  „De poti sa-ti pastrezi mintea,
  Cand cei din jur si-o pierd…”

  „Toate-s vechi si noua toate.
  Tu te-ntreaba si socoate…”

  S-ar parea ca totul inseamna echilibru intre lumea posibilitatilor, creata de minte, si lumea momentana din jur,lume in care trebuie sa ai adapost, mancare, apa, si interactiuni cu fiintele din jur.Cei batrani spun „Sa traiesti frumos…”
  Ganduri bune.

  Apreciază

 2. Pingback: inteligenta universala

 3. Pingback: Energia creatoare feminină | Armonie feminina

 4. Pingback: Energia creatoare feminină | Armonie feminina

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s