Cantec pentru Sublima Mama Cosmica (Ramakrishna)

„Da, sublima mea Mama nu este alta decat Realitatea Absoluta. Ea este in acelasi timp Unicul si multiplicitatea si dincolo de acestea. Sublima mea Mama spune: „Eu sunt Mama Universului, Eu sunt Brahman din vedanta, Eu sunt Atman din Upanishade. Eu sunt Brahman care a produs aceasta diferentiere. Actiunile bune, ca si cele rele mi se supun. Exista fara indoiala legea karma-ei (subtila si complexa lege a actiunii si reactiunii); dar Eu insami sunt legiuitorul. Mie imi sta in putere sa fac si sa anulez legile. Eu provoc orice karma, fie buna, fie rea. Veniti la mine! Fie prin iubire (bhakti), fie prin cunoastere (jnana), fie prin actiune (karma), caci toate aceste cai conduc catre Absolut. Si eu va voi conduce atunci (ca un fir calauzitor) prin aceasta lume, ocean al oricarei activitati… Si va voi oferi chiar cunoasterea directa a Realitatii Absolute daca voi vreti cu ardoare aceasta. Nu trebuie niciodata sa va desprindeti de Mine, nici chiar aceia care au realizat Absolutul. In samadhi, toti revin la Mine, prin vointa Mea…” Sublima mea Mama este Misterioasa Energie Primordiala. Ea este pretutindeni. Ea este in acelasi timp in interiorul si in exteriorul fenomenelor. Ea a dat nastere lumilor. Si lumea o poarta in inima ei. Ea este marele paianjen si lumea este panza pe care o tese. Paianjenul isi extrage panza din propria sa substanta si apoi incepe sa o desfasoare. Mama mea este simultan cel care cuprinde si cel care este cuprins… Ea este coaja. Ea este samburele.”

Invataturi spirituale

Maya, fata de Brahman, este ceea ce sarpele in miscare este fata de sarpele in repaus. Maya este forta activa, iar Brahman forta potentiala. Brahman si Maya sunt ca apa oceanului, uneori calma, alteori agitata de valuri. Oceanul linistit, calm, este Brahman, iar oceanul agitat, involburat, este Maya. Brahman si Maya-Shakti sunt ca focul fata de proprietatea sa de a arde, ca apa de izvor fata de prospetimea ei, adica de nedisociat.

Shiva si Shakti, spirit si energie, sunt amandoua necesare creatiei. Olarul nu poate modela un vas din argila uscata; apa ii este indispensabila. La fel, Shiva nu poate crea singur, fara ajutorul lui Shakti.

Maya este cea care duce la revelarea lui Brahman. Fara Maya, cine ar putea sa-l cunoasca pe Brahman? Fara a o cunoaste pe Shakti, sau puterea manifestata de Dumnezeu, nu exista nici un mijloc de a-L cunoaste pe Brahman.

Toate femeile sunt o particica din Mama Divina, si toate trebuie sa fie considerate in consecinta mame.

Se spune in Scrierile Sacre ca Narada i-a adresat lui Rama aceasta rugaminte: „O, Rama, Tu esti Purusha, Tu esti cel care apari sub forma tuturor oamenilor si Sita, Prakriti a Ta, apare sub forma tuturor femeilor. Tu esti barbatul si Sita este femeia. Peste tot unde exista o forma feminina, este de fapt manifestarea lui Sita, Mama Divina”.

Toate femeile, fie ca au o natura buna sau rea, casta sau desfranata, trebuie sa fie considerate intotdeauna ca imagini ale Preafericitei si Divinei Mame.

Acela care se gaseste fata in fata cu Realitatea, si care a fost binecuvantat de viziunea lui Dumnezeu, nu va privi femeile cu teama. El va vedea in ele ceea ce ele sunt in realitate, imagini ale lui Brahmamayi, Mama Divina a Universului. El va oferi asadar femeilor, nu numai consideratia si respectul sau, dar de asemenea si adoratia unui fiu pentru mama sa.

Considerati toate femeile ca pe propria voastra mama, ca pe Suprema Energie creatoare (Shakti).

Cunoasterea unitatii m-a facut sa vad ca, in planul simturilor, orice lucru nu este decat o manifestare a lui Dumnezeu. In acest fel, am realizat ca femeile nu sunt decat forma sub care apare Mama Divina. Eu venerez orice femeie, fie ca ea este o persoana frivola sau o sotie ideala, exemplu de devotament si iubire.

Aspirati la gratia divina? Urmariti sa primiti ocrotirea Mamei, Energia divina primordiala (Shakti). Ea este Mahamaya. Ea este cea care aduce iluminarea intregii lumi si care face sa apara triplul plan al creatiei, al conservarii si al distrugerii. Ea acopera totul cu un val de ignoranta. Daca ea nu deschide usa, nimeni nu poate sa intre in „spatiul interior al inimii Supremului”. Divina Shakti se afla la baza creatiei. Ea are doua fete: vidya si avidya. Avidya ne inlantuie, iar vidya este sursa bunatatii, a cunoasterii si a dragostei si ea ne conduce catre Dumnezeu.

Toate femeile sunt imagini ale lui Shakti. In India occidentala, in timpul celebrarii casatoriei logodnica tine in mana un cutit – in Bengal, este un spargator de nuci. Aceasta vrea sa spuna ca prin ajutorul logodnicei sale, care este Shakti insasi, barbatul va sfarama (taia) legaturile Maya-ei. Aceasta este vira-bhava, „calea eroului spiritual”.

Nu exista diferenta intre Dumnezeu impersonal static (Brahman) si Dumnezeu personal dinamic (Shakti). Cand ne gandim la Fiinta Suprema sub aspectul sau inactiv (nishkriya), Il numim Dumnezeu Absolut (Shuddha-Brahman), si cand Il reprezentam sub aspectul sau activ, creator, sustinator si distrugator, Il numim Shakti sau Dumnezeu personal.

Brahman inactiv si Shakti care este activa nu sunt decat unul si acelasi lucru. El, care este Existenta (Sat) – Cunoastere (Chit) – Beatitudine Absoluta (ananda), este de asemenea Eterna, Omniscienta, Preafericita Mama a Universului. Piatra pretioasa si stralucirea sa sunt una.

Un discipol l-a intrebat intr-o zi pe Sri Ramakrishna: „Cum se poate obtine viziunea acestei surse a lui Shakti si acestei cunoasteri a lui Brahman?” Sri Ramakrishna a raspuns: „Rugati-va Mamei cu inima fierbinte si plangeti de dorul ei. Astfel, spiritul vostru se va purifica si veti fi capabili sa vedeti imaginea soarelui reflectandu-se in apa limpede. Pe oglinda egoului adoratorului se va reflecta eterna Shakti, adica Brahman cu atribute. Dar oglinda trebuie sa fie curata si limpede; daca ea este murdara nu veti putea obtine reflectarea fidela. Astfel, atat timp cat, pentru a vedea soarele, trebuie sa te servesti de apa egoului, aceasta reflectare trebuie sa fie cat mai fidela adevarului. Acest soare reflectat este sursa lui Shakti. Daca vreti sa cunoasteti Absolutul, folositi acest soare reflectat pentru a va indrepta catre adevaratul soare. Invocati acest Brahman cu atribute care asculta rugaciunile si acesta va va face cunoscut Absolutul pur Transcendent. Caci Cel ce este Brahman cu atribute este de asemenea Brahman cel dincolo de atribute; Cel ce este Shakti, este de asemenea si Brahman.”

3 gânduri despre “Cantec pentru Sublima Mama Cosmica (Ramakrishna)

 1. Elena

  Intelepciunea se dobandeste odata cu varsta.Dar ce bine ar fi sa-ti deschida cineva ochii mintii cat mai esti tanar…De aici importanta invataturii bune, a mentorilor, chiar a scolii cateodata.
  „In orice om a lume isi face incercarea”.
  Si ce bucurie atunci cand intalnesti o persoana echilibrata, linistita, bucuroasa ca poate privi lumea si lumea o poate privi la randul ei.Poate fi o clipa de liniste primita si daruita lumii intregi.
  Ganduri bune.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s