Izvorul etern al frumuseții

„Esenta frumusetii eu o numesc iubire …” – Elizabeth Barrett Browning

In forma ei ideala, frumusetea fizica nu este un scop in sine, nici un instrument de seductie, nici un atu pentru a castiga iubirea. Este rezultatul final al iubirii, al starii de unitate, expresia fundamentala si deplina a cunoasterii de sine si a puterii interioare.

Werner Heisenberg, fizician cuantic, spunea: „Frumusetea este stralucirea splendorii eterne a Unicului, prin intermediul fenomenelor materiale”. O cunoastem, o simtim in noi insine ca o profunda experienta a unitatii, si o vedem in ceilalti sub forma unei stari de echilibru fara efort, a gratiei, a vibratiei.

Multe femei cred ca frumusetea le va aduce fericirea, insa adevarul este exact pe dos. Fara fericire, nu se poate obtine o frumusete care sa dureze.  Chiar si cele mai perfecte trasaturi isi pierd farmecul daca acea persoana este profund nefericita sau stresata. Frumusetea se naste nu din forma diferitelor parti ale corpului, ci din intregul existentei noastre. Asa cum s-a mai spus, fata si corpul reprezinta manifestarea fizica a tot ceea ce gandim si facem, o oglinda fidela a sufletului nostru, si, atat timp cat mai exista un colt al mintii sau al inimii care nu este implinit, frumusetea va fi trecatoare.

In mitologie, frumusetile arhetipale ale multor culturi au o trasatura comuna: ele sunt descrise ca fiind stralucitoare, si aceasta caracterizare este deseori cheia rolului lor in ordinea cosmica. David Kinsley citeaza numeroase exemple in The Goddesses’ Mirror. In poemele sacre tantrice, frumoasa zeita Lakshmi este asemanata cu “uleiul care pastreaza focul viu al lampii”. Cand ea este absenta, universurile devin cenusii, lipsite de stralucire si incep sa se vestejeasca. Zeita greceasca Afrodita, ca si contrapartea ei romana Venus, incarneaza perfectiunea feminina in traditia occidentala. Descrisa ca fiind de aur, cu ochi stralucitori si cu o senzualitate luminoasa, frumusetea suprema a Afroditei, la fel ca si cea a lui Lakshmi, este descrisa nu ca o suma a caracteristicilor ei, ci ca o dimensiune subtila si luminoasa a fiintei ei, o caldura interioara care pare sa emane ca o lumina din pielea ei. Intr-o legenda, Afrodita s-a deghizat intr-o femeie batrana, insa ochii ei plini de stralucire au dat-o de gol. Stralucirea ei este identitatea ei, este frumusetea pentru care ea este cunoscuta. Intr-un mit african, frumusetea este un spirit al apei care se incarneaza sub forma unei femei cu o frumusete orbitoare, o sirena cu ochi scanteietori si cu o fata radioasa. Istoricul de arta Sylvia Boone o descrie in Radiance from the Waters: spiritul este eterat si sublim, parte a lumii nevazute. Cu toate acestea, oamenii ii pot vedea esenta in ceea ce acea cultura numeste “frunza noua a unei frunze”, primul germene verde, viu, delicat, al unei plante care este semnul vizibil al puterii clocotitoare a unei vieti noi. In credinta populara, aceasta luminozitate si stralucire este cea care atrage mai intai atentia la o femeie si satisface privirea in mod esential, fundamental.

Aceasta luminozitate, aceasta stralucire este frumusetea absoluta, valoarea neschimbatoare a perfectiunii fizice. Este o vitalitate interioara atat de impunatoare, un chip atat de stralucitor, de luminos, incat atractivitatea, farmecul transcende toate modele si toate idealurile. Nu poate fi confundata si nu poate fi uitata. Nu este imaginara si nu este ceva ce am putea simula mult timp, nici chiar cu ajutorul celui mai bun machiaj sau al celei mai reusite operatii estetice. Dupa ce este dobandita, varsta sau timpul nu o pot diminua. Poate fi numita “focul interior” care da chipului o infatisare proaspata, fericita, senina, care face pielea sa straluceasca de frumusete.

Dorinta de frumusete nu este doar un impuls primar de autoconservare, ci o expresie a celui mai inalt impuls evolutiv al nostru: dorinta de a ne cunoaste propria natura universala, valoarea absoluta a vietii, a luminii si a iubirii care se afla in constiinta individuala. Desi aceasta este sursa intregii vieti, noi, fiintele umane suntem sigurele creaturi constiente de constiinta noastra interioara, suntem singurele creaturi care stiu ca stiu. Aceasta capacitate unica auto-reflectiva ne ofera un scop sublim, chiar o responsabilitate, in planul naturii: scopul intelegerii propriei noastre naturi, natura constiintei, intelegere care in orient este numita realizarea de sine.

Ca “materie” esentiala a intregii naturi, constiinta este esenta propriei noastre naturi, este “eu” din “Eu sunt”, este intregul din unitatea noastra, este “materia” de baza a identitatii noastre, este Sinele nostru. Fiind element unificator al universului, ea este unica. Ca sursa a tuturor lucrurilor in eternitate, este infinita si eterna, campul tuturor posibilitatilor. Constiinta este libera. Fara sa fie lipsita de nimic, este plenitudine completa si totala, iar experienta interioara a plenitudinii este extazul. Experienta directa a constiintei este astfel sursa suprema a stralucirii si a frumusetii.

(traducere proprie din Absolute beauty de Pratima Raichur)

2 gânduri despre “Izvorul etern al frumuseții

  1. Georgeta

    Starea de mulţumire cu „cine şi ceea ce eşti”, zi de zi, ceas de ceas conduce, cred eu, la această reflectare în plan fizic a frumuseţii luminii şi păcii interioare, neumbrite de iluzionări .”Dacă îţi este ruşine de ceea ce eşti e ca şi cum ai fi pedepsit continuu, doar că te pedepseşti singur…Nimic nu L-ar fi putut face pe Dumnezeu să te iubească mai mult decât acum:nici realizări mai mari, nici frumuseţe mai mare, nici aprecierea din partea altora;nici măcar o spiritualitate mai mare”, afirma Bob Gass, în Cuvântul lui Dumnezeu pentru astăzi, iar Shakespeare scria că „în intenţiile noastre nebuneşti, renunţăm la ceea ce suntem pentru ceea ce sperăm să fim”. A te strădui să fi altfel decât eşti echivalează, în opinia mea,cu a nu iubi îndeajuns EXISTENŢA.

    Apreciază

  2. Pingback: Cartea Femeii (cuprins) şi programul Armonie feminină | Armonie feminina

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s