Introducere in Dasha Maha Vidya

Tradiția hindusa cuprinde tradiția vedica, puranica și tantrica. Se considera ca cea mai veche este cea vedica, urmeaza cea puranica și apoi cea tantrica. Se apreciaza ca cea vedica provine de acum 2000 de ani inainte de Christos.

In ceea ce privește radacinile tantrei, se poate vorbi chiar despre sec. I, conturarea ei ar fi fost cam prin sec. al-V-lea și este foarte evidenta prezența in sec. al-VII-lea. Pana in sec. al-IX-lea era raspandita atat in hinduism, cat și in budism.

Cuvantul tantra deriva din radacina tan – a raspandi si tatri – originea cunoasterii. Astfel, se poate traduce ca ”raspandirea cunoasterii”. Exista unele dictionare care considera insa ca este vorba despre tra ca sufix de la radacina ”a salva”. Asadar, este raspandita acea cunoastere care salveaza.

Deasupra celor doua ramuri cunoscute ca tantra ”de mana stanga” si tantra ”de mana dreapta” (care, spre deosebire de prima nu include tehnici sexuale) este considerata a fi calea directa tantrica, cea care vizeaza introspecția, cautarea Sinelui, atma vichara.

Arthur Avalon afirma ca tantra shastra (invatatura tantrei) este recunoscuta ca fiind parte a scripturilor hinduse si fiecare dintre acestea sunt bazate pe Vede si Vedanta.

Perspectiva oferita de tantra asupra vietii este plina de iubire, compasiune, frumusete, intelepciune.

Apariția Maha Vidya-urilor reprezinta un moment de cotitura in istoria tantrei, o adevarata revolutie și marcheaza ascensiunea aspectului de bhakti (aspectul devotional), care a ajuns la culme in jurul anului 1700 (maha inseamna mare și vidya – revelație, manifestare, cunoaștere ori ințelepciune).

Tantra este o celebrare a naturii noastre profunde, a sacralitații și eternitații noastre.

Dasha Maha Vidya ne conduc in calatoria noastra prin lumea exterioara spre sacralitatea Inimii Spirituale, spre pacea sinelui.

Tantra este o cale a energiei care te apropie de Inima ta, prin diferite tehnici, care includ folosirea mantrelor, ritualurilor, pranayama, asanelor, mudrelor, meditației. Totodata, ea conține exaltari devoționale fața de mama divina și fața de Absolutul divin, numit in tantra – Shiva.

Adevarul Suprem este unic, constiinta este una si aceeasi pretutindeni. Dar este patrunsa si inteleasa in zece moduri diferite. Acestea sunt cele zece Cai ale Intelepciunii – Dasha (zece) Maha Vidya care conduc la revelarea lui atman.

Cele 10 aspecte ale intelepciunii sunt ca un rezumat al Creatiei, al tuturor stadiilor de existenta, atat cosmica cat si umana, a tot ceea ce poate fi cunoscut. A le cunoaste profund inseamna sa te apropii de misterul ultim al Universului, pentru ca ele reprezinta energiile supreme ale Creatiei, intregul Macrocosmos nefiind altceva decat expresia lor.

Autoritatea celor 10 Intelepciuni isi are izvorul in Suprem. Ele guverneaza diferitele sfere ale Creatiei, fiind totodata fatetele Adevarului Unic, cele 10 aspecte dominante ale fascinantei Mame Divine .

Scopurile in Tantra sunt: iluminarea, dar și succesul obținut in aceasta lume. Reușita in aceasta viata, cum ar fi de exemplu implinirea prin iubire sau in activitatea pe care o faci, este de asemenea vizata spre a fi obținuta prin tantra, ceea ce nu exclude atingerea iluminarii; ele se intrepatrund. Succesul in aceasta lume nu trebuie sa fie considerat un obstacol in atingerea iluminarii, ne invata perspectiva tantrica.

De indata ce un om s-a orientat cu toata fiinta pe o Cale a Intelepciunii, acea energie deschide calea evolutiei aspirantului si ajunge sa trezeasca in el frumusetea, fericirea, pacea adanca si armonia deplina. Acest fapt este caracteristic pentru Dasha Maha Vidya.

(sursa: simonatrandafir.wordpress.com)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s