Alimentatia pentru femeile la care predomina VATA DOSHA

Pentru informatii introductive referitoare la DOSHA din medicina traditionala indiana (Ayurveda), va recomand sa consultati categoria de articole Tipologii constitutionale. Puteti sa va descoperiti propriul tip constitutional cu ajutorul acestui test.

Femeile de tip VATA au o constitutie mai firava, delicata. Psihicul si mentalul efervescent, agitat, asociat unor posibilitati vitale destul de reduse genereaza frecvent probleme cum ar fi: epuizarea, slabiciunea excesiva, diminuarea capacitatii de munca. Pieptul femeilor cu acest tip constitutional este mai mic, cu forme delicate, indraznet. Pentru a deveni atractiv este necesar un plus de vitalitate, care adesea lipseste din structura femeilor cu VATA DOSHA predominant.

Problemele care apar in alimentatie la femeile cu acest tip constitutional sunt generate de oscilatia apetitului si a digestiei. Faptul ca mesele sunt luate neregulat creeaza oscilatii ale puterii de digestie, oscilatii care, la randul lor, genereaza imposibilitatea unei alimentatii ritmice.

Indicatia principala pentru acest tip constitutional este aceea de a mentine mereu ordinea si echilibrul in viata cotidiana. Mancarea trebuie sa fie consumata la ore pe cat posibil fixe. Mesele trebuie sa fie consistente, dar sa tina cont de posibilitatile limitate de a digera ale celor care au aceasta constitutie. Alimentatia inadecvata determina la femeile cu aceasta constitutie aparitia unor probleme cum ar fi:

– insuficienta dezvoltare a pieptului, care confera un aspect uscativ, lipsit de feminitate;

– uscarea pielii, imbatranirea ei, aparitia inainte de vreme a ridurilor;

– aspectul “liniar” al corpului, talia nesubliniata, lipsa de contrast dintre solduri si talie;

– insuficienta dezvoltare a musculaturii picioarelor si bratelor, care capata un aspect nefiresc de subtire si uscat.

Alimentele consumate preponderent de femeile care au VATA DOSHA dominanta in structura fizica trebuie sa fie consistente, calde, suficient, dar nu excesiv sarate si condimentate (sau indulcite). Se recomanda alimentele dulci, uleioase, bogate, sucurile naturale (care compenseaza calitatea de uscat). Dintre alimentele foarte hranitoare recomandate la acest tip constitutional mentionam nucile, susanul, galbenusul de ou fecundat, branzeturile bogate in grasimi si proteine (svaiter, cascaval, Camembert), arahidele, uleiurile de arahide, soia, porumb. Dintre fructe cele mai recomandate sunt strugurii, perele, caisele, zmeura, fragii, capsunile, piersicile, nectarinele, portocalele, bananele, ananasul, fructele de kiwi. Este indicat consumul de miere si dulciuri cu miere (ca inlocuitor al mierii poate fi folosit zaharul invertit, dar nu cel rafinat). Pentru cresterea masei corporale se recomanda si cerealele integrale si pastele fainoase obtinute din acestea.

Alimentele contraindicate la acest tip constitutional sunt cele astringente, amare, arse sau incorect preparate, alimentele foarte grele, prea prelucrate (si implicit greu de digerat), care produc constipatie, balonare. Carnea si produsele din carne, alimentele conservate, sintetice sunt nerecomandate deoarece incarca tubul digestiv, favorizeaza acumulari masive de toxine, imbatranesc prematur organismul.

Trebuie evitata servirea mesei pe fuga, in graba, din picioare. Nu trebuie niciodata consumate alimente reci (de la frigider). Se va evita distragerea atentiei in timpul mesei. ªi in cazul acestui tip constitutional este recomandata mestecarea alimentelor de cel putin 30 de ori, prin aceasta ajutand sistemul digestiv la prelucrarea alimentelor, evitand astfel intr-o buna masura balonarea, dar mai ales indigestia.

In cazul femeilor la care predomina VATA DOSHA si care se alimenteaza corect si sistematic corpul devine atragator, vital. Pieptul capata contururi mai pline, imbinand armonios gingasia cu feminitate si vigoarea. Dispar nuantele intunecate ale pielii, hirsutismul, tendintele spre uscaciune. Femeile care inteleg necesitatea vitalizarii si pun in practica recomandarile de a avea mese regulate (minim 3 mese pe zi) si echilibrate vor beneficia din plin de forta de sustinere pe care o confera vitalitatea, completata de vivacitatea si farmecul expansiv al acestui tip constitutional.

Cititi si:

Alimentatia pentru femeile la care predomina Kapha Dosha.

Alimentatia pentru femeile la care predomina Pitta Dosha.

Un gând despre “Alimentatia pentru femeile la care predomina VATA DOSHA

  1. Pingback: Cartea Femeii (cuprins) şi programul Armonie feminină | Armonie feminina

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s