Cel mai natural mod de a exista este de a fi plin de pasiune

„In cosmologia indiana, principiul feminin al creatiei este numit Shakti, iubita lui Shiva, asa cum este numit principiul masculin. Shiva nu actioneaza in lume, el este nemanifestat si invizibil, in timp ce Shakti este creatia vizibila.

Shakti include infinita energie a universului fizic, precum si energia spirituala pe care fizica moderna nu o recunoaste inca. Galaxiile se rotesc in spatiu, propulsate de Shakti, dar tot ea duce rugaciunile tacute la urechea lui Dumnezeu. Shakti impregneaza toata creatia, fiind impulsul de evolutie ce face ca ordinea sa nu se transforme in haos, dar existenta ei tine de ceva atat de profund, incat nici un aparat stiintific nu o poate identifica.

Cand Biblia vorbeste despre lumina emanand de la Dumnezeu pentru a crea lumea, este descrisa Shakti. Dar ea nu apare doar in momentul conceptiei. Creatia continua atat timp cat exista universul, este nesfarsita exprimare a dragostei de viata a lui Dumnezeu.

Shakti este pasiunea cosmica si, ori de cate ori simti pasiune pentru ceva, o exprimi pe Shakti prin tine insuti.  Shakti este viata insasi, este prezenta in fiecare bataie ritmica a existentei. A avea pasiune pentru viata inseamna ca tu esti pasiune, ea este in insasi natura fiintei tale. Prin urmare, cel mai natural mod de a exista este de a fi plin de pasiune.

In termeni spirituali, Shakti este prezenta nu numai in sexualitate, ci in orice situatie care trezeste interes, entuziasm si atractie. Cea mai mare pierdere este sa risipesti pasiunea in nevoi si impulsuri egoiste si care nu au nici o legatura cu Dumnezeu: acumulari materiale, lacomia, dragostea de bani si putere, activitatea sexuala ce nu are la baza iubirea.

Energia nascuta din iubire este creativa, ea innoieste tot ce atinge. Pentru a vedea cat de pasionat esti, priveste in jurul tau la ceea ce ai creat. Sursa pasiunii se afla inauntrul tau. Cand pasiunea incepe sa se stinga, trebuie hranita din nou de la sursa. Pasiunea pentru viata inseamna pasiune pentru implinire, pentru unitate. Aceasta inseamna, la nivel de baza, unirea dintre un barbat si o femeie intr-un tot. Unirea dintre Shiva si Shakti se refera la potentialul spiritual.

La barbati asta inseamna aparitia tandretei,a  sprijinului si a increderii. Atributele de forta si expansiune ale masculinului au devenit exagerate in aceasta lume, deoarece barbatii au lasat energiile feminine numai in seama femeilor. Cand barbatul va inceta sa se defineasca ca fiind opusul femeii si va intelege ca, in plan spiritual, el este complementar cu femeia, poate aparea trezirea spiritualitatii masculine, prin primirea energiei feminine.  Intampinand cu bucurie pe Shakti, un barbat poate fi cu adevarat Siva.

Pentru femei, calatoria spre intregire este diferita, pentru ca aceasta presupune mai intai recunoasterea si amplificarea calitatilor feminine. O femeie trebuie sa isi ridice energiile care au fost atat timp inabusite de catre societate – in timp ce, de regula, un barbat trebuie sa micsoreze caracterul dominator al energiilor sale. In ambele cazuri, se obtine echilibrul.

Nu este corect sa il numim pe Shiva barbat si pe Shakti femeie, deoarece acesti termeni il limiteaza pe Dumnezeu, care nu poate fi limitat. Mintile noastre sunt limitate la a vedea masculinul si femininul ca fiind diametral opuse, dar Shiva si Shaki sunt uniti dinaintea creatiei. Ei sunt un intreg divin, care alege sa se exprime, preluand aspectul exterior de masculin sau feminin. Desi corpul meu poate fi masculin sau feminin, Sinele meu se identifica cu Dumnezeu ca intreg, deci ii includ si pe Shiva si pe Shakti in mine.

Cand cele doua energii cosmice, Shiva si Shakti, sunt unite, fluxul pasiunii aduce un potential creativ infinit. Polii linistii si ai puterii stabilesc o tensiune intre ei, iar curentul care ii leaga este forta creatoare a universului, ce este concentrata in fiecare dintre noi. Fiecare dintre noi face ca acest curent sa curga, nu este nevoie de altcineva. Numai cand Shiva si Shakti sunt uniti in fiecare dintre noi, vom putea intemeia o relatie profunda, sacra, cu altcineva.

Shiva este constiinta, principiul, este abstract, inert, fara Shakti – energia care creeaza. Shakti este puterea ascunsa care transforma materia in viata, ea este scanteia divina, fluxul iubirii lui Dumnezeu.  Ea este Lumina constiintei.

Linistea lui Shiva, nemiscata, netulburata, inefabila, neatasata, este un model de putere masculina. Shiva este inteles cel mai bine ca omniprezenta, tacuta cunoastere care patrunde totul, constiinta.

In momentul creatiei, Shiva i-adat lui Shakti rolul de a aduce la indeplinire procesul creatiei fizice. Poate fi facuta o asemanare cu modul in care codul vietii este inscris in fiecare celula a corpului nostru. Exista ca ADN – tacut, inactiv si in afara perceptiei, dar exista si ca ARN, geamanul sau biochimic, care a aparut din ADN pentru a sustine toate procesele celulare ce construiesc de fapt corpul la nivelul de baza al enzimelor si proteinelor.

Shiva si Shakti sunt etern uniti, pentru ca ambii sunt constienta. Shiva este cunoasterea care odihneste in liniste, constiinta, Shakti este cunoasterea care curge in creatie. Tu esti pasiunea insasi, pentru ca tu unesti linistea cu puterea, cei doi poli intre care curge cunoasterea. “

(extras din Deepak Chopra – Calea spre iubire)

2 gânduri despre “Cel mai natural mod de a exista este de a fi plin de pasiune

  1. Pingback: Energia creatoare feminină | Armonie feminina

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s