Sa devenim frumoase prin zbor (2) – Dansul si tipul constitutional Kapha

(Nota: Pentru informatii introductive referitoare la tipologiile constitutionale din medicina traditionala indiana (Ayurveda), va recomand sa consultati articolele din categoria  Tipologii constitutionale.)

Cele mai frumoase calitati fizice la acest tip constitutional sunt vigoarea deosebita (neegalata de nici un alt tip constitutional), regularitatea si dulceata trasaturilor, plinatatea voluptoasa a formelor. Femeile la care predomina Kapha Dosha in fiinta la nivel fizic au un corp vital, cu forme pline, un mers maiestuos, impunator. Infatisarea unei asemenea femei deconecteaza privitorul, ii da un sentiment de plenitudine, forta. Feminitatea emanata este invaluitoare, coplesitoare.

Launtric femeile armonioase la care predomina Kapha Dosha sunt caracterizate de blandete, calm profund, stabilitate sufleteasca, siguranta ( deloc ostentativa). Forta sufleteasca imensa a femeilor cu acest tip constitutional este adesea ascunsa de calmul si stabilitatea lor interioara, trecand nevazuta in mediile agitate, unde predomina impulsurile de moment.

Dragostea unei asemenea fiinte este puternica, stabila, coplesitoare si o data trezita este de neinfrant.

Caracteristicile mentale la acest tip constitutional sunt capacitatea de analiza profunda, stabilitatea, memoria de foarte lunga durata. Femeile la care predomina Kapha Dosha in plan mental o data ce au acceptat intuitiv o anumita idee benefica, un principiu superior nu le mai uita, ghidandu-se permanent dupa ele, chiar daca foarte discret.

Dansul care exprima calitatile lui Kapha Dosha este de la sine inteles ca nu va fi nici agitat, nici rapid sau cu miscari mai putin controlate. El va fi stabil, cu miscari lente, dar pline in acelasi timp de forta, va exprima putere si dragoste invaluitoare, stabilitate si spontana candoare.

Deplasarea corpului va fi ca o alunecare, fiecare miscare va fi lina si fluida, o expresie a fortei si a vitalitatii – analogic vorbind, asemenea unui val linistit in spatele caruia putem intui forta uriasa si misterioasa a marii.

Atunci cand dansul va emana senzualitate aceasta va fi dulce, invaluitoare, ca un parfum imbatator si greu, care te cuprinde in vraja sa.

Scopul miscarii nu este acela de a arata, sub multiple fatete, corpul femeii, ci muzica va trezi treptat in fiinta forta si spontaneitatea iubirii, care cuprinzand ca intr-o vraja trupul il vor face sa se abandoneze miscarilor line si armonioase izvorate din ea.

Corpul nu va fi doar mobil, ci fluid, bazinul nu se va undui, ci va aluneca impreuna cu intreg corpul, precum curgerea lina a unui rau la varsare; bratele nu vor brazda aerul, ci il vor mangaia, vor imprumuta ceva din fluditatea lui; picioarele nu vor fi imboldite de ritmul ascuns sub acordurile melodioase si line ale muzicii, ci se vor lasa vrajite de el.

Sufletul isi va regasi odihna si linistea in acest dans – miscarea fluida si lina va deveni o exprimare a fortei sale. Muzica lenta, afectiva, cu acorduri pline va face sa reverbereze corzile sale profunde, ajutand fiinta sa se reintoarca in sine, fiind calea spre linistea de la inceputurile sale.

Cititi si:

Dansul si tipul constitutional Vata

Dansul si tipul constitutional Pitta

Un gând despre “Sa devenim frumoase prin zbor (2) – Dansul si tipul constitutional Kapha

  1. Pingback: Cartea Femeii (cuprins) şi programul Armonie feminină | Armonie feminina

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s