Sa devenim frumoase prin zbor (3) – Dansul si tipul constitutional Pitta

(Nota: Pentru informatii introductive referitoare la tipologiile constitutionale din medicina traditionala indiana (Ayurveda), va recomand sa consultati articolele din categoria  Tipologii constitutionale.)

Frumusetea unei femei cu un fizic de tip Pitta este data de formele sale bine reliefate, de mersul sau felin, de miscarile sale elastice si pline de un “ceva” care-i este specific. Nu este o frumusete statica. La ea, spre deosebire de femeia de tip Kapha, nu nemiscarea este cea care exprima totul, ci totul poate fi exprimat prin miscare. Numai observand dinamica corpului unei asemenea femei poti sa-i realizezi cu adevarat frumusetea.

Anumite femei apartinand acestui tip constitutional isi reveleaza cel mai bine frumusetea fizica in dans. Atunci trasaturile lor se metamorfozeaza, atrag, devin un joc de lumini minunat si datator de bucurie. Abia atunci cand danseaza poate fi remarcat conturul picioarelor, mobilitatea taliei si a bazinului, frumusetea pieptului.

Sufleteste femeile la care predomina Pitta Dosha sunt fascinante prin luminozitatea vointei, prin pasionalitatea sentimentelor. Ele traiesc intens momentul. Vigoarea iubirii, forta ei imensa este reflectata de aceasta data prin flacara dorului intens, a nazuintei, a aspiratiei. Dragostea este directa si intensa.

Mintea este ascutita, cum ar spune un barbat – “neobisnuit de ascutita pentru o femeie”. Fie ca foloseste intuitia sau ratiunea, femeia cu acest tip constitutional este foarte atenta la tot ceea ce face sau gandeste. Memoria sa este exacta si limpede. Datorita unei rapiditati destul de mare cu care-si aminteste, a unei anumite ascutimi, gandirea este uneori chiar spectaculoasa.

Dansul va fi expresia dragostei inflacarate. El va emana pofta de viata, dorinta intensa de a fi. Muzica frenetica, antrenanta nu va duce corpul dupa ea in dans, ci dragostea aprinsa de acordurile ei va incepe sa arda cu flacara miscarilor sigure, mobile si armonioase. Ritmul va cuprinde si va uni miscarile descatusate, va fi suportul nenumaratelor expresii spontan manifestate ale aceleasi femei care danseaza.

Corpul va fi mobil, fiecare parte a sa regasind parca libertatea de miscare. Cu un control posibil numai datorita magiei dansului si focului dansatoarei, picioarele se vor misca rapide si exacte ca o exprimare a ritmului, bazinul se va undui liber si fluid, bratele vor fremata imbatate de libertate, muzica si aer.

Atunci cand dansul va exprima senzualitate, ea va fi pasionala, capabila de a aprinde instantaneu sentimente pana atunci ramase necunoscute. Flacara curata a iubirii exprimata prin dans va lumina laturile ascunse ale senzualitatii, le va facilita exprimarea si le transforma in ceva mai inalt.

Gasiti muzica ce exprima cu iubirea arzatoare, cu un ritm rafinat si intens, “focoasa” si lasati-va cuprinse de ceea ce exprima – restul va fi ecoul propriului suflet ce respira la unison cu ritmul muzicii. Nimic nu va putea descrie frumusetea miscarii din momentele in care dansul a inceput sa devina o prelungire a sufletului vostru. Regasiti-va stralucirea propriei frumuseti sub vraja muzicii.

Cititi si:

Dansul si tipul constitutional Kapha

Dansul si tipul constitutional Vata

 

Un gând despre “Sa devenim frumoase prin zbor (3) – Dansul si tipul constitutional Pitta

  1. Pingback: Cartea Femeii (cuprins) şi programul Armonie feminină | Armonie feminina

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s