Sa devenim frumoase prin zbor (4) – Dansul si tipul constitutional Vata

(Nota: Pentru informatii introductive referitoare la tipologiile constitutionale din medicina traditionala indiana (Ayurveda), va recomand sa consultati articolele din categoria  Tipologii constitutionale.)

Pentru o femeie ce apartine acestei constitutii, miscarea reprezinta una dintre principalele caracteristici si forme de exprimare a fiintei sale. Mersul, alergarea, gestica, mimica, exprima toate natura “asemenea vantului”, rapida, mobila si schimbatoare pe care femeile VATA o manifesta. Cu atat mai mult dansul armonios poate constitui pentru o astfel de femeie implinirea aspiratiei sale, adesea neintelese, de cuprindere si de dilatare, si intr-o anumita forma chiar a acelui vis al zborului pe care, intr-o masura mai mare sau mai mica, il avem cele mai multe dintre noi.

Pentru femeile VATA nu va fi dificila abordarea acestei metode transformatoare prin dans, cu conditia ca ele sa isi deschida sufletul si sa se lase purtate de vibratiile stenice ale unei muzici adecvate. Cel mai indicat este ca melodiile utilizate sa cuprinda alternante de ritm – atat pasaje mai rapide, cat si secvente mai lente. Dansul armonios care va exprima calitatile cele mai pregnante ale acestui tip constitutional este tocmai expresia sublimata a calitatilor interioare specifice unei astfel de “femeie-fluture”: delicatete, rafinament, vioiciune copilareasca, spontaneitate si candoare, senzualitate jucausa si o mare putere de expresie a trairilor interioare.

Miscarile trebuie sa exprime gratie si delicatete, fara a manifesta insa “curgerea” lina de la KAPHA, entuziasm sincer si vioiciune, diferite totusi de pasionalitatea si intensitatea de la PITTA. Intregul corp va emana libertate si mobilitate prin miscarile simple si totodata cuprinzatoare; usoarele salturi sau piruete fiind in acord cu natura “aeriana” a unei femei VATA.

Cititi si:

Dansul si tipul constitutional Kapha

Dansul si tipul constitutional Pitta

Un gând despre “Sa devenim frumoase prin zbor (4) – Dansul si tipul constitutional Vata

  1. Pingback: Cartea Femeii (cuprins) şi programul Armonie feminină | Armonie feminina

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s