Mesajul emotiilor „negative”

„Ce mai faci? – Bine.” Sau „Cum te simti? – Bine.”

De multe ori avem acest gen de dialoguri cu cei din jurul nostru, mai mult sau mai putin apropiati. E un dialog superficial, lipsit de profunzime, de autenticitate. Si, de multe ori,  chiar si cand suntem singuri, evitam sa recunoastem ca avem o emotie asa-zisa negativa sau, chiar daca o vedem, nu o acceptam.

Cunosc materialul care urmeaza de mult, e un extras din cartea „Inteligenta si transformare” de la ed. Kamala (care a fost foarte apreciata si nu se mai gaseste prin librarii). Teoretic il intelegeam, insa m-a atins azi mult mai profund decat pana acum. Am inceput sa simt cu adevarat mesajul lui. Sper sa va ajute si pe voi. 

„Emotiile pe care le resimtim chiar în acest moment sunt un dar, un ghid, un suport, o chemare catre actiune. Daca va veti suprima emotiile si veti urmari sa le eliminati sau daca, dimpotriva, le veti acorda o importanta foarte mare si le veti permite sa dobândeasca controlul asupra vietii dumneavoastra, atunci veti risipi nebuneste una dintre cele mai pretioase resurse ale vietii. Suntem cu totii sursa tuturor emotiilor noastre, noi suntem cei care le cream.

Multi oameni nu îsi permit sa se simta iubiti sau fericiti sau încrezatori, pâna când nu le este împlinit un set particular de asteptari. Acesta este un mod cu totul gresit de a privi lucrurile. În fiecare clipa trebuie sa fiti constient ca va puteti simti în orice mod doriti si în orice mod alegeti sa va simtiti.

Chiar si emotiile pe care la un anumit moment le-ati considerat negative, sunt pur si simplu o chemare catre actiune. De aceea, de acum înainte, în loc de a le numi emotii negative, numiti-le pur si simplu semnale de actiune menite sa va aduca trasformari în viata. Odata ce va veti familiariza cu fiecare semnal în parte si cu mesajul sau specific, emotiile dumneavoastra nu vor mai reprezenta niste dusmani, ci aliati de nadejde. Ele vor deveni prieteni, mentori am putea spune, ele va vor ghida prin evenimentele vietii, si învatând sa utilizati aceste semnale va veti elibera de temeri, asumându-va astfel libertatea de a experimenta întreaga bogatie a vietii umane.

Suntem obisnuiti sa asteptam ca evenimentele A, B, C … sa aiba loc pentru ca noi sa ne simtim bine. De ce sa asteptam? De ce nu ne-am propune sa ne simtim bine de exemplu ori de câte ori vom auzi ciripitul unei pasari, claxonul unui autovehicul sau strigatul unui copil? Nu avem nevoie de nici un motiv special pentru a ne simti bine, trebuie pur si simplu sa decidem sa ne simtim bine chiar acum, pur si simplu deoarece suntem în viata si deoarece asa dorim. Si odata ce am recunoscut ca suntem sursa tuturor emotiilor noastre, de ce nu ne-am simti bine, de ce nu am alege sa ne simtim bine tot timpul? În general aceasta se petrece datorita faptului ca asa numitele emotii negative ale noastre ne dau un mesaj. Care este mesajul acestor semnale de actiune? Ele ne spun ca ceea ce realizam în mod curent nu functioneaza. Acest semnal de actiune, care va determina sa va simtiti ranit, încearca sa va spuna de fapt ca trebuie sa va schimbati modul în care comunicati, astfel încât sa nu va mai simtiti din nou ranit în viitor. Atunci când va simtiti deprimat, aceasta reprezinta din nou o chemare catre actiune, spunându-va ca trebuie sa va schimbati atitudinea, deoarece problemele pe care le aveti au iesit de sub control. Sau, altfel spus, pur si simplu trebuie sa recurgeti la un anumit tip de actiune fizica, psihica sau mentala pentru a stapâni o anumita zona a vietii dumneavoastra.

Aceste semnale de actiune, pur si simplu urmaresc sa va sustina în a va asuma actiunea de a va schimba modul în care gânditi, de a va schimba modul în care percepeti lucrurile sau de a va schimba modalitatile de comunicare sau comportamentul.

Aceste chemari catre actiuni modificate sunt aici pentru a va reaminti ca daca nu doriti sa fiti precum un fluture care se loveste mereu de fereastra încercând sa treaca prin sticla – sau altfel spus, daca nu va veti schimba modul în care abordati lucrurile – persitenta într-un model gresit nu va va ajuta niciodata. Dimpotriva însa, schimbarea de atitudine, trecerea la actiune si reajustarea comportamentului este cheia pentru a obtine întotdeauna rezultatele dorite.

Este extrem de util sa avem o întelegere constienta a mesajului pozitiv pe care fiecare dintre aceste emotii majore sau semnale de actiune se straduiesc sa ni-l dea. Vom analiza în cele ce urmeaza principalele zece tipuri de emotii pe care majoritatea oamenilor se straduiesc sa le evite, dar pe care, în loc de a le evita, le puteti folosi pentru a va directiona catre actiune. Simpla citire a acestei liste de semnale de actiune nu va va conferi stapânirea acestor emotii. Este însa deosebit de util sa cititi chiar de mai multe ori aceste indicatii si sa va reamintiti sensul real al acestor emotii si actiunea pe care este necesar sa o realizati în corelatie cu emotia specifica.

1) Disconfortul.

Emotiile ce ne creeaza disconfort nu au în general o intensitate foarte mare, dar ele ne deranjeaza si ne creeaza senzatii negative si sentimentul apasator ca lucrurile nu sunt tocmai în regula.

Mesajul: plictiseala, nerabdarea, greutatea, întristarea, mâhnirea sau stigherirea ne transmit cu toate mesajul ca ceva nu este chiar în regula. Poate ca modul în care percepeti lucrurile este eronat sau poate ca actiunile pe care le realizati nu genereaza rezultatele pe care le-ati dorit.

Solutia pentru a ne întelege (cu) si a elimina aceste emotii asociate cu starea de disconfort:

a) Clarificati-va ceea ce doriti cu adevarat.

b) Redefiniti-va actiunile. Realizati o abordare a problemei dintr-un punct de vedere usor diferit si vedeti daca acesta genereaza o schimbare imediata a modului în care va simtiti în acea situatie, cu alte cuvinte, daca se schimba calitatea rezultatelor pe care le generati.

2) Teama.

Emotiile cu privire la teama includ totul, de la o îngrijorare apasatoare, mergând pâna la anxietate, fobie, frica si chiar teroare. Teama serveste unui scop bine definit si mesajul sau este clar.

Mesajul: Teama este pur si simplu anticiparea faptului ca ceva care se va petrece în curând, necesita din partea noastra o anumita pregatire. Altfel spus, fiti pregatiti! În aceasta situatie este necesar fie sa ne pregatim sa facem fata conjuncturii, fie sa facem ceva pentru a o schimba. Tragedia consta în faptul ca majoritatea oamenilor încearca mai curând sa îsi nege temerile sau pur si simplu se abandoneaza lor. Nu trebuie sa va abandonati pur si simplu temerii si sa o amplificati, începând sa va gânditi la lucrurile cele mai rele care s-ar putea întâmpla, dar nici nu e cazul sa pretindeti ca teama nu exista.

Solutia: Reanalizati situatiile în care simtiti teama si evaluati cum trebuie sa actionati pentru a va pregati psihic si mental. Observati care sunt actiunile pe care trebuie sa le realizati pentru a face fata situatiei în cel mai bun mod posibil. Uneori, desi realizam toate pregatirile necesare pentru a preîntâmpina evenimentele si nu ne mai ramâne nimic altceva de facut, resimtim totusi în continuare teama. Acesta este punctul în care trebuie sa utilizam antidotul temei: trebuie sa luam decizia de a avea încredere.

 3) A fi ranit în amorul propriu.

Daca exista o emotie care pare sa domine interelatiile umane, atât personale, cât si profesionale, acesta este sentimentul de a fi ranit. Sentimentul de a fi ranit este generat, în mod obisnuit, de o senzatie de pierdere.

Mesajul: pe care senzatia de ranire ni-l da este acela ca asteptarile noastre nu au fost împlinite. Foarte adesea acest sentiment apare atunci când cineva a promis ceva si nu s-a tinut de cuvânt. În acest caz putem resimti o pierdere de intimitate fata de acea persoana sau poate o pierdere de încredere. Acest sentiment de pierdere este cel care creeaza senzatia de a fi ranit.

Solutia:

a) Realizati ca în realitate nu ati pierdut nimic. Poate singurul lucru pe care trebuie sa-l pierdeti este falsa perceptie ca acea persoana s-a straduit sa va raneasca. Probabil ca ea nici macar nu a realizat impactul pe care actiunile ei l-au avut asupra vietii dumneavoastra.

b) În al doilea rând, reevaluati situatia. Întrebati-va: “Exista cu adevarat o pierdere aici, sau ma grabesc judecând pripit aceasta situatie?”.

c) A treia solutie care va poate ajuta sa depasiti acest sentiment de ranire este de a comunica cu tact si deschidere sentimentul dumneavoastra de pierdere si dezamagire persoanei implicate. De exemplu, spuneti-i: “Zilele trecute, atunci când evenimentul X a avut loc, m-a ranit faptul ca nu ti-a pasat si am simtit o strângere în suflet. Poti sa-mi clarifici ceea ce s-a întâmplat cu adevarat?” Pur si simplu, schimbându-va modul de a comunica si clarificând ceea ce s-a petrecut, adesea veti descoperi ca însusi acest sentiment va dispare într-o clipa.

 4) Mânia.

Întreaga gama de emotii, începând de la o simpla iritare, pâna la resentiment, furie si chiar “turbare”, intra în aceasta categorie.

Mesajul: este acela ca o importanta regula, care este acceptata în viata dumneavoastra, a fost violata de altcineva sau chiar de catre dumneavoastra. Atunci când priviti acest mesaj de mânie trebuie sa întelegeti ca puteti schimba efectiv aceasta emotie negativa într-o clipa, de ce nu, chiar într-un sentiment opus, cum ar fi bunastarea sau pacea, de exemplu.

Solutia:

a) Realizati ca este posibil sa fi înteles în mod total gresit situatia, ca mânia dumneavoastra cu privire la persoana respectiva care încalca regulile dumneavoastra, poate fi bazata pe faptul ca ea nu a stiut ceea ce dumneavoastra considerati ca este mai important (chiar daca credeti ca a stiut).

b) Realizati ca, chiar daca o persoana a violat unul dintre standardele dumneavoastra, regulile dumneavoastra nu sunt în mod necesar “regulile drepte”, chiar daca simtiti cu tarie aceasta

c) Puneti-va întrebari cheie, cum ar fi “Este adevarat ca acestei persoane îi pasa cu adevarat de mine?” Întrerupeti sentimentul de mânie întrebându-va “Ce pot sa învat din aceasta? Cum pot sa comunic importanta acestor standarde ale mele acestei persoane, într-un mod în care sa o determine sa doreasca sa ma ajute si nu sa îmi violeze standardele din nou în viitor?” De exemplu, chiar daca sunteti mânios, schimbati-va unghiul din care priviti lucrurile, gândindu-va: “Poate ca acesta persoana cu adevarat nu-mi cunoaste regulile.” Sau schimbati-va modul de a proceda – poate ca nu i-ati comunicat efectiv necesitatile dumneavoastra reale. Ori schimbati-va comportamentul – spuneti oamenilor în fata, de exemplu: “Hei, ai intrat într-un domeniu “privat”. Te rog promite-mi ca nu vei împarti aceste lucruri cu nimeni; aceasta este cu adevarat important pentru mine.”

 5. Frustrarea.

Frustrarea se poate insinua în multe moduri. Ori de câte ori ne simtim ca si cum viata noastra ar fi blocata din toate partile sau atunci când depunem continuu un efort, dar nu obtinem rezultate, avem tendinta de a ne lasa prada frustrarii.

Mesajul: este un semnal de excitare. Aceasta înseamna ca mintea dumneavoastra considera ca ar putea fi mai bine pentru voi decât este în realitate. Frustrarea este foarte diferita de dezamagire, care este descrisa de sentimentul ca nu veti obtine niciodata ceva ce v-ati dorit foarte mult în viata. Prin contrast, desi pare paradoxal, frustrarea este un semn pozitiv. Ea arata ca solutia la problema dumneavoastra este în dezbatere, dar ceea ce realizati în mod curent nu functioneaza. În acest caz va trebui sa va schimbati modul de abordare pentru a va putea atinge telul. Este un semnal pentru dumneavoastra de a deveni mult mai flexibil.

Solutia:

a) Priviti frustrarea ca pe un prieten si cautati totodata noi moduri de a obtine rezultatele scontate.

b) Urmariti sa descoperiti modalitatile de a face fata aceastei situatii. Gasiti un model, pe cineva care a gasit deja calea de a obtine ceea ce doreste. Cereti sprijinul unei astfel de persoane.

c) Fiti fascinat de ceea ce puteti învata din acea situatie, astfel încât sa ajungeti sa stapâniti aceasta provocare nu numai astazi, dar si în viitor, într-un mod care sa va consume foarte putin timp si energie si sa va creeze într-adevar bucurie.

 6. Dezamagirea.

Dezamagirea poate fi o emotie foarte destructiva daca nu va veti întelege cu ea repede. Ea este sentimentul doborâtor de a fi coplesit sau parasit, ori de a suporta o pierdere definitiva.

Mesajul: este acela ca o asteptare pe care ati avut-o, un anumit tel pe care l-ati vizat – cel mai probabil nu va fi realizat, asadar este timpul sa va schimbati asteptarile, sa le adecvati mult mai mult situatiei si sa actionati în vederea unui nou tel imediat.

Solutia:

a) Descoperiti imediat ce puteti învata în aceasta situatie, ceva care sa va poata ajuta în viitor sa dobânditi chiar lucrul pe care l-ati nazuit initial.

b) Stabiliti-va un nou tel, ceva care sa va inspire chiar mai mult si ceva catre care sa puteti face imediat progrese.

c) Realizati ca este posibil sa va fi pripit în judecata. Adesea lucrurile de care suntem dezamagiti sunt doar provocari temporare. Foarte adesea asteptarile noastre sunt total nerealiste. Daca veti planta astazi o samânta, nu va puteti întoarce mâine asteptându-va sa gasiti în locul ei un copac.

d) O solutie majora în cazul dezamagirii este sa realizati ca situatia nu s-a încheiat înca si sa aveti mai multa rabdare. Reevaluati complet ceea ce doriti cu adevarat si începeti sa dezvoltati un plan mult mai eficient pentru a dobândi aceasta.

e) Cel mai puternic antidot pentru emotia dezamagirii este cultivarea unei atitudini pozitive, de expectativa optimista cu privire la ceea ce se va petrece în viitor, indiferent de ceea ce s-a întâmplat în trecut.

 7. Vinovatia.

Emotiile de vinovatie, regret si remuscare sunt printre starile umane care trebuie sa fie evitate cel mai mult în viata.

Mesajul: sentimentul de vinovatie va spune ca ati violat unul dintre cele mai înalte standarde ale dumneavoastra, si ca trebuie sa faceti ceva imediat pentru a va asigura ca nu veti mai încalca din nou acel standard în viitor. Sentimentul de vinovatie este ca un ultimatum pe care îl primesc multi oameni din partea constiintei lor pentru a-si schimba comportamentul. Cu toate acestea, unii încearca sa îsi nege acest sentiment si sa îl suprime. Din nefericire aceasta functioneaza rareori. Vionovatia nu va dispare astfel, ci dimpotriva va deveni mai puternica. Nici cealalta extrema nu este valabila ca solutie: a ne lasa neajutorati si deznadajduiti, prada acestui sentiment. De altfel, nu acesta este scopul vinovatiei. Existenta sa are scopul de a ne conduce catre actiunea care va genera o schimbare.

Solutia:

a) Fiti constient ca de fapt ati violat un standard critic, a carui acceptare este deplina în cazul dumneavoastra.

b) Asigurati-va ca acest comportament nu se va mai repeta niciodata în viitor. Cautati mental o modalitate de a face fata în viitor în cazul unei situatii similare, astfel încât sa nu mai încalcati nici un fel de standard personal. Daca sunteti ferm convins ca aceasta situatie nu se va mai repeta în viitor, puteti cu adevarat sa va eliberati de acest sentiment. În acest caz vinovatia a servit scopului sau, acela de a va directiona catre un standard mai înalt în viitor, pe care sa nu îl mai încalcati.

 8. Sentimentul de a fi inadecvat.

Acest sentiment apare în special atunci când nu putem sa realizam ceva pe care stim ca ar trebui sa fim capabili sa îl realizam. Provocarea, bineînteles, este aceea ca adesea noi avem un sistem de reguli complet nedrept, cu ajutorul caruia noi încercam sa determinam daca suntem sau nu potriviti unui scop dat.

Mesajul: este ca în prezent nu aveti nivelul de cunostinte si abilitatile necesare pentru a realiza o anumita însarcinare. Aceasta va spune ca aveti nevoie de mai multe informatii, de mai multa întelegere, strategii, instrumente sau încredere.

Solutia:

a) Pur si simplu întrebati-va “este cu adevarat cazul sa ma simt astfel în aceasta situatie? Sunt cu adevarat incapabil, sau trebuie doar sa-mi schimb modul pesimit în care privesc lucrurile?” Daca sentimentul dumneavoastra este totusi justificat, mesajul inadecvantei este acela ca este necesar sa gasiti o cale de a face ceva mai bun decât ati facut înainte.

b) Ori de câte ori va simtiti neadecvat, apreciati încurajarea de a improviza. Reamintiti-va ca nu sunteti perfect si ca nici nu e cazul sa aveti asemenea pretentii. Astfel veti putea începe sa va simtiti adecvat momentului si sa decideti sa realizati îmbunatatiri în acea zona sau problema specifica.

c) Gasiti un model, pe cineva care se descurca foarte bine în aceasta zona în care va simtiti neadecvat si învatati de la el. Simplul proces de a va decide sa stapâniti aceasta zona a vietii, si apoi constientizarea chiar si a celui mai mic progres facut în aceasta directie va va transforma dintr-o persoana care se simte stinghera si inadecvata într-o persoana care învata. Nu trebuie sa considerati ca sunteti neadecvat, ci mai curând insuficient antrenat sau lipsit de cunostinte în acea zona particulara, dar aceasta situatie se poate întotdeauna remedia.

 9. A fi coplesit.

Depresia, sentimentul de a fi lipsit de ajutor, sunt toate expresii ale sentimentului de a fi coplesit.

Mesajul: este ca aveti nevoie de a reevalua ceea ce este mai important pentru dumneavoastra în aceasta situatie. Motivul pentru care va simtiti coplesit este acela ca încercati sa sustineti prea multe lucururi dintr-o data sau încercati sa schimbati totul peste noapte.

Solutia:

a) Decideti care dintre toate lucrurile pe care doriti sa le realizati în viata este cel mai important pentru dumneavoastra si focalizati-va asupra lui.

b) Scrieti care sunt cele mai importante scopuri ale vietii dumneavoastra si puneti-le într-o ordine a prioritatilor. Simpla asternere a lor pe hârtie va va da sentimentul de control asupra a ceea ce se petrece.

c) Centrati-va asupra primului lucru de pe lista si actionati pâna când îl veti stapâni în mod desavârsit.

d) Atunci când cream un mediu mental interior în care exista prea multe cerinte intense si simultane, bineînteles ca ne simtim supraîncarcati. Dar, avem de asemenea puterea si posibilitatea de a schimba aceasta, focalizându-ne asupra a ceea ce putem controla si guverna, pe rând, pas cu pas.

 10. Singuratatea.

Mesajul singuratatii este acela ca aveti nevoie de o conexiune cu oamenii. Ce înseamna acest mesaj? Adesea oamenii presupun ca aceasta înseamna neaparat o relatie sexuala sau o intimitate constanta. Apoi ei se simt frustrati, deoarece nu se bucura de aceasta intimitate si se simt singuri.

Solutia:

a) Solutia în cazul sentimentului de singuratate este de a realiza ca puteti fi încununat de succes si puteti stabili relatii cu ceilalti, chiar acum, punând astfel capat singuratatii. Exista oameni grijulii pretutindeni.

b) Identificati tipul de conexiune de care aveti nevoie. Poate fi o prietenie sau o relatie mult mai intima, mai profunda, sau pur si simplu aveti nevoie de cineva care sa va asculte sau sa râda de glumele dumneavoastra.

c) Reamintiti-va ca sentimentul singuratatii pe care îl resimtiti va transmite permanent mesajul ca “cu adevarat va pasa de oameni si ca va place sa fiti printre ei si cu ei. Trebuie doar sa vedeti ce tip de conexiune va este necesar si sa actionati imediat pentru a-l realiza.

d) Actionati imediat în sensul comunicarii cu ceilalti.

Aproape toate emotiile negative se pot încadra într-una dintre aceste zece categorii. Stiti acum cum puteti face fata cu succes fiecareia dintre aceste emotii, întelegând mesajul esential al emotiei respective si actionând în vederea solutionarii ei.

Lista de mai jos sintetizeaza emotia pozitiva cu efect contrar care trebuie cultivata în cazul fiecarui semnal de actiune generat de o emotie negativa. Astfel:

1.discomfort – iubire si caldura interioara

2. teama – încredere si curaj, apreciere si gratitudine

3.ranire – curiozitate si iertare

4.mânie – pasiune controlata

5.frustrare – determinare si daruire

6.dezamagire – flexibilitate

7.vinovatie – încredere

8. inadecvare – buna dispozitie

9.depasire, supraîncarcare – vitalitate

10.singuratate – expansiune si daruire.”

3 gânduri despre “Mesajul emotiilor „negative”

 1. Elena

  Bun articol, indemn la actiune.Felicitari pentru lista.
  Cateodata, cand mi-e greu, spun:”Doamne, stau la usa ta, nu cer sa intru, nu cred ca am dreptul, dar te rog pentru ai mei.Ai grija de ei.Si daca e nevoie de plata, platesc eu.”
  Nu stiu daca e corect, dar asa dispar multe emotii negative.
  Ganduri bune.

  Apreciază

 2. Georgeta

  Şi pt. mine, Inteligenţă şi transformare ,”Dedicată puterii nelimitate ce AŞTEAPTĂ SĂ FIE TREZITĂ ÎN TINE” a fost şi rămâne o carte „de căpătâi”, pe care am recitit-o şi pe care o voi mai reciti, când îi va veni timpul.
  Fiind o persoană „emoţională” mai degrabă decât „raţională” am trăit, în perioade diferite şi la intensităţi diferite, toate emoţiile prezentate, cu lecţiile de viaţă induse.
  Citind acum extrasul am descoperit, cu bucurie că, deşi la nivel teoretic n-aş fi putut „cita” soluţiile prezentate, informaţiile şi experienţa de viaţă au acţionat în plan subtil şi am reuşit , treptat, să controlez şi să re-cultiv emoţiile, „ca la carte”.
  E o descoperire tonică şi un moment potrivit de oprire a discursului, pt. a lăsa loc gândului de mulţumire transmis celor văzuţi şi nevăzuţi, care ne inspiră şi ne îmbrăţişează cu ştiinţa şi iubirea lor.

  Apreciază

 3. Pingback: Cartea Femeii (cuprins) şi programul Armonie feminină | Armonie feminina

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s