Maica Tereza – Despre tăcere

Extrase din cartea Maicii Tereza „In the heart of the world”.

„In natura intalnim tacerea – copacii, florile, iarba, toate cresc in tacere. Stelele, luna, soarele se misca in tacere.

Tacerea inimii este necesara pentru a-L putea auzi pe Dumnezeu pretutindeni – intr-o usa care se inchide, in persoana care are nevoie de tine, in cantecul pasarilor, in flori, in animale. Nu este esential ceea ce noi spunem, ci ceea ce Dumnezeu ne spune noua si ce ne spune prin intermediul celorlalti. In tacere, El ne asculta; in tacere, El vorbeste sufletelor noastre. In tacere, primim privilegiul de a-I asculta vocea.

Pentru a face posibila adevarata tacere interioara, practica:

– tacerea ochilor, cautand mereu sa vezi frumusetea si bunatatea lui Dumnezeu pretutindeni, si inchizandu-i fata de greselile celorlalti si fata de tot ceea ce este rau si pagubitor pentru suflet.

– tacerea urechilor, ascultand mereu vocea lui Dumnezeu, strigatul celor saraci si in suferinta, si inchizandu-le fata de barfa si vorbe lipsite de bunatate.

– tacerea limbii, aducand laude lui Dumnezeu si rostind doar cuvinte care inspira si ilumineaza, care aduc pace, bucurie si speranta, si abtinandu-te de la cuvinte care aduc intuneric, suferinta si moarte.

– tacerea mintii, deschizand-o spre adevar si cunoasterea lui Dumnezeu prin rugaciune si contemplatie, si ferind-o de neadevaruri, ganduri distrugatoare si razbunatoare, judecati dure, suspiciuni false ale celorlalti, dorinte si distrageri.

tacerea inimii, iubindu-l pe Dumnezeu cu toata inima, sufletul, mintea si puterea ta, iubindu-l pe celalalt asa cum Dumnezeu iubeste, si evitand orice egoism, ura, invidie, gelozie si lacomie.

Voi pastra tacerea inimii cu mare atentie, astfel incat in aceasta tacere sa ascult cuvintele Lui. Pentru ca in tacerea si puritatea inimii vorbeste Dumnezeu”.

Un gând despre “Maica Tereza – Despre tăcere

  1. Elena

    Inseamna ca nicioadata nu suntem singuri. Si avem intotdeauna ceva de facut;macar sa ascultam, sa intuim, sa ajutam.Asa capata viata un scop,o motivatie.Cineva spunea-de la greci- ca singurul scop al omului pe Pamant , este sa fie fericit.Impreuna cu altii.
    Cateodata ti-e dor de ” mai bine” pantru tine. Dar cred ca Maica Tereza se gandea la ceilalti.
    Multumim, o zi buna la fiecare si la toata lumea.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s