Frumusetea apare din intregul existentei noastre

In mod ironic, multe femei cred ca frumusetea le va aduce fericirea, insa adevarul este exact pe dos. Fara fericire, nu se poate obtine o frumusete care sa dureze.  Chiar si cele mai perfecte trasaturi isi pierd farmecul daca acea persoana este profund nefericita sau stresata. Frumusetea se naste nu din forma diferitelor parti ale corpului, ci din intregul existentei noastre. Fata si corpul reprezinta manifestarea fizica a tot ceea ce gandim si facem, o oglinda fidela a sufletului nostru, si, atat timp cat mai exista un colt al mintii sau al inimii care nu este implinit, frumusetea va fi trecatoare.

Stiinta psiho-somatica moderna a aratat ca un om relaxat si fericit traieste intr-un corp total diferit din punct de vedere biochimic de cel pe care il are un om tensionat, manios sau trist. “A gandi inseamna a practica chimia creierului”, scris Deepak Chopra in Vindecarea cuantica, „. . . corpul si mintea sunt ca doua universuri paralele. Tot ce se petrece in universul mintal lasa urme in cel fizic.” Fiecare gand si emotie se manifesta in corp sub forma unui mesager molecular care circula prin fluxul sanguin pentru a-si transmite ordinele fiecarei celule, modificandu-ne infatisarea dinauntru spre in afara, din interior spre exterior.

Cand suntem speriati, de exemplu, mesajele chimice transmit glandelor suprarenale sa secrete adrenalina. Aceasta, in schimb, afecteaza rinichii, ceea ce duce la deshidratarea corpului, si face inima sa bata mai tare in timp ce pompeaza sangele spre extremitati, pregatind corpul de lupta sau de fuga. Aceste modificari duc la aparitia efectelor caracteristice fricii: gura uscata, paloarea fetei. In mod normal, cand stimulul dispare, frica dispare si ea, iar biochimia corpului se normalizeaza. Cu toate acestea, cand persoana respectiva este mereu in stare de stres, asa cum majoritatea oamenilor sunt in zilele noastre, corpul nu isi mai poate reveni din aceasta stare de epuizare, si incepe degradarea fizica:  uscaciunea constanta conduce la aparitia ridurilor, presiunea marita a sangelui duce la boli cardiace, samd. Asa ca, daca vreti sa va modificati infatisarea, trebuie mai intai modificate gandurile, emotiile si obiceiurile care declanseaza stresul si imbatranirea. Daca vreti sa fiti frumoase, trebuie mai intai sa creati o viata interioara unitara si fericita, astfel incat fiecare celula din corpul vostru sa afle de fericirea voastra si sa se alature ei.

Aceasta stare de fericire pura si libera este sursa si esenta frumusetii ayurvedice. Ea este cunoscuta sub denumirea de sat-cit-ananda, existenta – constiinta – beatitudine. Ea este pura in ea insasi pentru ca este desavarsita, neschimbatoare, suficienta in ea insasi; este libera deoarece nu este rezultatul, consecinta nici unui fenomen, eveniment sau lucru, ci exista libera de toate conditionarile si limitarile in timp si spatiu, o constanta auto-generata a experientei noastre.  Este fericirea la cel mai inalt nivel, si apare spontan in urma unei vieti echilibrate.

In mitologie, care ilumineaza fenomenele universale ale existentei umane, frumusetile arhetipale ale multor culturi au o trasatura comuna: ele sunt descrise ca fiind stralucitoare, si aceasta caracterizare este deseori cheia rolului lor in ordinea cosmica. David Kinsley citeaza numeroase exemple in The Goddesses’ Mirror.

In poemele sacre tantrice, frumoasa zeita Lakshmi este asemanata cu “uleiul care pastreaza focul viu al lampii”. Cand ea este absenta, lumile devin cenusii, lipsite de stralucire si incep sa se vestejeasca.

Zeita greceasca Afrodita, ca si contrapartea ei romana Venus, incarneaza perfectiunea feminina in traditia occidentala. Descrisa ca fiind de aur, cu ochi stralucitori si cu o senzualitate luminoasa, frumusetea suprema a Afroditei, la fel ca si cea a lui Lakshmi, este descrisa nu ca o suma a caracteristicilor ei, ci ca o dimensiune subtila si luminoasa a fiintei ei, o caldura interioara care pare sa emane ca o lumina din pielea ei. Intr-o legenda, Afrodita s-a deghizat intr-o femeie batrana, insa ochii ei plini de stralucire au dat-o de gol. Stralucirea ei este identitatea ei, este frumusetea pentru care ea este cunoscuta.

In credinta populara, aceasta luminozitate, aceasta stralucire interioara este cea care atrage mai intai atentia la o femeie. Ea este frumusetea absoluta, valoarea neschimbatoare a perfectiunii fizice. Este o vitalitate interioara atat de impunatoare, un chip atat de stralucitor, de luminos, incat farmecul acelei femei transcende toate modele si toate idealurile. Nu poate fi confundata si nu poate fi uitata. Nu este imaginara si nu este ceva ce am putea simula mult timp, nici chiar cu ajutorul celui mai bun machiaj sau al celei mai reusite operatii estetice. Dupa ce este dobandita, varsta sau timpul nu o pot diminua. Poate fi numita “focul interior” care da chipului o infatisare proaspata, fericita, senina, care face pielea sa straluceasca de frumusete. In Ayurveda (medicina traditionala indiana), aceasta stralucire a pielii este un fenomen normal produs de prezenta unei substante foarte subtile numite ojas, care apare ca urmare a sanatatii tuturor tesuturilor corpului.

(VA URMA)

(sursa: Absolute beauty de Pratima Raichur)

Dacă ţi-a plăcut acest articol, te rog să îl dai mai departe şi să te abonezi la newsletterul Armonie Feminina (în partea de jos stânga a paginii).

2 gânduri despre “Frumusetea apare din intregul existentei noastre

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s