Exercitiu de imaginatie: cadouri în anul 2031

Se ştie, femeilor le place să meargă la cumpărături, în special când e vorba de bijuterii. Mai nou, pasiunea aceasta s-a extins şi în domeniul online, cu oferte unele mai atractive decât altele. Mă joc acum încercând să îmi imaginez cum va arăta magazinul online de cadouri Borealy peste 20 de ani.

Suntem în anul 2031, totul e tehnologizat şi totuşi mai există câteva magazine fizice tradiţionale (proporţia e de 10% ). Nici o femeie, în orice perioadă temporală ar trăi, nu ar vrea să aleagă un cadou doar online, fără să încerce haina sau să probeze cerceii, chiar dacă sunt aleşi pentru prietena ei, măcar din când în când vrea să iasă în oraş la cumpărături „ca fetele”.

Borealy încearcă să compenseze acest lucru printr-un design simplu, dar atractiv. Cum toate calculatoarele (indiferent că se numesc laptopuri, tablete, telefoane sau pixuri) au monitoare tridimensionale, ei au creat imaginea virtuală a unei expoziţii de cadouri, grupate pe categorii. Te plimbi printre vitrine cu bijuterii, rafturi de cărţi, manechine cu haine bine alese, mese pline de prăjituri şi torturi, dar şi vitrine cu nişte cutiuţe misterioase.

În plus, prin implementarea unui sistem holografic se poate vedea cadoul ales în mărime naturală. Selectezi produsul, apeşi un buton şi haina/ bijuteriile /tortul se proiectează în faţa monitorului tău, astfel încât te poţi învârti complet în jurul lui, să îl vezi din toate unghiurile. Cu ajutorul unei căşti speciale, se poate simţi (prin stimularea cerebrală corespunzătoare) textura materialului sau gustul tortului ales (lucru cunoscut de mult, dar nefolosit decât recent în marketing).

Pentru bijuterii, există un manechin virtual, evident tot tridimensional,  care se schimbă după poza persoanei căreia îi este destinat cadoul, pe care poţi proba apoi produsele alese.

În majoritatea magazinelor, poţi alege cadoul în funcţie de zodia persoanei, dar aici programul îţi sugerează cadoul în urma realizării unei astrograme detaliate, care este unică pentru fiecare om. Trebuie doar să ştii data, locul şi ora naşterii celui sărbătorit, iar sugestiile sunt date personalizat. Iar programul nu dă de două ori aceeaşi sugestie pentru acelaşi om, pentru a nu încurca borcanele în cazul în care exisă două sau mai multe cereri pentru acelaşi sărbătorit.

În ceea ce priveşte oferta cadourilor de lux, ceea ce în anul 2011 era considerat un cadou obişnuit, acum, în 2031, este privit drept original şi de bun gust (la figurat, dar şi la propriu). Mă refer aici la cărţi, articole handmade, prăjituri şi torturi naturale şi sănătoase.

Cărţile tipărite mai există numai în asemenea magazine de cadouri. Există meşteşugari nostalgici care folosesc dispozitive arhaice de făcut hârtie manuală, care apoi este tipărită cu mijloace manuale, şi legate artistic, tot manual, de aceea cărţile personalizate făcute la comandă sunt foarte scumpe, însă originale şi apreciate.

În ceea ce priveşte prăjiturile naturale şi torturile, există acum posibilitatea ornării lor cu cristale Swarovski comestibile, ceea ce le face foarte căutate. Borealy  a rezolvat problema perisabilităţii prin expedierea lor gratuită în ambalaje frigorifice de unică folosinţă (şi reciclabile).

Există şi un alt fel de cadouri, nu doar cele fizice. Poţi dărui o sculptură celebră sau un tablou unic prin simpla apăsare a unui buton, care deschide cutiuţele în care sunt „arhivate” holograme ale operelor de artă. Iar mutarea lor prin casă e simplă. Închizi cutiuţa, iar ele se întorc în starea virtuală.

Un cadou de lux ar mai fi timpul, dar el nu se poate cumpăra

Exerciţiul de imaginaţie a luat sfârşit. Să vedem cum mă descurc eu cu cadoul pentru sora mea, peste câteva săptămâni. Întotdeauna mi-a fost greu să aleg un cadou potrivit pentru o femeie. De ce nu există deja programul de sugerare a cadourilor după astrograma personală?

Acest articol participă la concursul SuperBlog 2011, etapa 7. 

3 gânduri despre “Exercitiu de imaginatie: cadouri în anul 2031

 1. nedeia

  of, este atat de greu sa cumperi cadouri :)) Eu am decis ca ,acolo unde se poate, sa rog persoana sa imi faca o lista cu ce si-ar dori, asta daca nu am pus ochii deja pe o carte buna, pe un ceai bun, pe niste cosmetice handmade facute de mine.

  eu cele mai mari probleme le am in a cumpara sotului meu un cadou. Si-a luat deja tot ce ii trebuie, si nu ii place sa aiba lucruri in casa care sa adune praf 🙂

  Apreciază

 2. da, e dificil cateodata sa gasesti cadoul perfect, mai ales cand vrei sa daruiesti ceva ce tie ti-ar placea sa primesti.. de aceea „am inventat” programul de facut cadouri dupa astrograma 🙂
  dar merg si niste cosmetice handmade, tot personalizate 🙂

  Apreciază

 3. Pingback: SuperBlog 2011 – premii speciale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s