Şi roboţii se îndrăgostesc: Wall-E

Imaginaţi-vă Pământul în anul 2700, lăsat în grija unor roboţi care să îl cureţe de mormanele de gunoaie. Oamenii au plecat în spaţiul cosmic de multe generaţii, iar din mulţimea de roboţi rămaşi pe Pământ mai este funcţional doar WALL-E (Waste Allocation Load Lifter: Earth class). Filmul de animaţie cu acelaşi nume este o poveste de dragoste între acest roboţel simpatic şi Eve (Extra-Terrestrial Vegetation Evaluator), o sondă trimisă de pământenii auto-exilaţi  să cerceteze dacă a reapărut viaţa pe planeta noastră. Un film cu mesaj, amuzant şi foarte bine realizat. Vă invit din tot sufletul să îl vedeţi, mai ales alături de copii.

Îmi imaginez în continuare o scenă din deschiderea filmului, puţin altfel.

În fiecare zi, după ce îşi încarcă bateriile solare, Wall-e începe să compacteze grămezile de obiecte abandonate de oameni. Din când în când, găseşte tot felul de obiecte necunoscute pentru el. Cu mintea lui de robot, ce consideră că este funcţional sau interesant, aduce acasă. Într-o zi, scoate din grămadă un obiect plat, cu un ecran lucios, cam zgâriat.

Înainte să îl dea deoparte (ca pe multe alte obiecte neinteresante), îl cercetează pe toate părţile şi găseşte un buton, pe care îl mişcă. Ecranul începe să lumineze! Este o tabletă Asus Transformer. Îşi aminteşte că a mai găsit asemenea obiecte, dar nu reuşise să le deschidă (poate nu mai aveau energie). De data aceasta, tableta are şi un cablu de alimentare, şi un fel de stilou (micuţ pe lângă degetele lui metalice) cu care, dacă atinge ecranul, chiar şi zgâriat, poate face lucruri interesante.

Găseşte astfel în acea cutie fermecată imagini cu oameni fericiţi, sărbătorind, fotografii şi peisaje deosebite ale pământului plin de viaţă, şi, mai ales, descoperă o întreagă bibliotecă. Găseşte şi multe filme, nu doar “Hello, Dolly”, pe care l-a văzut prima oară în urmă cu 300 de ani pe o caseta video. Dorul lui de a fi cu altcineva se măreşte citind romanele şi poeziile ascunse până acum în acea tabletă magică.

De acum, nu se mai duce la culcare devreme în raftul lui din depozit. Îşi petrece timpul citind, privind imaginile frumoase, visând la iubire. Când va termina de citit cărţile şi de văzut filmele din această tabletă, cu siguranţă va fi găsit multe alte obiecte asemănătoare, foarte valoroase pentru el, pe care le va adăuga la colecţie.

Până când, într-o bună zi, apare Eve, iar aventura vieţii lui tocmai începe!

Vizionare plăcută!

Acest articol participă la concursul Superblog 2100, etapa 10.

Un gând despre “Şi roboţii se îndrăgostesc: Wall-E

  1. Pingback: Povestirile unei Seherezade moderne (14 – O istorie închipuită a tehnologiei) | Armonie feminina

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s