Sucuri de citrice cu miere

Aceste reţete de sucuri se află la graniţa dintre dietoterapie şi fitoterapie, dintre bucătărie şi farmacie, ilustrând felul în care cu adevărat alimentele pot fi medicament şi încă unul foarte eficient.

 Se folosesc lămâile, portocalele, grepfrutul, mandarinele. Ca îndulcitor se foloseşte mierea. În cazul în care pentru preparare se foloseşte un mixer (blender) nu este absolut necesar ca mierea să fie lichidă, ea dizolvându-se uşor prin agitare. Cantitatea de miere necesară pentru fiecare tip de suc este relativ greu de precizat, deoarece diferitele provenienţe de miere au o capacitate de îndulcire variabilă. În plus, nici fructele nu au acelaşi gust, acesta depinzând de gradul de coacere în momentul culegerii. Acizii organici (care dau gustul acru), flavonoidele (care dau gustul amar), zaharurile (care dau gustul dulce), uleiurile eterice (care dau gustul picant-pişcător) pot varia în cantitate.

 Pentru referinţele la VATA, PITTA, KAPHA DOSHA, citiţi articolele din categoria Tipologii constituţionale.

 Modul de preparare a sucurilor:

– se cojesc fructele;

– se pune pulpa fructului în blender (dacă nu avem blender, stoarcem manual fructul şi punem direct sucul proaspăt);

– se adaugă miere – nu în exces;

– se adaugă apă;

– toate componentele se amestecă (se mixează);

– se gustă sucul pentru a vedea dacă este suficient de concentrat. La nevoie se mai poate adăuga pulpă de fruct sau miere după care se mixează din nou;

– se filtrează sucul şi se pune într-un vas de sticlă sau porţelan.

Sucul se consumă imediat după preparare.

 După cantitatea de miere folosită, tipul fructului, partea folosită din fruct, sucurile pot fi:

1. Dulci – se obţin mai ales din pulpa fructelor; necesită o cantitate mai mare de miere; se folosesc mai ales portocale şi mandarine; se recomandă mai ales în agravările de tip VATA şi PITTA.

Deoarece gustul mandarinelor şi portocalelor este destul de slab, cantitatea de apă adăugată la suc va fi cel mult egală cu cea a fructului  (sau a sucului în cazul în care este obţinut prin stoarcere manuală).

 2. Acre – se obţin tot din pulpa fructelor; se folosesc lămâile sau grepfrut; se adaugă mai puţină miere; sunt recomandate în agravările lui VATA DOSHA.

3. Picant-astringente – se obţin din pulpa şi coaja (colorată) a fructului; se poate folosi oricare dintre citrice; vor avea pe lângă gusturile picant şi astringent, şi gustul specific al pulpei fructului: dulce – la portocală (secundar la portocală apare şi gustul acru) şi mandarină, acru – lămâie şi grepfrut (secundar la grepfrut apar gusturile astringent şi amar). Pentru obţinerea acestui suc este necesar un mixer (blender).

4. Amare – se obţin din pulpa fructului şi coaja (albă) a acestuia; cantitatea de miere este în acest caz hotărâtoare pentru stabilirea proporţiei dintre gustul amar şi cel dulce.

Modul de preparare:

– se dau fructele prin răzătoare pentru îndepărtarea stratului de celule vegetale, care conţin ulei volatil (strat de 1-2 mm profunzime);

– se pune fructul întreg în blender (tăiat în bucăţi cu tot cu coaja albă);

– se adaugă miere – nu în exces, se adaugă apă, după care toate componentele se amestecă (se mixează);

– lăsăm la macerat coaja în suc timp de 3-6 ore la temperatura camerei (21 de grade Celsius, dacă este mai cald vom duce sucul să macereze într-un loc mai răcoros pentru a nu fermenta) într-un vas de porţelan acoperit; dacă vrem ca sucul să iasă foarte amar vom lăsa amestecul să macereze la limita maximă de timp, dacă nu, îl vom strecura mai repede;

– se filtrează sucul şi se pune într-un vas de sticlă sau porţelan.

 Dacă nu avem mixer, sucul se obţine prin combinarea sucului obţinut prin stoarcere manuală cu mierea, apa şi cu coaja albă mărunţită cu cuţitul şi lăsarea amestecului la macerat. Înainte de filtrare, amestecul se agită cu putere într-un recipient bine închis.

Pentru tratarea agravărilor KAPHA se recomandă sucurile amare, picante, astringente şi picant-astringente. Sunt foarte utile sucurile de lămâie şi grapefruit făcute din fruct împreună cu întreaga coajă (şi cea colorată şi cea albă), deoarece sunt depurative puternice, ajutând la eliminarea ţesutului adipos în exces, a celulitei.

O zi de sucuri pe săptămână (în acea zi nu se consumă decât sucuri) este foarte indicată pentru reducerea masei corporale de prisos şi purificare. Condiţia ca această zi de sucuri să fie eficientă este ca tranziţia la alimentaţia obişnuită să se facă foarte lent, avându-se în vedere menţinerea la un nivel rezonabil atât a cantităţii, cât şi a calităţii alimentelor.

 Pentru tratarea agravărilor PITTA se recomandă sucurile dulci, amare şi astringente. Curele de sucuri de o zi (zi în care nu se consumă nimic altceva decât suc) sunt foarte indicate pentru purificare, absolut necesară la acest tip constituţional.

Cantitatea de sucuri necesară pentru a nu avea senzaţie de foame şi a obţine efectele scontate este cuprinsă între 0,5 şi 2,5 litri, depăşirea uneia dintre cele două limite nefiind de dorit.

 Pentru tratarea agravărilor VATA se recomandă sucurile dulci şi acre. În general, la tratamentul acestor agravări este necesară o cantitate mai mare de lichid şi cu un gust mai puţin puternic, aşa încât să fie cât mai mult evitată stimularea excesivă. Este bine ca sucurile să conţină mai multă miere, mai ales dacă ne confruntăm cu slăbiciune fizică sau constipaţie, mierea având un efect energizant rapid şi un efect laxativ blând.

(din Cartea femeii, ed. Kamala)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s