Libertate… faţă de ce?

În anul 1872, Jules Verne a făcut, cu personajul său Phileas Fogg, Ocolul Pământului în 80 de zile. Citind cartea lui în copilărie, mi-a plăcut uşurinţa cu care gentlemanul englez şi-a luat valiza, servitorul şi a plecat la drum. Mi-ar fi plăcut să fiu şi eu autonomă ca el, să pot face şi eu la fel, să sar din trăsură în vapor, apoi în tren, ba chiar şi pe un elefant. Încă nu apăruseră automobilele, sigur ar fi intrat şi ele în ecuaţia lui de transport.

În ochii mei de copil, independenţa era sinonimă doar cu libertatea  de mişcare, să poţi pleca oricând vrei spre necunoscut, să explorezi, ca apoi să împărtăşeşti bucuria descoperirii.  M-am bucurat când am ajuns, peste ani, să am o maşină la dispoziţie, nu mai depindeam de nimeni, devenisem mai liberă în mişcări, puteam evada când doream mai multă linişte. Continui şi acum să mă bucur de această posibilitate de a explora locuri noi mai uşor, mai departe.

Dar gândurile mele mă însoţeau, nu puteam scăpa de ele, oricâtă linişte sau frumuseţe era în jur. Uneori conduceam mult, cu viteză, doar pentru a-mi calma mânia sau frustrarea. Mi-aş fi dorit să mă pot elibera de un gând obsedant de îngrijorare sau  de o stare proastă pe care nici un peisaj deosebit nu mi-o putea schimba atunci, însă nu era la fel de uşor cum aş fi sărit dintr-o maşină în alta.

Visam la locuri singuratice, pe vârf de munte sau izolate, greu de descoperit, la liniştea pe care aş fi trăit-o acolo, departe de lumea dezlănţuită. Însă în locurile de acest fel te bucuri doar dacă te simţi bine fiind singur cu tine însuţi, căci te porţi mereu cu tine, cu gândurile şi emoţiile tale, cu lumea ta interioară dezlănţuită. Libertatea este o stare a minţii.

(sursa foto)

Aşa mi-am dat seama că există mai multe niveluri de libertate (faţă de limitele fizice, faţă de gânduri – de neîncredere sau de frică), am înţeles că avem o libertate spirituală, niveluri pe care le dobândeşti prin antrenament, disciplină interioară, autocontrol, dar şi prin spiritul de aventură, dorinţa de explora necunoscutul. 

M-aţi putea întreba ce legătură există între aceste gânduri şi dorinţa de a călători de care vorbeam la început…  

Fiecare om priveşte libertatea din propria lui cutie de sticlă (lumea sa proprie, creată de gândurile sale), până când reuşeşte să iasă afară din ea, să nu mai fie controlat  de ea. Îşi dă seama că este mai mult decât gândurile lui, decât corpul lui, abia atunci simte şi trăieşte cu adevărat Libertatea, şi nu o poate explica celor care sunt încă închişi în lumea lor de gânduri, pentru că nu au termeni comuni. Poate doar să îi cheme să iasă de acolo, să îi înveţe să fie independenţi.

(sursa foto)

Fiecare om trebuie să dorească să fie liber, apoi să facă primul pas în marea aventură, apoi al doilea, şi tot aşa, pas cu pas, până va ajunge să înţeleagă că fericirea lui nu depinde de nimic exterior, de bani, de o maşină sau de o persoană, ci de regăsirea şi recunoaşterea puterii şi libertăţii interioare. Abia atunci un om poate să afirme că este liber, autonom!

Acest articol participă la concursul SuperBlog 2011, etapa 14.

2 gânduri despre “Libertate… faţă de ce?

 1. Ana

  Cateodata ai privilegiul de a imparti libertatea ta cu cineva, si atunci e cu atat mai pretioasa.
  Fiecare lucru trebuie bine gandit si cumpanit.Si mai ai si surpriza schimbarii.
  Inima buna si ganduri bune tuturor.

  Apreciază

 2. Liliana

  Pentru mine Libertatea e o stare interioara de spirit, ca si Fericirea, Multumirea, Credinta … Si intr-adevar , ca sa existe cu adevarat nu trebuie constranse de oameni , lucruri, fapte…
  Sa te uiti in sufletul tau si sa poti spune un mare DA! Sunt liber! Sunt fericit!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s