Energia creatoare feminină

În acest articol mă voi referi la un principiu despre care am mai scris aici şi aici. Este vorba despre înţelegerea Principiului Feminin universal, acel aspect feminin care poate fi întâlnit în orice fenomen, persoană, acţiune, etc, strâns unit cu Principiul Masculin.

Cu siguranţă ştiţi despre Yin şi Yang, cele două aspecte din tradiţia taoistă, prin a căror unire, contopire, apare tot universul, aspecte care există în orice, în diferite grade. În tradiţia hindusă, aceste aspecte fundamentale sunt numite Shakti (scris si Sakti, Principiul Feminin) şi Shiva (sau Siva, principiul Masculin). (Diferentele de scriere provin din alfabetul folosit, aici nu voi folosi literele specifice sanscrite).

În cercul social în care m-am aflat mult timp în trecut, am auzit de multe ori aprecieri la adresa femeilor de genul : „ce shakti frumoasă!” sau „o shakti adevărată”, chiar un grup de femei era numit grup de shakti. Cuvântul „femeie” era aproape înlocuit cu „shakti”. Anii au trecut, am mai citit, studiat, înţeles unele lucruri, acum consider aceste expresii ca descriind un aspect limitat, parţial a ceea ce înseamnă Shakti şi, respectiv, femeia.

În continuare va prezint câteva idei despre aceste principii spirituale fundamentale, inspirate din tradiţia tantrică (si voi continua în articole ulterioare cu modalităţi de conştientizare şi dinamizare a lor în noi înşine).

Shakti este energia, puterea imensă inerentă a universului. Tot ce se mişcă şi respiră este o manifestare a lui Shakti. Ea este misterul creator care se dezvăluie în lumi diferite în moduri diferite. Pentru omul de ştiinţă, Shakti înseamnă forţa activă ascunsă în materie. Unui psiholog, Shakti îi apare sub forma stimulilor externi care acţionează asupra minţii, iar pentru un mistic Shakti este experienţa spirituală a unităţii. Întregul edificiu al ştiinţei poate fi considerat ca fiind corelat cu noţiunea de Shakti.

Materia, energia, sunetul (elemente fundamentale ale ştiinţelor fizice) îşi manifestă puterea, natura lor esenţială. Tot ceea ce există are o putere de transformare, de devenire, de existenţă, de expansiune a naturii sale şi de a evolua, putere care este însăşi Sakti.

În tantra, această Shakti este atât transcendentă (abstractă), cât şi imanentă (concretă). Dacă ar fi posibilă o sinteză a tuturor forţelor active şi potenţiale, tot ar mai exista un rezervor inepuizabil şi neexploatat al acestei forţe. Shakti este astfel cea care creează, menţine şi absoarbe fiecare aspect al vieţii şi plan al existenţei. Deşi în limba sanscrită cuvântul Shakti este feminin, conceptul se referă la un principiu cosmic, universal, care transcende referinţele limitate de feminin şi masculin.

Mahakala Samhita afirmă că “Shakti nu este nici feminină, nici masculină, nici neutră. Ea este Energia neconcepută, nemăsurată, Fiinţa a tot ceea ce există, lipsită de orice dualitate, şi care poate fi cunoscută prin iluminare.“

Cea mai înaltă personificare a Principiului Energiei Supreme în tantra este exprimat iconografic printr-un aspect feminin. Deşi este neutră în aspectele ei fundamentale, teologic, Shakti este contemplată sub forma unei zeiţe (Devi), sub numele de Kali, Tara, Durga, Lakshmi, Parvati, Tripura Sundari etc.

Principiul feminin ca emblemă a energiei potenţiale sau cinetice, dar şi ca simbol principal al Realităţii Absolute, Dumnezeu sau Brahman, domină în prezent gândirea tantrică. În jurul principiului feminin central, în tantra s-a dezvoltat o teologie complexă şi feminină variată.

Au fost numite nenumărate zeiţe, fiecare reprezentând unul din aspectele manifestate, personificate ale puterii feminine principale, şi fiecăreia i-a fost creată o yantra (desen geometric simbolic – asupra căruia voi reveni într-un articol separat). Aşa cum există în teologia tantrică feminină o iconografie, există de asemenea un repertoriu simbolic, abstract al yantrelor lui Shakti.

Unitatea Universului – unitatea dintre Shakti şi Shiva

În viziunea cosmică tantrică, dualistă în esenţa ei, continua mişcare a energiei feminine primordiale (Shakti) este susţinută de un principiu indispensabil (Shiva, sau principiul masculin). Shiva este identificat cu conştiinţa cosmică, cu substratul static al tuturor fenomenelor.

Complementară şi “opusă” lui Shiva cel static este Shakti, a cărei natură esenţială este aceea de a fi activă, creativă, dinamică şi de a pulsa în ritmul vieţii. Shiva este observatorul tăcut al tuturor fenomenelor, punctul cel mai interior al sinelui subiectiv (conştiinţa sau spiritul cosmic), iar Shakti este chiar fenomenul în sine (materia, natura).

Aceste două principii opuse şi complementare se găsesc în întregul univers, toată creaţia este rezultatul jocului creator dintre ele.  În sfera noastră de existenţă, aceste două principii cosmice apar sub forma opuşilor (masculin/feminin, static/dinamic, plus/minus, zi/noapte, cald/rece, etc).

Deşi universul este o expansiune a relaţiei celor două principii Shiva-Shakti, deşi aceste două principii sunt diametral opuse, ele sunt în esenţă identice în mod esenţial. Dependenţa lor reciprocă este atât de mare încât ele sunt inseparabile, căci fiecare principiu are nevoie de celălalt pentru a-şi manifesta natura completă.

Saiva Purana afirmă: “Aşa cum razele lunii nu pot fi separate de lună, nici razele soarelui de Soare, tot astfel Shakti nu poate fi separată de Shiva”. Atât de strânsă este relaţia dintre aceste principii, încât nu există Shiva fără Shakti, nici Shakti fără Shiva. Unitatea cosmică se regăseşte în unitatea fiecărui om, bărbat sau femeie. Există aspecte feminine în orice bărbat şi aspecte masculine în orice femeie, trezite (conştientizate) sau active în anumite grade. (va urma)

(idei extrase din lucrările lui Ajit Mokerjee şi Madhu Khanna)

(va urma)

Un gând despre “Energia creatoare feminină

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s