Aventură prin deşert şi zăpezi

Dacă aş avea o lună liberă şi o Toyota Land Cruiser, aş merge în India. Şi nu în orice parte a ei, ci în nord, în munţii Himalaya şi valea Caşmirului. Nu iau în calcul acum vizele, banii sau posibilele conflicte armate. E încă un vis, care începe cu „dacă”…

Drumul în sine ar fi o mare aventură, căci am pleca din România cu maşina, iar traseul ar trece prin Bulgaria, Turcia, Iran, Pakistan şi în sfârşit India. Din Braşov până la Jammu, în nordul Indiei, am parcurge “doar” vreo 7.000 km, la care s-ar adăuga devierile pentru vizitarea locurilor prin care trecem.

Am putea să alegem şi să zburăm direct până în Jammu, însă drumul are frumuseţea lui, mai ales când ai o maşină cu care îţi poţi permite să ieşi de pe şosea şi să explorezi teritorii necunoscute. La destinaţia finală vom vedea cei mai înalţi munţi din lume, însă până acolo ne vom bucura de frumuseţea, tăcerea şi focul deşertului.  

În India, prioritatea este dată de mărimea vehiculului, iar noi, cu maşina noastră, nu vom fi chiar cei mai mari :), dar ne vom simţi în siguranţă. De la Jammu, vom merge spre Srinagar, străvechiul centru spiritual, plin de temple, al Caşmirului.

(sursa foto)

De la Srinagar ne vom îndrepta spre Leh, pentru a intra pe unul din cele mai spectaculoase drumuri din lume. Această autostradă, între oraşele Leh şi Manali, construită şi îngrijită de Forţele armate indiene, cuprinde câteva dintre cele mai înalte trecători montane din lume (Taglang la 5359m şi Lachukung la 5059 m deasupra nivelului mării).

Cu o lungime de 479 km, deschis circulaţiei doar între luna iunie şi mijlocul lui septembrie, acest drum este periculos şi complicat, solicitând măiestria şoferilor, însă maşina noastră robustă şi stabilă va trece cu brio testul.

Terenul este accidentat, zăpada mare, chiar şi vara, vânturile sunt puternice, au loc deseori surpări ale solului, însă am ales traseul (atât cel din deşert, cât şi acesta din munţi), cunoscând calităţile off-road ale maşinii (sistemele crawl şi multi-teren, monitorizarea poziţiei roţilor din faţă, etc).

Pentru această parte a traseului nostru, va trebui să rezervăm cel puţin 2 zile, pentru că nu vom putea înainta repede, dar cine ne grăbeşte? Vrem să ne umplem sufletul de aceste frumuseţi aproape de cer.

(sursa foto)

Vom ajunge la Manali, staţiune montană cunoscută pentru izvoarele termale, de unde vom pleca apoi spre Dharamsala, poate reuşim să participăm la o ceremonie condusă de Dalai Lama.

Vom coborî apoi puţin spre sud-est, să ne umplem sufletele de spiritualitatea indiană, să vizităm templele din Haridwar şi Rishikesh. Iar de aici… India e mare, maşina abia aşteaptă, timp să avem să o explorăm!

Cu acest articol particip la etapa 17 a concursului SuperBlog 2011.

3 gânduri despre “Aventură prin deşert şi zăpezi

 1. Ana

  In filmul „Micul Tate” un baietel spune ca oamenii care calatoresc sunt singuri. Cred ca tu , intr-o astfel de masina, nu ai fi si nu te-ai simti singura.
  Cred ca ai fi bucuroasa, entuziasmata, increzatoare in tine si in cei din jur si ai imbratisa cu sufletul toti muntii si toata spiritualitatea miilor de ani din acel spatiu.
  Poate gandul e primul pas pe cale.
  Numai ganduri bune.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s