„Casa mea e-un cântec cu acorduri ample”

În acest articol voi combina nostalgia sonoră a adolescenţei cu sclipiri ale tehnologiei moderne. Vă mai amintiţi cântecul Angelei Similea, “Casa mea”? Prima parte a cântecului avea următoarele versuri:

„Ştiu din sunete să fac/ o grădină şi un lac/ Şi un curcubeu înmiresmat

Din tăcerea lumii pot culege armonii/ într-un fel pe care tu nu-l ştii…”

Când am primit la concurs proba “multimedia Asus”, imediat gândul m-a dus la “casa mea e-un cântec cu acorduri ample”. Mi-ar plăcea ca toată ziua să mă scald în sunete plăcute, în armonii muzicale. Nu obosesc niciodată ascultând frumuseţea şi tăcerea dintre sunete. Ştiu că sună paradoxal, însă eu cred că între două sunete perfecte, şi tăcerea devine perfectă. Sunetul te poate atrage spre tăcere, spre contemplaţie (de exemplu bolurile sau gongurile tibetane).

O îmbunătăţire a casei poate fi făcută în multe moduri. Poţi să schimbi perdelele sau poţi să schimbi ambianţa senzorială – foloseşti combinaţii de uleiuri volatile sau de parfumuri, pui covoare pufoase sau alegi suprafeţele netede sau… schimbi modul în care “asculţi viaţa”. Eu aleg acum ultima variantă.

Cum îmbunătăţesc audiţia în casa mea? Din punct de vedere practic, am avantajul că lucrez acasă, aşa că aleg să adaug la laptop placa de sunet Xonar Essence One (pentru audiţii extinse în toată casa) şi sistemul audio uBoom (pentru o sonorizare bună în micul meu birou), ambele de la Asus.

Xonar Essence One aproape nu are nevoie de prezentare, pentru cunoscători. Eu nu intru in această categorie, cred că nici voi, cititoarele acestui blog, aşa ca o voi descrie puţin.  Este vorba de o cutie din aluminiu (cu un tigru stilizat pe carcasă), pe care o conectez la laptop prin cablu coaxial, optic sau USB.  

Această placă de sunet e mult superioară sistemului audio existent deja în laptop. Menirea ei este să transfere de la laptop spre boxe sau căşti sunete ample, profunde, clare, echilibrate şi relaxante (fără să obosească urechea după o audiţie îndelungată). Şi reuşeşte cu mult succes! (Misterele ei tehnice nu ne sunt de folos în această descriere, aşa că le sărim. Important este rezultatul.) Cu boxele strategic răspândite în toată casa, pot spune că am o casă de cântec (mai ales când ne întâlnim doar noi, fetele:)!

Când aş fi într-o dispoziţie meditativă, aş pune să răsune incantaţiile lui Dalai Lama sau cântece devoţionale indiene! Sau doar sunetul liniştit al mării, al vântului…

Sistemul audio uBoom este conceput special pentru sisteme portabile, adică laptopuri, notebook-uri, etc. Pentru că am ocupat deja un colţ de birou cu placa de sunet, accept bucuroasă economia de spaţiu pe care mi-o oferă uBoom, conectat prin cablu USB. Nu îmi este de folos funcţia de suport pentru laptop, însă apreciez calitatea sunetului şi efectul de surround dat de difuzoarele laterale. Foarte util pentru pretenţiile mele audio, în biroul meu mic, fără să deranjez familia.

În acest fel, într-adevăr, casa mea devine

“un cântec cu acorduri ample,
melancolic şi fierbinte şi curat,
şi mă simt ca-ntr-un palat de păduri înconjurat
viaţa mea în cântec s-a mutat.”

Acest articol a fost scris pentru etapa 19 a concursului SuperBlog 2011.

2 gânduri despre “„Casa mea e-un cântec cu acorduri ample”

 1. Ana

  Interesante aceste creatii IT, si interesanta este si lupta continua pentru „mai bine”, pentru inovatie. Cand a fost intrebat de ce a urcat Everestul, Edmund Hillary a raspuns:”Pentru ca exista.”Este aceasta o caracteristica a umanului?
  Este lupta „pentru mai bine”, mai performant, mai grozav, umana? Inlocuieste lupta pentru teritoriu, mancare, adapost din istorie? Ar insemna ca „victimele colaterale” sunt normale, firesti, rezista-castiga cei mai inzestrati.Si atunci ideile de pace mondiala si bine pentru toti sunt intr-o masura oarecare false? Sau umanitatea din noi va gasi solutii si pentru cei mai blajini?
  Sau e doar parerea de rau ca intre mine si minunile prezentate sunt mai multi bani decat am?
  Ganduri de duminica dimineata. O zi buna tuturor.

  Apreciază

 2. Cred ca aceasta tendinta spre mai bine este normala si naturala omului. Este, de fapt, o forma sub care apare dorinta de a fi fericit. Daca nu am avea acest dor interior, viata nu ar avea savoare. E drept, fiecare are pasii lui, viziunea lui de „mai bine”. Insa, in final, tot spre fericire ne indreptam.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s