Procedeu de purificare a tubului digestiv (Shank Prakshalana)

Tehnica descrisă în continuare este utilizată tradiţional în terapiile ayurvedice orientale, în vederea eliminării toxinelor din tubului digestiv şi din întregul organism. Se recomandă să fie făcută la schimbarea anotimpurilor şi, cum mâine este solstiţiul de iarnă, momentul e  foarte bun pentru a o realiza (eu tocmai am făcut-o). Această metodă de purificare a fost prezentată în lucrarea „Vindecare şi purificare prin alimentaţie şi post – vol 1”, editura Kamala.  

Importanţa sănătăţii colonului

Una dintre cheile sănătăţii constă în menţinerea unei stări de curăţenie a intestinului. Organismul fizic se intoxică în mod sistematic şi fără întrerupere pe întreaga durata a vieţii mai ales în cazul unei alimentaţii dezechilibrate. De aceea, una dintre cauzele principale ale îmbătrânirii premature şi ale senilităţii este acumularea de toxine în organism prin autointoxicare. Orice celulă în viaţă produce toxine. Există însă o sursă de autointoxicare extrem de periculoasă, fiind alcătuită din otrăvurile care se filtrează prin peretele intestinal pentru a îmbâcsi întregul organism. Chiar şi aceia care nu sunt constipaţi, sau cel puţin cred că nu sunt, au totuşi o sursă permanentă de autointoxicare în intestinul gros.

Evacuarea, chiar cotidiană, a intestinului nu exclude faptul că mucoasa poate fi acoperită cu o coajă de sedimente, ele încrustându-se acolo puţin câte puţin şi nefiind niciodată eliminate. Aici ele suferă procese de fermentaţie şi putrefacţie din care rezultă substanţe toxice care difuzează în întregul organism. Iritaţia permanentă a mucoasei intestinale se află la originea a numeroase forme de cancer.

Cazurile de cancer al intestinului bat toate recordurile în comparaţie cu ale altor organe ale corpului. Dacă examinăm localizarea lor predominantă, constatăm că, exact cum virajele şi curbele drumurilor favorizează accidentele, există de asemenea locuri predilecte pentru cancerul de intestin, acestea fiind mai ales zonele în care curbura colonului antrenează o anumită încetinire a “curentului” materiilor fecale.

Este deci evident faptul că majoritatea cazurilor de cancer apar în locurile cele mai predispuse încrustării cu sedimente ale mucoasei intestinului gros. Această boală nu este însă singurul rău de temut pentru persoanele cu colonul acoperit cu o coajă de materii fecale neeliminate.

Efecte nedorite ale constipaţiei

Bolile direct imputabile autointoxicaţiei sunt: ciroza, reumatismul, dizenteria, artrita, nevritele, psihozele, maladiile inimii, bolile pielii, litiazele, insomniile, sciatica, anemia, halena (mirosul neplăcut al gurii). Toate acestea se datorează recirculării toxinelor.

Iată într-o sinteză semnificativă principalele consecinţe ale constipaţiei, la diversele etaje ale corpului:

– stomac: pierderea tonusului stomacal, ptoze stomacale, ulcere, cancer; de multe ori constipaţia se află şi la originea mirosului urât al gurii;

– colon: hemoroizi, cancer;

– ficat: congestii hepatice, calculi ai vezicii biliare, intoxicaţii de origine hepatică;

– apendice: apendicită cronică sau acută;

– partea inferioară a abdomenului: staze sanguine diverse, infecţii cronice ale organelor genitale feminine (uter, ovare, trompe), deplasarea uterului;

– rinichi: litiaze (calculi), colici nefritice;

– sistem nervos: insomnii, depresii, iritabilitate, isterie;

– sânge: anemie, modificări patologice ale compoziţiei sanguine (ceea ce influenţează toate organele şi toate celulele corpului);

– piele: erupţii de diferite naturi;

– picioare: sciatica, staze venoase ce conduc la formarea varicelor.

Veritabila dramă a acestei constipaţii însoţită de încrustarea materiilor reziduale este că nu există organe purificatoare între mucoasa colonului şi circulaţia sanguină: toxinele pătrund direct în sânge şi se repartizează în întregul organism înainte de a ajunge în zonele amintite (piele, rinichi, plămâni, etc.). Dacă otrăvurile rezultate astfel în colon filtrează în sânge mulţi ani, aşa cum se petrece adeseori la omul modern, se pot imagina efectele lor profund negative asupra organismului, accelerând procesul de îmbătrânire. Permeabilitatea colonului este foarte mare; din acest motiv multe medicamente sunt administrate sub forma de supozitoare, pentru că astfel ele ajung direct în sânge.

Prezentarea procedeului

O metodă ideală de purificare este o tehnică tradiţională ayurvedică, numită Shank Prakshalana. Se absoarbe apa pe gură, ea ajunge în stomac de unde, condusă prin mişcări simple, parcurge tot intestinul până la ieşire. Exerciţiul se continuă până ce apa iese tot aşa de curată şi limpede ca şi la intrare. El nu prezintă nici un fel de dificultăţi majore, nu implică nici un pericol şi de aceea este recomandat oricui, cu condiţia ca tehnica să fie corect executată.

Pregătire. Lăsăm să se încălzească apa sărată într-un dozaj de 15-16 grame de sare la litru (o lingură de supă, rasă, cu sare, la 1 litru de apă), ceea ce reprezintă mai puţin decât concentraţia serului fiziologic. Este obligatoriu ca apa să fie sărată, căci dacă este pură, va fi absorbită prin osmoză, străbătând mucoasa intestinului şi fiind apoi evacuată pe calea obişnuită, ca urină, şi nu prin anus.

Dacă apa ni se pare prea sărată la gust, putem să-i reducem concentraţia până când ni se va părea acceptabilă.

Momentul propice. Momentul cel mai potrivit pentru realizarea acestei tehnici este dimineaţa, pe nemâncate. Vom ţine cont că tehnica durează mai mult de o oră. În acea zi nu vom face eforturi fizice, nici exerciţii violente (şi nici a doua zi).

Modul de execuţie. Iată schema desfăşurării complete a acestei tehnici de purificare, în afară de mişcările necesare pentru a asigura trecerea apei de-a lungul tubului digestiv, care vor fi descrise ulterior:

1) bem un pahar (250 g) cu apă sărată caldă (temperatura va fi precum a unei supe calde). În cazurile de intoleranţă la sare, apa cu sare se poate înlocui cu o fiertură de praz, morcovi sau alte legume şi chiar cuburi de bulion.

2) imediat după aceea vom executa toate mişcările prescrise;

3) bem apoi încă un pahar de apă caldă sărată, după care vom executa întreaga serie de mişcări.

Se va continua astfel absorbţia a câte unui pahar de apă sărată urmată de exerciţiile indicate.

În timpul efectuării acestei tehnici, datorită grupajului de mişcări, apa parcurge aproape imediat tubul digestiv, fără a cauza senzaţie de greaţă. Se va continua alternanţa: absorbţie apă – mişcări indicate, până ce vom bea 6 pahare în total.

3) În acest moment trebuie să ne ducem la toaletă. În mod normal, o primă evacuare se produce aproape instantaneu, fecalele normale muiate sunt urmate de scaune şi mai moi, apoi lichide (gălbui). Dacă aceasta nu se produce imediat, sau cel puţin după un interval de 5 minute, vom executa din nou mişcările indicate, fără a mai absorbi apă, apoi ne reîntoarcem la toaletă. Dacă, în mod cu totul excepţional, rezultatul nu se produce, va trebui să amorsăm evacuarea, eventual printr-o clismă cu 1/2 l apă, cu mijloace obişnuite (irigator).

Odată ce sifonul a fost amorsat, sau de îndată ce primele scaune au apărut, restul urmează în mod automat.

După fiecare trecere la toaletă, după folosirea hârtiei uzuale, se va spăla anusul cu apă călduţă, se va şterge şi se va unge cu ulei, pentru a preveni o iritaţie datorată sării. După această primă trecere la toaletă trebuie să continuăm astfel:

– bem din nou un pahar de apă caldă sărată;

– efectuăm toate mişcările şi mergem iar la toaletă, căci de fiecare dată va avea loc o nouă evacuare.

Continuăm astfel alternanţa băut apă caldă sărată – exerciţii – toaletă până când apa va ieşi la fel de curată ca şi la intrare ceea ce, după gradul de acoperire cu sedimente încrustate a colonului, corespunde absorbţiei a 10 – 14 pahare de apă sărată, rareori necesitând mai mult.

Atunci când suntem satisfăcuţi de rezultat sau, cu alte cuvinte, de îndată ce apa evacuată va fi îndeajuns de curată, după cum dorim, putem:

a) să nu mai facem nimic – şi în această situaţie vom mai merge încă de câteva ori la toaletă în ora care va urma, acesta fiind singurul inconvenient;

b) să bem 3 pahare de apă caldă nesărată şi să declanşăm reflexul vomitiv (Vamana Dhauti, tehnică  prezentată anterior). Aceasta dezamorsează sifonul şi goleşte complet stomacul.

Cauze ale unui eventual eşec. După ce au fost consumate 4 pahare de apă dacă, de exemplu, simţim că, conţinutul stomacului nu trece în mod normal în intestin, ceea ce produce o senzaţie de supraîncărcare ce poate ajunge până la greaţă, aceasta înseamnă că sfincterul piloric (dintre stomac şi duoden) nu se deschide cum ar trebui. Odată însă ce sifonul este amorsat nu mai există nici un fel de dificultate şi putem continua liniştiţi tehnica.

Este posibil ca la unele persoane un dop de gaze, datorat fermentaţiei, să împiedice amorsarea normală a sifonului. În acest caz este suficient să se apese în mod ferm abdomenul cu mâinile realizând un uşor masaj abdominal sau să se facă, în afara seriei de exerciţii indicate, “poziţia lumânării” (aşa cum e cunoscută de cei mai mulţi de la orele de sport; ea presupune ca fiind la sol, să ne sprijinim pe ceafă şi umeri şi să aducem picioarele drept către în sus).

În cazul cel mai nefavorabil, când apa nu părăseşte deloc stomacul, avem de ales între două soluţii:

1) – să facem purificarea stomacală declanşând reflexul vomitativ;

2) – să nu facem nimic, apa evacuându-se de la sine, progresiv, sub formă de urină.

După această tehnică de purificare este absolut necesar să ne odihnim şi să evităm să ieşim în frig.

Prima masă. După Shank Prakshalana trebuie în mod imperativ să se respecte următoarele indicaţii:

– să mâncăm, dar nu mai devreme de o jumătate de oră după exerciţiu şi nu mai târziu de o oră după terminarea acestuia; este categoric interzis să se lase tubul digestiv gol mai mult de o oră;

– prima masă va fi alcătuită din: orez alb (nu orez complet sau cu coajă, care ar irita mucoasa intestinală) fiert foarte bine în apă, astfel încât boabele să se topească în gură. El poate fi servit însoţit de morcovi bine fierţi. La această primă masă este absolut necesar să consumăm cel puţin 40 grame de unt. Acesta poate fi topit chiar deasupra orezului, fie să-l mâncăm direct dintr-o lingură.

Important! În nici un caz orezul nu va fi fiert în lapte. Timp de 24 de ore care urmează după această tehnică este absolut interzis să se bea lapte sau să se mănânce iaurt, chefir, etc. Mai mult chiar, în timpul aceloraşi 24 de ore alimentele sau băuturile acide (aceasta este una din raţiunile interzicerii iaurtului), fructele şi legumele crude sunt interzise. Pâinea este permisă numai la a doua masă care urmează după exerciţiu. Toate brânzeturile cu pastă tare sau semitare sunt permise. Sunt absolut interzise brânzeturile fermentate.

După 24 de ore de la încheierea procedeului putem reveni la regimul normal specific, evitând totuşi orice exces de carne.

Băuturi. Apa sărată absorbită va antrena cu sine, prin osmoză, o parte din lichidele organismului către tubul digestiv. Este deci normal să resimţim o sete accentuată după această tehnică. Este absolut necesar să nu se consume nici o formă de lichid, nici măcar apă curată, căci vom continua să alimentăm sifonul şi vom merge fără încetare la toaletă.

După prima masă însă, putem bea moderat apă sau infuzii uşoare (tei, mentă), apă minerală deloc sau puţin gazoasă. Alcoolul, deja nerecomandat în mod normal, este strict interzis în intervalul de 24 de ore ce urmează după exerciţiu.

Dacă scaunele nu vor apare decât după 24 sau 36 de ore, acest lucru nu trebuie să ne surprindă. Ele vor fi acum galben – aurii şi inodore, precum acelea ale unui bebeluş.

Frecvenţa de execuţie. Această tehnică trebuie efectuată de cel puţin două ori pe an, momentele cele mai favorabile fiind la echinocţiul de primăvară şi la echinocţiul de toamnă. Cei care vor însă să se purifice foarte bine o pot realiza o dată pe lună, iar în cazurile unor afecţiuni în care este în mod special recomandată, chiar mai des.

Persoanele care suferă de constipaţie cronică pot să realizeze Shank Prakshalana în fiecare săptămână, dar numai cu 6 pahare de apă, respectând strict alimentaţia menţionată. În acest caz tehnica se realizează într-o jumătate de oră. Aceasta este cel mai bun reeducator al intestinului şi are avantajul că nu slăbeşte pereţii colonului.

Efecte binefăcătoare

Primul efect este de ordin eliminatoriu prin evacuarea totală a sedimentelor încrustate în mucoasa intestinului gros.

Efectele benefice nu vor apare neapărat imediat, dar ele nu vor întârzia să se manifeste după 2-3 zile, prin prospeţimea mirosului răsuflării, printr-un somn mai bun, prin dispariţia erupţiilor sau a coşurilor de pe faţă sau de pe corp. Toate acestea se menţin, cu condiţia de a alege un regim alimentar hipotoxic, fără exces de carne. Se constată, de asemenea, dispariţia rapidă a mirosurilor corporale. Transpiraţia devine inodoră, putând astfel să renunţăm la deodorante cu efecte nocive. Pielea în general, şi mai ales tenul, devine luminoasă, privirea devine strălucitoare şi magnetică.

Acest procedeu este în acelaşi timp şi tonic. Prin Shank Prakshalana se stimulează profund ficatul, aceasta constatându-se după culoarea primelor scaune. El acţionează de asemenea şi asupra celorlalte glande anexe ale tubului digestiv şi în special asupra pancreasului. Glandele lui Langerhans, situate în pancreas, vor secreta mai multă insulină ca efect al stimulării generale a pancreasului. Curăţirea completă a tubului digestiv antrenează o asimilare corectă a hranei şi deci îi face pe cei slabi să se împlinească armonios fizic şi pe cei cu kilograme în plus să piardă în greutate.

Contraindicaţii

În cazul acestui procedeu interdicţiile sunt puţin numeroase: persoanele suferind de un ulcer gastric (la stomac) în formă gravă trebuie să aştepte vindecarea înainte de a o practica. Persoanele suferind de afecţiuni acute ale tubului digestiv: dizenterie, diaree, colită pronunţată, apendicită acută sau afecţiuni grave ca tuberculoza intestinală sau cancer, trebuie să nu o practice. Cazurile de colită cronică pot fi totuşi ameliorate, executând Shank Prakshalana în afara perioadelor de criză. Această metodă este foarte eficientă pentru a completa tratamentul oxiurozei.

Grupajul de mişcări necesare în Shank Prakshalana

Pentru a conduce apa prin tubul digestiv până la ieşire este suficient să se execute mişcările descrise mai jos; fiecare mişcare trebuie să fie repetată de 4 ori pe fiecare parte, în mod alternativ, într-un ritm suficient de rapid. Seria completă nu ia mai mult de 2 minute şi jumătate.

Prima mişcare

Poziţia de pornire: în picioare, tălpile depărtate la aproximativ 30 cm, degetele înlănţuite cu palmele orientate în sus; ne vom îndrepta spatele bine şi vom respira normal, de voie.

Fără a face să se răsucească bustul, ne înclinăm mai întâi spre stânga, apoi, fără să ne oprim în poziţia finală, revenim pentru a ne înclina pe cealaltă parte (dreapta). Vom repeta de 4 ori această mişcare dublă, făcând deci 8 înclinări alternative la stânga şi la dreapta. Aceste mişcări deschid pilorul şi la fiecare înclinare o parte din apă părăseşte stomacul trecând în duoden şi intestinul subţire.

A doua mişcare

Această mişcare face să înainteze apa prin intestinul subţire. Poziţia de pornire este aceeaşi: în picioare, cu tălpile depărtate. Întindem braţul drept la orizontală şi vom îndoi braţul stâng până ce arătătorul şi degetul mare ating clavicula dreaptă.

Vom efectua apoi o rotaţie a trunchiului spre dreapta, îndreptând braţul întins către spate, cât mai departe cu putinţă. Vom privi vârful degetelor de la mâna dreaptă. Nu ne oprim la sfârşitul cursei ci revenim imediat la poziţia de plecare. Executăm apoi mişcarea în cealaltă parte. Această dublă mişcare va fi repetată de 4 ori, se vor face deci 8 mişcări de rotaţie.

A treia mişcare

Apa continuă să înainteze în intestinul subţire datorită următoarei mişcări. Se va efectua o postură în care numai degetele de la picioare şi palmele ating solul, spatele fiind cât mai bine relaxat şi flexat.

Foarte important! Picioarele sunt depărtate la 30 cm.

Când poziţia este luată, vom face să pivoteze capul, umerii şi trunchiul până ce ajungem să privim călcâiul opus (deci dacă începem rotaţia spre dreapta, se va privi călcâiul stâng). În continuare nu rămânem nemişcaţi, ci revenim la poziţia de plecare şi reîncepem pe cealaltă parte.

Vom repeta de 4 ori această dublă mişcare. În total 8 rotaţii.

A patra mişcare

Apa ajunsă la extremitatea intestinului subţire şi începutul intestinului gros trebuie să fie condusă apoi prin colon datorită celei de-a patra mişcări, cea mai complicată din serie, cu toate că este accesibilă oricui, cu excepţia persoanelor cu afecţiuni ale articulaţiei genunchiului sau ale meniscului. Aceste persoane vor recurge la varianta de înlocuire a acestei mişcări.

Poziţia de pornire: pe vine, picioarele depărtate la 30 cm, călcâiele fiind orientate către exteriorul pulpelor şi nu sub fese. Mâinile sunt aşezate pe genunchi, care sunt depărtaţi la aproximativ 50 cm. Vom roti trunchiul spre dreapta şi vom aşeza genunchiul stâng la sol în faţa piciorului opus. Palmele împing pulpa dreaptă către partea stângă şi pulpa stânga către partea dreaptă, astfel încât să comprime jumătatea dreaptă a abdomenului pentru a apăsa colonul.

Vom privi cât mai mult în spate, răsucind capul spre dreapta pentru a se accentua torsiunea trunchiului şi pentru a mări presiunea asupra abdomenului. Apoi se realizează din nou mişcarea completă în sens opus, aşezând de data aceasta genunchiul drept la sol şi rotind trunchiul spre stânga; în acest fel pulpele vor comprima alternativ cele două jumătăţi ale abdomenului.

Aici este absolut necesar să se înceapă prin punerea genunchiului stâng la sol, pentru a se comprima mai întâi partea dreaptă a abdomenului, apăsându-se astfel mai ales colonul ascendent. Această dublă mişcare se va executa de 4 ori (se vor executa 8 torsiuni).

În caz că nu se va putea executa cea de-a patra mişcare, se va recurge la o variantă de înlocuire.

Poziţia de plecare: aşezat la sol, picioarele întinse, trunchiul ridicat, sprijin pe braţele întinse. Se îndoaie piciorul drept şi se trece peste stângul, punându-se în acelaşi timp palma dreaptă pe talpa piciorului şi se răsuceşte mult trunchiul spre stânga, privind înapoi. Se revine imediat şi se execută mişcarea alternă. Se fac 4 torsionări duble.

Sinteză – rezumatul procedeului

1) bem un pahar cu apă (250 g) caldă sărată în proporţie de o lingură de sare la un litru de apă;

2) efectuăm ciclul complet de mişcări;

3) bem un al doilea pahar, urmat de toate exerciţiile;

4) procedăm la fel în continuare, până la îngurgitarea completă, gradată a 6 pahare de apă caldă sărată;

5) mergem la toaletă şi aşteptăm să se producă o primă evacuare; dacă aceasta nu se produce într-un interval de 5-7 minute refacem mai amplu, mai dinamic tot ciclul de exerciţii, fără a mai bea apă sărată. Dacă rezultatul se lasă încă aşteptat, o clismă uşoară va declanşa peristaltismul intestinal şi va amorsa sifonul;

6) bem încă un pahar cu apă, executăm exerciţiile, mergem la toaletă;

7) urmăm astfel alternanţa absorbţie apă – exerciţii – toaletă, până când rezultatul ne satisface. Cei perseverenţi continuă curăţirea până când apa iese la fel de curată întocmai ca la intrare;

8) pentru a încheia – facultativ – evacuăm toată cantitatea de apă conţinută în stomac declanşând reflexul vomitiv, după ce am băut mai întâi două pahare cu apă caldă, nesărată. Aceasta goleşte stomacul, decongestionează ficatul, vezica biliară şi splina şi totodată dezamorsează sifonul. Dacă nu procedăm astfel, ne putem aştepta să mai mergem la toaletă încă de câteva ori în ora următoare.

9) aşteptăm cel puţin o jumătate de oră înainte de prima masă, dar în orice caz nu lăsăm să treacă mai mult de o oră după ce am terminat tehnica de curăţire, înainte de a realimenta tubul digestiv;

10) trebuie să rezistăm ferm senzaţiei de sete cel puţin până după prima masă, căci în caz contrar vom continua să mergem la toaletă fără oprire.

Vă doresc succes! Dacă aveţi nevoie şi de alte informaţii personalizate, vă rog să îmi scrieţi.

Dacă ţi-a plăcut articolul, te invit să îl dai mai departe

şi să te abonezi la newsletterul Armonie Feminină.

76 de gânduri despre “Procedeu de purificare a tubului digestiv (Shank Prakshalana)

 1. Pingback: Solstiţiul de iarnă – linişte, regenerare, magie | Armonie feminina

  1. E chiar usor de facut. Un incepator in ale purificarii? Toti am fost asa, iar miscarile sunt simple. Bei apa si o dai afara pe partea cealalta. Eu fac aceasta tehnica regulat si cred ca e mai eficienta pentru ca imi „spala” tot tubul digestiv, inclusiv stomacul, spre deosebire de clisma care spala doar partea finala a intestinului. Fiecare modalitate are avantajele si specificul ei. Sanatate!

   Apreciază

  2. conni

   Prima masă. După Shank Prakshalana trebuie în mod imperativ să se respecte următoarele indicaţii:

   – să mâncăm, dar nu mai devreme de o jumătate de oră după exerciţiu şi nu mai târziu de o oră după terminarea acestuia; este categoric interzis să se lase tubul digestiv gol mai mult de o oră;

   – prima masă va fi alcătuită din: orez alb (nu orez complet sau cu coajă, care ar irita mucoasa intestinală) fiert foarte bine în apă, astfel încât boabele să se topească în gură. El poate fi servit însoţit de morcovi bine fierţi. La această primă masă este absolut necesar să consumăm cel puţin 40 grame de unt. Acesta poate fi topit chiar deasupra orezului, fie să-l mâncăm direct dintr-o lingură.

   Important! În nici un caz orezul nu va fi fiert în lapte. Timp de 24 de ore care urmează după această tehnică este absolut interzis să se bea lapte sau să se mănânce iaurt, chefir, etc. Mai mult chiar, în timpul aceloraşi 24 de ore alimentele sau băuturile acide (aceasta este una din raţiunile interzicerii iaurtului), fructele şi legumele crude sunt interzise. Pâinea este permisă numai la a doua masă care urmează după exerciţiu. Toate brânzeturile cu pastă tare sau semitare sunt permise. Sunt absolut interzise brânzeturile fermentate.

   După 24 de ore de la încheierea procedeului putem reveni la regimul normal specific, evitând totuşi orice exces de carne.

   Apreciază

   1. Dan

    Untul nu e defapt unt !
    Fiind o procedura indiana se folosea Ghee adica unt clarificat (obtinut din unt de casa fara sare si conservanti ) cu rolul de stimulant pentru fiere , pancreas, ficat . Indianii nu aveau ulei de masline extravirgin pentru stimularea functiei hepatice si de aceea foloseau ghee adica unt clarificat .
    Cine nu are unt de casa recomand in locul untului cu conservanti din comert – o lingura de ulei de masline .

    Apreciat de 1 persoană

 2. conni

  As dori sa fac o precizare: cantitatea de sare pe care o folosesc eu este de o lingurita la 1 litru apa. Pentru mine a fost suficient. Am folosit de asemenea si bulion si a fost tot ok. Mult succes! Conni

  Apreciază

 3. Liliana

  Am facut acest gen de purificare de mai multe ori, la mine dureaza cam 1,5 – 2 ore cu totul, am pus mai putina sare decat in articol ; cel mai adesea urma o stare de relaxare, revigorare, energizare ca si cum inainte- eram foarte obosita si dupa -mi-am revenit! Interesante si efectele la nivel de ganduri , emotii, pofte… O recomand oricui!

  Apreciază

  1. Poti ajusta concentraţia sării în apa de băut, pentru a nu avea acest efect (să pui mai multă sau mai puţină sare, ca să nu declanşeze voma).
   Ideea este să bei apă (pe care corpul să nu o respingă prin vomă), apoi să faci miscările pentru spălarea tubului digestiv, apoi să elimini acea apă împreună cu impurităţile spălate, până când apa iese cât mai curată.
   Chiar dacă procedeul nu ţi-a ieşit o dată, perseverează şi vei reuşi. Dacă mai întâmpini probleme, te rog să îmi scrii pentru a te putea ajuta.
   Succes!

   Apreciază

 4. zar

  salutare. am citit articolul dar vreau totusi sa stiu la ce interval de timp este bine sa repetam aceasta detoxifiere astfel incat sa nu devina periculoasa pentru organism? sa inteleg faptul ca procedura aceasta iti si slabeste oarecum organismul/sistemul imunitar pentru urmatoarele zile?
  cu o zi inainte, e bine sa ne pregatim organismul in vreun fel?ca de exemplu o cantitate alimentara mai mica, lichide mai multe etc? termenul de „carne” face referire si la carnea de peste sau aceasta ar fi raul cel mai mic?
  pe langa aceasta metoda un pic generala, am inteles ca ar mai exista o serie de pozitii in care se sta o durata mai mare de timp si prin care se pot curata chiar si zonele cele mai greu accesibile in care se acumuleaza toxinele; cum ar fi regiunile foarte curbate ale intestinelor sau chiar anumite organe. este adevarat? si daca „da”, cum se numeste acest program, exercitii etc? iti multumesc anticipat.sanatate!

  Apreciază

 5. Sandra

  Foarte tare tehnica! Am mai facut’o si anul trecut, si astazi (tocmai am terminat-o) si intr’adevar am observat toate efectele benefice in zilele ce au urmat! Cred ca se poate preciza ca in loc de orez prima masa se pot manca paste cu sos de rosii! Eu asa am facut si a fost ok! Multa sanatate tuturor si multumim de informatii!

  Apreciază

 6. Floryyy

  Pt acest procedeu trebuie folosita sare neiodata grunjoasa sau orice tip de sare???apa trebuie incalzita la foc cu sare???sau cum se pregateste apa cu sare??

  Apreciază

  1. Se recomandă sarea neiodată (dar dacă nu aveți, se poate și cu cea iodată). Apa se încălzește puțin pe foc și se adaugă sarea (care se topește în apă). Bineînțeles, nu se bea apa cu depunerile minerale care se adună pe fundul recipientului. Succes!

   Apreciază

  1. Tehnic vobind, e mai usor de facut dimineata. Scopul tehnicii este sa purifice tot tubul digestiv, iar mancarea ingerata in acea zi (pana seara) inca este in diferte faze de digestie, cu alte cuvinte intai se elimina ea, apoi se „spala” tubul digestiv. Se recomanda sa fie facuta dimineata, eliminarea e mai usoara dupa o pauza alimentara de aprox 8 ore, cat e somnul, apoi oricum e necesara o masa usoara. Daca o faci prima oara e bine sa o faci dimineata, e mai sigur:)

   Apreciază

  1. Da, se poate face, cu precauție. Este recomandabil să se folosească fiertură de legume în loc de apă sărată. Primul scaun poate fi ceva mai dificil (tare), însă următoaele vor fi moi și mai ușor de eliminat. Per global, tehnica are efecte pozitive. Succes!

   Apreciază

 7. Cel mai important este de respectat ca in urmatoarele trei zile dupa procedura sa nu se fumeze si sa nu se bea cafea pentru ca purificarea nu s-a terminat complet ci continua in aceste trei zile.Nici alcool nu e voie pentru o purificare perfecta .

  Apreciază

 8. dan

  Eu astazi am facut procedura uitând sa ma asigur mai întâi ca nu sunt constipat . Aproape o ora am încercat dar nu ieșea nimic .

  Au început ceva crampe dureroase si m-am panicat deoarece inghitisem cam 3 litri . Panicat mi-am facut o clisma cu apa simpla – cantitate ff putina – 1 pahar de apa si totul s-a deblocat .
  Am uitat sa mananc vegetale cu o zi inainte pentru tranzit intestinal .

  Totusi am observat ceva foarte interesant :

  Datorita faptului ca lichidul a stat mult fara sa iasa – de aceasta data s-au desprins coji cu mizerii de pe mucoasa colonului , de toate culorile (negre , verzi , portocalii ) . Ideea este ca citisem mai demult ca nu e indicat sa grabim evacuarea ci ca e bine sa ne vina cat mai tarziu pentru ca solutia sa poata desprinde rezidurile de pe traseu .

  Alt detaliu important este faptul ca eu pun si zeama de lamaie proaspata in apa pentru a curata mai bine orificiile ce vin de la glandele anexe ( Bila sau Pancreas ) spre intestin de reziduri acumulate ce stranguleaza respectivele orificii .

  Eu recomand aceasta procedura si celor cu probleme ( hemoroizi , fisuri etc deoarece sarea sterilizeaza si daca scaunul nu ne face rau – apa sarata nici atat ) – singura situatie cand e contraindicat este la cardiaci care pot face tensiune sau infarct .

  Apreciat de 1 persoană

 9. Iulia

  Buna! Am efectuat procedeul si i-am simtit efectele pozitive. As vrea insa sa stiu cat de des se poate efectua de catre o persoana sanatoasa? Utilizarea frecventa distruge flora intestinala? Cat de des nu e prea des?

  Apreciază

  1. Buna, Iulia. Dacă nu sunt probleme majore de sănătate, procedeul se poate realiza de patru ori pe an, de obicei la schimbarea anotimpurilor, iar cel mai des o data pe lună. Fiecare persoană îşi poate stabili un ritm propriu, specific (de două ori pe an, de patru ori, de câte ori simte nevoia, fără să exagereze).

   Apreciază

 10. Elena

  Buna ziua! Am incercat sa efectuez si eu acest procedeu, dar din pacate nu am avut niciun rezultat. Dupa al treilea pahar de apa am vomat instantaneu. Banuiesc ca am o problema cu sfincterul piloric care nu se deschide corect. In acest caz ce ar fi de facut? Mi-ati putea da un sfat va rog frumos?

  Apreciază

  1. Buna ziua, va recomand sa micsorati concentratia sarii in apa, adica sa puneti mai putina sare, astfel incat sa o puteti bea fara sa va produca senzatia de greata. Sau sa inlocuiti solutia sarata cu fiertura clara de legume (aceasta este indicata si in cazul celor care au intoleranta sau contraindicatii la sare). Succes si va rog sa imi transmiteti daca reusiti sa realizati procedeul.

   Apreciază

 11. Ana

  Buna!.am incercat astazi sa fac aceasta procedura si la al patrulea pahar deja am mers la wc, adica nu am baut initial cele 6 pahare necesare…puteti sa-mi spuneti daca e normal acest lucru?

  Apreciază

 12. Patricia

  Din păcate nu am citit cu atenție si la a doua masa am băut lapte. Asta s-a întâmplat cam la 8 ore după ce am făcut procedura. Ce as putea sa fac acum? Dacă repet in următoarea zi procedura pot repara greșeala?

  Apreciază

  1. Dupa ce ati baut lapte au aparut efecte negative (stari de rau, greata, balonare, colici etc)? Daca totul e bine, puteti repeta procedeul peste o luna. Nu va recomand sa il faceti mai des, pentru a nu perturba flora intestinala. Tehnica se face mai des doar sub supraveghere medicala. Multa sanatate!

   Apreciat de 1 persoană

 13. olga papp

  buna ziua !…am si eu o rugaminte…va rog frumos sa-mi raspundeti..!….am inteles ca apa sarata se poate inlocui cu fiertura clara de legume…in ce consta aceasta fiertura si cum se procedeaza ?..multumesc anticipat !….o zi superba va doresc !

  Apreciază

  1. Buna ziua, o fiertura clara de legume poate fi facuta din morcovi, telina, patrunjel radacina, cartofi (in proportii variabile) in 3 l apa. Puteti folosi doar morcovi, de exemplu, sau cate putin din toate. Dupa ce fierb, scoateti legumele din apa si folositi apa respectiva pentru procedeul de purificare, in loc de apa sarata. Succes!

   Apreciază

  1. In articol au fost date indicatii clare pentru prima si a doua masa.
   Personal, va recomand sa renuntati la consumul de carne, de orice fel.
   Cel putin in prima zi nu va recomand sa puneti lamaie in ceai. Din a doua zi puteti manca ce doriti, insa daca procedeul a fost bine facut, veti observa ca nu veti mai fi atrasa de unele alimente/ mancaruri care v-ar impurifica din nou sau aar consuma din energia interioara in loc sa o amplifice. Succes!

   Apreciază

 14. olga papp

  Va multumesc foarte mult ptr. raspunsul extrem de precis si promt…nu am voie de sare si am probleme ff. grave de colon. Am consumat supa de legume f. mult timp.pasat..apoi am gresit si-am consumat de toate,inclusiv carne….acum vreau sa-mi refac probl. de sanatate si obezitate…sper sa pot face si cateva exercitii fizice,mentionate mai sus .Sunt ff. fericita ca v-am descoperit ASTAZI….stiti.. e bine si mai tarziu decat niciodata….eu sunt bobocel intr-ale internetului…si vreau sa citesc ff. mult despre YOGA…ptr. o viata sanatoasa…respiratie corecta,liniste interioara,alimentatie corecta,cateva exercitii YOGA.,dupa stres groaznic..fiind vorba de decesul baiatului de 33 de ani-in accident de masina…,,..in 26 ian-a.c…a implinit 6 ani,.nu prea mi-am revenit…si ca sa fie tacamull complet,am si sotul cu dementa mixta..(avc +alzheimer)….vreau pace,vreau liniste sufleteasca..si asa incerc sa ma agat de tot ce cred ca-mi vor face bine…mintal,fizic,psihic !….va doresc o zi superba,plina de iubire bucurii,liniste si pace-n suflet !….Fie ca bunul Dzeu sa va binecuvanteze ptr.tot ce faceti,scrieti….retete sanatoase,ptr,vindecarea trupului,mintii si sufletului ! cu respect,olga

  Apreciază

  1. Dna Olga Papp,in afara de purificarea prezentata, ar fi foarte util:1)Regim crudivor(80% alimente crude si 20% alimente preparate termic, fara prajeli) 2)Aromaterapie (menta, iasomie, salvie) 3)Meloterapie: muzica relaxanta, AUM, toate gasibile pe youtube.

   Apreciază

 15. Daniella

  Buna ziua si bine v-am gasit!

  Am incercat astazi procedura. Inainte sa incep tehnica, am avut deja scaun.
  In timp ce incalzeam apa cu sare (am folosit 1 lingurita ras de sare Himalaya/l apa plata) am simtit o stare de greata (un miros de mancare grea m-a deranjat tare) si usoara durere de stomac, ceea ce nu mi se intampla de regula…. Probabil o zi cu ceva tulburari digestive…sau mai mult de atat…

  Am inceput procedura, desi aveam o stare de slabiciune neobisnuita pt orele diminetii.
  Am urmat pasii pana la paharul 4 si setul de exercitii nr. 4, dupa care m-am simtit f slabita, complet epuizata fizic …nu m-am simtit in stare sa continui. Imediat am avut 2 scaune si am vomat.
  Am inceput sa ma simt si mai slabita si au aparut crampe abdominale destul dureroase. Am stat la orizontala si Acestea, orecum si starea de greata,au scazut dupa circa 1 ora si ceva.
  Intre timp nu am condumatnici un fel de alimente sau apa. Sa reiau de undeam ramas? Sau sa incerc intra-o alta zi de la capat?
  Citeam mai sus, ca o persoana a pus si zeama de lamaie in apa pentru a taia greata. Totusi citeam ca nu este voie sa consumi bauturi acide/citrice dupa procedura, pentru a nu irita intestinele. Poate fi ok adaugarea zemei dei lamaie in apa sarata destinata detoxifierii?
  Multumesc.

  Apreciază

  1. Dna Daniella, zeama de lamaie, odata ajunsa in corp devine un alcalinizant al sangelui. Are efecte benefice in mai toate bolile, cu conditia sa nu se faca exces. Acidul ascorbic este cel mai mult dintre toate vitaminele, utilizat de organism. Deci folosit-o fara grija!

   Apreciază

 16. Interesant. 2 intrebari : se poate efectua procedeul la persoane care prezinta oxalati de calciu in urina ? Se pot consuma sucuri de sfecla , morcovi ? Ma gandesc ca daca tot e mai curat tubul digestiv vitaminele s-ar absorbi mai bine .

  Apreciază

  1. Nu am cunostinte medicale, insa nu vad de ce nu ar putea fi facuta tehnica de persoane care prezinta oxalati de calciu in urina. Eventual intreaba un medic.
   Cand vorbesti de consumul de sucuri de sfecla si morcov, te referi la perioada de dupa tehnica? În acest caz, raspunsul e da, însă nu la prima masa, ci de a doua zi. Nu în timpul tehnicii, adica nu bei sucuri pentru eliminare.
   Sper ca ti-am fost de folos. Succes!

   Apreciază

 17. Tatiana

  Buna dimineata ,
  am incercat si eu azi acest procedeu. Rezultate dezamagitoare , am avut 2 scaune slabe cantitativ si atat , dupa 2 clisme de ajutor. Acum am abdomenul umflat , ceva senzatie de frig si atat. Acum merg sa fac orezul. E traumatizant bautul de apa sarata , pentru atata rezultat.

  Apreciază

  1. Buna dimineata, ati verificat sa fi facut corect toate etapele? Exista si acele indicatii pentru eventuale esecuri (de exemplu miscările respective, bine făcute si in numar adecvat, situatia unui dop de gaze care blochează eliminarea, etc) Va recomand sa aveti rabdare si poate in alta zi sa incercati din nou, daca doriti. Procedeul nu prea are cum sa dea gres, dacă il faceti corect, si vă veţi simţi complet diferit când va reuşi. Va doresc succes!

   Apreciat de 1 persoană

 18. marga

  Am incercat si eu aceasta procedura de curatate a colonului.Am respectat procedura ( pahar apa sarata-exercitii-toaleta),la al patrulea pahar am mers la toaleta si de atunci nu am mai eliminat nimic.Precizez ca in total am baut 3.5 l apa sarata.Am facut si 2 clisme ( 150 ml apa sarata fiecare) dupa terminarea celor 3.5 l de apa si tot nu s-a produs declansarea.Ce sa fac trec la regim normal sau continui cu noi cantitati de apa.Multumesc.

  Apreciază

  1. Eu procedez astfel:1) Dimineata mananc fructe la micul dejun, cca 250-300 grame. Dupa aceea, beau 0,5 litri apa cu zeama de lamaie si 2 lingurite miere naturala(NU din supermarket). Dupa 1/2 ora-1 ora simt nevoia sa ma descarc.2) Seara cu cca 1 ora inainte de culcare, incalzesc usor 0,250 litri apa ,in care pun 1 lingura pulbere de psilium si putin sirop.Amestec si servesc continutul cu lingura.3)De 1-2 ori pe saptamana i-mi fac o clisma de 1-2 litri apa, in care adaug:a) 1 lingurita bicarbonat de sodiu + b)1 lingurita pulbere de argila. Apa trebuie incalzita anterior la o temperatura apropiata de cea a corpului (37-38 grade Celsius). Pentru orice amanunte legate de sanatate: mikehdr34yh@gmail.com

   Apreciază

 19. Adelina M

  Buna ziua!
  Puteti da exemplu de un meniu intreg ( corect ) pentru prima si a doua zi dupa procedura? As vrea sa incerc zilele urmatoare, pentru prima data 🙂 O sa cumpar si un kit de clisma, sa l am in casa, dar n am facut niciodata clisma si sper sa nu fie nevoie 🙂
  Multumesc mult!

  Apreciază

 20. cristina

  Buna, am incercat si eu aceasta metoda azi. Primele scaune au avut consistenta tare, apoi totul moale, apos. Deocamdata nu vad vreun efect, dar totusi simt un disconfort abdominal, de balonare, de plenitudine. E normal?

  Apreciază

  1. Da, e normal, gandeste-te ca bei multa apa, care inmoaie si elimina ceea ce se afla in intestinul gros. Treptat, pe masura ce bei apa si faci miscarile specifice, se elimina din ce in ce mai multe reziduuri încrustate/ înţepenite în pereţii colonului. În mod obisnuit, senzatia de balonare va disparea la scurt timp dupa terminarea procedeului. Succes in continuare!

   Apreciază

  1. Mihaela D.

   Aceasta tehnica poate fi executata de cei ce au colon iritabil ?Eu am o sensibilitate la gluten si intoleranta la lactoza , ceea ce-mi da acest colon sensibil , balonare, diaree etc.
   Multumesc

   Apreciază

 21. mira ardenvan

  Buna ziua, eu am pb cu rinichii, organismul meu produce niste pietricele, fac crize, ma tavalesc de durere din cand in cand, ce fac cu sarea, o reduc sau ce sfat imi dati?
  Multumesc!

  Apreciază

 22. Catalin G

  As dori sa stiu daca la fiertura de legume specificata mai sus trebuie adaugata aceeasi cantitate de sare care se pune la 1L de apa sau se poate bea fara sare?
  Va multumesc.

  Apreciază

 23. Mihai

  Buna ziua!
  Astazi am incercat si eu aceasta metoda, care este super simpla, din punctul meu de vedere (un neinitiat in yoga sau orice altceva).
  Am urmat instructiunile pana la al 6-lea pahar (toate bune si frumoase). Scaunul intarzia sa apara, iar eu cum nu am ‘aparatura’ pentru clisma, am inceput ca sa fac compresiuni abdominale, si la vreo 5 min, am inceput sa am primul scaun, care a fost mai lung decat cele care au urmat (din cauza ca se acumulase cele 6 pahare baute inainte, zic)
  Am inceput ca sa beau in continuare, dar incepand cu al 7-lea pahar deja incepusem ca sa vomit (am vomitat cam 80-100 ml) si cu greu am baut cei 250ml dupa care am baut si al 8-lea pahar care (care mi-a provocat senzatie de voma, dar nu am vomitat).
  In cele din urma, m-am oprit doar la 8 pahare de apa, chuar daca apa care iesea atunci cand aveam scaun nu era asa de curata cum as fi vrut.
  M-am simtit foarte bine imediat cumam terminat procedura (fara crampe sau alte probleme).
  Am folosit sare de mare iodata, pentru ca nu am gasit nimic care sa nu fie iodat, iar la 2l de apa am pus o lingura cu varf (ma gandesc ca am pus prea multa sare in apa si asta sa fi fost cauza greturilor)
  Dupa 35-45 min ammancat orez cu 50g unt iar restul zilei am mancat doar orez. Ma simt bine deocamdata (astept sa vad cum evolueaza starea in zilele urmatoare).
  Cred ca o sa mai incer sa fac procedeul complet (pana iese apa curata) peste o luna, dar ideea e ca nu as mai vrea sa folosesc sare.
  Am citit ceva despre fiertura de legime in loc de apa cu sare …ce legume ar trebui ca sa folosesc?
  Astept un sfat.

  Apreciază

 24. Dacian

  Mihai, foarte probabil senzatia de voma a venit sau din cauza dozei de sare (ai pus prea multă), sau pentru ca ai baut prea multă apă sărată care nu a trecut din stomac in intestin. In astfel de cazuri, iti recomand ca dupa al treilea sau al patrulea pahar, dacă simți că apa este incâ în stomac, sa repeți seria de exerciții si a doua oara, inainte de a bea un nou pahar. E important ca pilorisul sa se deschidă (acesta e rostul unor exerciții din acea serie, dar in functie de specificul fiecărui organism, de starea de spirit, de corectitudinea exercițiilor, etc. se poate deschide mai repede sau mai greoi). Odată deschis pilorisul, apa trece in intestin si nu vei mai simți acea presiune stomacală sau senzarie de greață.
  Dacă greața si in consecință senzatia de voma vine din cauza dozei prea mari de sare, iti recomand sa scazi doza de sare până la suportabil.
  Mi se pare totusi important sa folosesti apă sărată, pentru că efectul de purificare este muuuult mai mare decât cu apă simplă sau chiar cu fiertură de legume.

  Apreciază

 25. ana

  Am terminat si eu procedeul .A fost nevoie de mult mai multa apa , si mult mai mult timp ca sa termin , primul scaun a intarziat , am facut clisma si abia dupa vre-o 3l de lichid (12-14 pahare) am fost cu primul scaun , nu am putut tine socoteala paharelor pana la final , insa am reusit sa ajung la rezultatul dorit..Am ingerat mai mult de 4l de apa

  Apreciază

   1. Genoveva

    Buna ziua,am făcut azi procedeul,dar nu am reușit evacuarea după fiecare pahar cu apa,deși am consumat 3,5 l apa de praz,fiind intoleranta la sare,și am făcut trei clisme. La a doua repriza de apa am pus sare o lingura la 1,5 l apa. Am probleme cu reținerea de lichide,și intestin iritabil. De trei ani consum semințe de susan,în,chia,dovleac,floarea soarelui. Am eliminat semințe de susan,dar nu am reușit să fac să iasă apa curata. A durat 3 ore! Am dolicocolon,poate fi cauza eșecului evacuarii? Mulțumesc!

    Apreciază

 26. Pingback: Jurnal pentru Cura de Scapare de Pietre la Ficat si Fiere - Blogul lui SilviqueBlogul lui Silvique

 27. Pingback: Post negru și Shankha Prakshalana - Andreea Boros

 28. Janina-Marilena Nicolau

  Buna ziua, obisnuiam sa fac acest exercitiu in tinerete, dar de 10 ani nu l-am mai facut. Fiindu-mi greu sa gasesc documentele, am intret pe net sa caut exercitiile. M-am trezit ca pe exercitiul 4 nu mai sunt in stare sa-l fac, asa ca am trecut la cel de inlocuire. O.K., am terminat totul in 4 ore, acum ma odihnesc si va scriu: imi amintesc ca utima masa cu o zi inainte, era o salata si asta pana la ora 18-20, parca?! Exercitiul de inlocuire are imaginea gresita, probabil ca toti ceilalti erau tineri, de nimeni n-a zis nimic despre asta. M-am uitat si la celelalte site-uri, toti expuneti acceasi figura: „se indoaie piciorul drept si se pune peste stangul si cu mana dreapta se prinde talpa piciorului”, dar in imagine e pus piciorul stang indoit, cu laba sub dreptul si prins cu mana dreapta. Ca sa poti face ce indica desenul, iti mai trebuie o prelungire la brat de vreo 10 cm…

  Apreciază

 29. Buna seara. Eu nu mananc sare si uleiuri deloc si mananc raw-vegan si am cateva intrebari:
  1. Se pot folosi 3l de ceai de plante caldut in loc de apa sarata sau fiertura de legume (spre ex ceai de tei)?
  2. Nu toate fructele sunt acide, spre ex strugurii sunt alcalini si chiar curata bine intestinele (sau pepenele rosu care este alcalin si curata intestinele, nu mai e acum in sezon insa ca idee). Nu as putea manca doar struguri pentru restul zilei sau banane, kaki, mango care sunt alcaline?
  3. Este musai sa ingerez ulei, nu se poate fara? Eu nu tolerez grasimile in momentul de fata si mi-ar intrerupe si dieta de detoxifiere regenerativa a doctorului Robert Morse. Sau macar sa nu fie ulei ci avocado care e gras?
  Multumesc frumos

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s