Solstiţiul de iarnă – linişte, regenerare, magie

21 decembrie – solstiţiul de iarnă, cea mai scurtă zi, cea mai lungă noapte a anului, începutul iernii astronomice.  În tradiţiile spirituale, perioadele de schimbare a anotimpurilor sunt indicate atât pentru purificare (fizică, mentală, spirituală), cât şi pentru retrageri spirituale (care ne oferă ocazia amintirii a cine suntem, de ce şi cum ne trăim viaţa).

Vă recomand să vă găsiţi timp în preajma solstiţiilor şi echinocţiilor, măcar câteva ore, o jumătate de zi sau chiar o zi întreagă, în care să fiţi singure, fie în cameră, fie în natură. Să aveţi la îndemână un jurnal, în care să scrieţi, să vă reamintiţi ce contează cel mai mult pentru voi în viaţă, care sunt dorurile voastre cele mai profunde.

Dacă le cunoaşteţi, puteţi face exerciţii spirituale şi tehnici de liniştire a minţii, de auto-cunoaştere, de meditaţie (găsiţi asemenea exerciţii şi pe acest blog, în categoriile Dezvoltare personală şi Spiritualitate). Puteţi chiar să vă acordaţi privilegiul trecerii într-un nou an prin participarea la o retragere spirituală ghidată (cum ar fi, de exemplu, tabăra de meditaţie organizată de centrul Kamala).

Se poate face o analogie între noaptea care are acum cea mai lungă durată şi energiile noastre necunoscute, subconştiente. Fiinţa noastră, ca întreg (corp, minte, emoţii, spirit) are acum ocazia să se regenereze, aşa cum trupul nostru se reface prin somnul din timpul nopţii. Putem reface legătura cu ceea ce este ascuns în noi, cu puterile noastre nebănuite, cu scânteia de divinitate din inima noastră. Doar să facem linişte şi să ascultăm chemarea.

Momentul solstiţiului de iarnă marchează o perioadă de „creştere” ascunsă, de coacere, de maturizare interioară, urmând ca primăvara să declanşeze germinarea proiectelor, a energiilor, a acţiunilor, a naturii. Nu întâmplător în această perioadă au loc sărbători importante în toate tradiţiile spirituale ale omenirii. E bine să avem grijă de cadourile pregătite pentru cei dragi, însă acordaţi-vă timp să ascultaţi şi liniştea iernii, a dansului zăpezii, a scânteierii stelelor noaptea.

Fiţi atente la ritmurile naturii şi ale vieţii voastre personale şi urmăriţi să le armonizaţi. Iarna este un anotimp al liniştii, al ascultării interioare, al maturizării lăuntrice, uneori invizibile din exterior. Este un anotimp al răbdării, al reîntoarcerii Acasă. Sărbătoriţi acest moment important al anului şi al vieţii voastre fiind atente la voi înşivă, la liniştea din inima voastră. Apoi, cu forţele reînnoite, regenerate, veţi înflori şi veţi bucura pe cei din jur cu bogăţia sufletelor voastre.

Dacă ţi-a plăcut articolul, te invit să îl dai mai departe

şi să te abonezi la newsletterul Armonie Feminină.

5 gânduri despre “Solstiţiul de iarnă – linişte, regenerare, magie

 1. Elena

  Suntem 7 miliarde de oameni si ne spunem ca doar cei din jurul nostru sunt cei care conteaza.Nu-i asa,nu? Dar daca ganduri de bine si intelegere vin din mii de ani de istorie, de la popoare aflate la mii de km de noi, poate ca mai avem sanse.Binele, linistea, puterea vindecatoare ale unui om sa se transmita concentric in jur, pana intalneste un alt punct de forta.S-ar forma un graf peste tot Pamantul,in care arcele ar fi gandurile bune.Toti pentru unul, unul pentru toti.
  Cel care are timp pentru sine va avea intelegere pentru ceilalti.
  Tot binele din lume la fiecare si la toata lumea.Multumim,si-ti uram multa liniste si bucurie in jurul tau.

  Apreciază

 2. Despre toate evenimentele astronomice se spune acelasi lucru: prilej de liniste, pace, calm, etc… Oare exista unul prevestitor de rau, furtuni, razboaie? Pentru ca vrem nu vrem se intampla si astea in viata fiecaruia. Foarte frumoasa poza

  Apreciază

  1. Cele rele sa se spele, cele bune sa se-adune… Personal, prefer sa dau atentie momentelor frumoase, fara sa le neg pe cele mai putin frumoase. EXista suficient de multi altii care ne atrag atentia doar de lucruri grave, dureroase, neplacute, apocaliptice. La urma urmei, fiecare moment poate fi un nou inceput a ceva frumos, nu-i asa?

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s