Infuzii de plante pentru rafinarea gusturilor (1)

Consumarea zilnică a unor infuzii de plante potrivite tipului constituţional este cât se poate de indicată pentru reglarea digestiei şi asimilaţiei, accelerarea proceselor de eliminare a toxinelor, stimularea sau, după caz, reducerea şi normalizarea activităţii nervoase. (Pentru determinarea propriului tip constituţional şi indicaţii pentru armonizarea lui vă invit să citiţi articolele din categoria Tipologii constituţionale)

Integrarea infuziilor de plante în contextul dietoterapiei este recomandată şi pentru rafinarea gustului, pentru adaptarea apetitului după nevoile reale ale organismului. Multe femei care au apelat la sprijinul unui dietetician au declarat după câteva săptămâni (chiar zile de tratament) că regimul alimentar prescris nu prea le ajută, deoarece dorinţa lor de a mânca feluri de mâncare foarte suculente, altele decât cele recomandate este atât de puternică, încât “spulberă” toate deciziile anterioare de a se formaliza unei diete stricte.

Alte femei, după ce reuşesc să se înscrie disciplinat într-o anumită dietă strictă constată că, după terminarea perioadei de regim alimentar, revenirea la vechile obiceiuri şi excese alimentare se face aproape pe nesimţite şi fără ca ele să se mai poată opune în vreun fel.

Consumarea infuziilor de plante duce la formarea unor reflexe alimentare sănătoase, deoarece rafinează mult puterea de percepţie a gustului, a efectului digestiv şi post-digestiv al alimentelor.

Majoritatea covârşitoare a femeilor care nu-şi pot controla greutatea corporală (fie că aceasta este prea mare sau prea redusă) pur şi simplu nu percep nici 15% din proprietăţile senzoriale ale alimentelor pe care le consumă. Totuşi, creierul şi organele de simţ ale fiinţei umane sunt structurate aşa încât să putem percepe mult mai mult. Creierul fiecăruia din noi este o imensă bază de date care ne face capabili de o percepţie senzorială a hranei corelată cu alte sute de percepţii, permiţându-ne să simţim (chiar dinainte) efectele hranei respective asupra organismului pe ansamblu.
Prin consumarea infuziilor de plante se urmăreşte în primul rând dezvoltarea acestei capacităţi de selecţie corectă pornind de la percepţii senzoriale ale hranei, percepţii care devin criterii de alegere prin comparaţia cu alte date similare despre alimente.

Infuziile de plante, îndulcite sau nu, acţionează (atunci când sunt consumate separat, fără alte adaosuri alimentare) foarte rapid în organism, dându-ne posibilitatea ca pe parcursul unui sfert de oră să putem “vedea” atât gusturile (de fapt combinaţia de gusturi), aromele, cât şi modul în care acestea ne influenţează psihicul şi mintea, felul în care acţionează plantele din infuzie asupra digestiei şi apetitului.

Infuziile de plante sunt utile din următoarele motive:

1. Creează facultatea de a percepe distinct calităţile diferitelor substanţe cu care intrăm în contact: gusturile, mirosurile, acţiunea asupra digestiei, acţiunea postdigestivă, influenţa asupra activităţii nervoase şi psihice, calităţi aparent nespecifice alimentelor (de genul: “mai aspră – mai grasă”, “mai uscată – mai apoasă”, “mai uşoară – mai grea”).

2. Rafinează simţul gustului şi cel al mirosului.

3. “Educă” apetitul, ajută la “împrietenirea” cu alimentele pure, cu gusturile compatibile cu structura noastră.

4. Rezolvă anumite probleme digestive, de metabolism, emoţionale, etc (datorită proprietăţilor curative ale plantelor din care sunt preparate).

5. Nu în ultimul rând, asimilarea principiilor active ale plantelor determină efecte mai subtile, perceptibile la nivel bioenergetic, psihic şi mental.

Mod de preparare a infuziilor

În general, prin infuzie se înţelege un extract obţinut prin punere în contact timp de 14-30 de minute a unor plante mărunţite cu apă clocotită (la 100 de grade Celsius).  Este o metodă simplă care, însă, comportă anumite inconveniente. Cel mai mare dintre acestea este faptul că prin aducerea la o temperatură de 100 de grade Celsius, principiile active din plante se degradează, scăzând astfel puterea curativă.

Pentru a ocoli acest inconvenient, s-a propus înlocuirea infuziei cu un macerat călduţ obţinut prin punerea în contact a pulberii de plantă mărunţită timp de 8-12 ore cu apă la 40 de grade Celsius (apă care se va răci treptat la temperatura camerei).

Şi această metodă comportă inconveniente, deoarece pe de o parte extracţia anumitor principii active la o temperatură de 40 de grade nu este posibilă şi în plus un macerat mai mult rece decât călduţ nu satisface nevoia de căldură care există la agravările de tip KAPHA şi VATA – ce preferaţi într-o seară ploioasă cu vânt rece: un ceai fierbinte de fructe de pădure sau un macerat călduţ (la temperatura camerei)?

Între cele două perspective a fost găsită şi o cale de mijloc: combinarea maceratului cu o infuzie normală. Iată metoda completă de preparare:

– se pune o linguriţă de plantă mărunţită (pulbere obţinută cu râşniţa electrică de cafea) cu 100 ml de apă călduţă (la 40 de grade Celsius) într-o cană şi se lasă la macerat 8-12 ore;

– după macerare se filtrează maceratul, iar pulberea de plantă rămasă după filtrare se pune la infuzat în 100 ml de apă fierbinte timp de 15-30 de minute;

– infuzia se filtrează, se răceşte (aşa încât să ajungă la 40-60 de grade Celsius) şi apoi se combină cu maceratul anterior obţinut;

– se îndulceşte sau nu şi se consumă imediat după preparare.

Acest mod în aparenţă complicat de preparare al “infuziei în trepte” prin combinarea macerării la rece cu infuzarea nu necesită în realitate mai mult de 10 minute zilnic.

În articolul urmator va fi prezentată o clasificare a infuziilor după gusturi şi recomandări pentru tipologiile constituţionale.

(extras din Cartea Femeii, ed. Kamala)

2 gânduri despre “Infuzii de plante pentru rafinarea gusturilor (1)

  1. Pingback: Infuzii de plante pentru rafinarea gusturilor (2) | Armonie feminina

  2. Pingback: Cartea Femeii (cuprins) şi programul Armonie feminină | Armonie feminina

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s