Rafinamentul – are un început, dar nu are niciodată sfârşit

(un mic extras din Cartea Femeii, ed. Kamala)

În general, rafinamentul înseamnă un comportament graţios, controlat, inteligent, amabil, civilizat, fermecător, misterios.

De multe ori, femeia a trebuit să se distingă prin gradul său de rafinament. Întotdeauna o stare interioară armonioasă conduce spontan către amabilitate, farmec, ghidând astfel activităţile desfăşurate. O asemenea atitudine, menţinută şi amplificată pe o perioadă nelimitată de timp, conferă o rafinare şi armonizare interioare.

O privire deschisă şi fermecătoare, un mers graţios, o atitudine plină de atenţie faţă de ceilalţi, gesturi calde, delicate, o ţinută îngrijită, iată un mic tablou pentru a încadra o nuanţă de rafinament.

Natura feminină, apropiată atât de mult de natura – mamă, natura universului înconjurător (cea plină de nuanţe şi aspecte), este, prin naşterea ei în corp uman, o armonie a mişcării şi formei, armonie reflectată pe foarte multe planuri: aspect fizic (mers, privire, ţinută, gesturi delicate, voce), aspect psihic (sensibilitate, gingăşie, imaginaţie bogată, afectivitate, dăruire), etc.

Printre calităţile femeii, găsim acea calitate firească a ei de a se putea aprecia, de a se putea “pune în valoare”. Într-un mod firesc, femeia descoperă ceea ce poate utiliza pentru a-şi îmbogăţi fiinţa.

De exemplu, limbajul: dintotdeauna, femeia poate fascina prin modul de a vorbi. Timbrul plăcut, cald, amabil, de un ritm normal, fără repeziciune, specific naturii feminine, atrage în mod spontan o stare de deschidere, de căldură, de intimitate sufletească cu fiinţele cu care vorbim. Mai mult decât atât, folosirea unui limbaj civilizat, corect, fără vulgarităţi (care de altfel, nu au nimic în comun cu natura feminină), dezvoltă în fiinţă o stare de încredere mult mărită şi chiar ne poate ajuta să putem pătrunde în intimitatea fiinţei cu care discutăm şi astfel să o putem cunoaşte mult mai bine.

Femeia exprimă mult mai nuanţat frumuseţea specifică naturii umane, aceasta aducând-o la un nivel superior de manifestare, la apropierea de perfecţiune pe cât mai multe niveluri. În mod inteligent, femeia superioară îşi cultivă manierele, pentru că ştie că ceea ce o îndepărtează de aspectul brut al vieţii, o apropie de sublimul cer divin.

Participarea femeii la îmbogăţirea vieţii este importantă şi de neînlocuit. Ea este cea care dă viaţă şi pasiune evenimentelor, ea aduce culoare şi sunet în conştiinţa umanităţii. Mai mult decât atât, pentru bărbat femeia rămâne acea învăluire fascinantă, acea căldură şi formă, acel gingaş şi drăgăstos suflet indispensabil susţinerii armonioase a lui în această lume.

Cunoscând toate acestea, femeia are puterea de a alege şi de a se manifesta. Pătrunzând mai mult în sufletul său, ea descoperă o mulţime de posibilităţi şi calităţi, menite de a o aduce pe o treaptă superioară. Înţelegând mai bine raţionamentele înalte ale existenţei sale, ea ne poate oferi frumuseţea şi bogăţia sufletului în drum spre perfecţiune.

Nici unei femei nu i-a fost dificil să cucerească un bărbat atunci când a dorit aceasta. Un zâmbet sau o privire aleasă cu grijă, au fost suficiente, de multe ori.

Nici unei mame nu i-a fost greu să-şi iubească copilul.

Nici unei tinere adolescente nu i-a fost greu să-şi dezvolte cunoştinţele, atunci când a dorit ca anturajul său să fie mai cult.

Puterea femeii a constat în aspiraţia sa continuă de a-şi exprima înzestrările, de a-și rafina trupul, mintea şi sufletul, iar căutarea ei este în continuă expansiune, dorind să cuprindă în ea tot ceea ce natura sau ambianţa îi pune în cale.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s