Mintea care nu se grăbește – invitație la meditație

Orice clipă este o poartă

către menirea ta, către bucurie.

Cheia este o minte care nu se grăbeşte.

Poate că sună paradoxal, dar oricât de încărcat ţi-ar fi programul, oricât de multe lucruri ai avea de făcut, nu e nevoie să te grăbeşti. Dacă ne putem menţine mintea calmă şi putem să ne vedem de treabă atenţi la ceea ce facem, nu numai că vom îndeplini mai multe lucruri, dar vom face o treabă mult mai bună şi vom fi mai calmi, mai liniştiţi.

Ne grăbim mai mult, dar avem mai puțin timp

Tot ceea ce facem astăzi se întoarce împotriva acestei sugestii. Civilizaţia noastră a dezvoltat mania vitezei, grijile scapă de sub control în goana de zi cu zi, este o cursă fără trofee şi fără câştigători.

Un indiciu este că nimeni nu are timp îndeajuns. Un altul este că mulţi dintre noi ne grăbim mereu ca să nu întârziem. Toată lumea încearcă să bifeze cât mai multe în aceleaşi douăzeci şi patru de ore. Acesta este paradoxul: ne grăbim din ce în ce mai mult şi ne dăm seama că avem timp din ce în ce mai puţin.

Aţi observat că atunci când vreţi să faceţi mai multe într-o zi, probabilitatea de a fi în întârziere cu toate treburile este mai mare? În încercarea de a comprima totul, de fapt, comprimăm timpul. Primul lucru dintr-o zi din săptămână este să ne uităm la ceas; apoi, toată ziua încercăm să ţinem pasul. Mâncăm micul dejun fără să vedem prea bine ce e în farfurie, asta dacă ne deranjăm să stăm la masă. Abia gustăm mâncarea şi abia observăm feţele celor cu care locuim.

Apoi grăbim pasul. Ne repezim la autobuz sau dăm din coate în orele de vârf şi ajungem la serviciu la timp, dacă totul merge bine. Nu avem nici o clipă în plus pentru un zâmbet sau pentru un „bună dimineaţa”, şi nici măcar nu aruncăm o privire să vedem cine mai e în birou. Nu sunt colegii noştri; sunt nişte fantome care ne stau în drum. Şi bineînţeles că şi ei simt acelaşi lucru despre noi. Au şi ei o listă de lucruri de bifat până la sfârşitul zilei şi puţin timp la dispoziţie ca să le facă pe toate, dacă se descurcă şi renunţă la pauze.

După o zi ca asta, ne mişcăm aşa de repede că nici nu mai putem schimba vitezele. Năvălim spre casă ca un bumerang şi suntem obosiţi, storşi de toată liniştea din noi. La ora la care ajungem acasă suntem gata să explodăm în faţa primei persoane întâlnite, şi care, cel mai des, este cineva pe care îl iubim.

 Alege să trăiești fără grabă!

Nu mai vrem să trăim aşa. Oamenii care-şi pot controla viaţa reuşesc să se descurce cu tot ce au de făcut fără să se grăbească. Fac toate treburile fără să se agite nici un pic. Am uitat că e posibil să treacă o zi şi fără să te grăbeşti, rezolvând fiecare problemă aşa cum vine, fără să lucrezi sub presiune.

A trăi fără grabă este o atitudine

pe care fiecare poate să o înveţe.

O minte care nu se grăbeşte este calmă,

vigilentă şi pregătită pentru orice.

Dacă numai o singură persoană încetineşte ritmul,

îi ajută şi pe cei din jur să se relaxeze.

 Este un mod de viaţă. Încetinirea ritmului minţii nu este scopul, ci mijlocul de a ajunge la un sfârşit. Ţelul este să trăieşti liber, liber de presiunea grabei, liber de ceea ce ne distrage mintea, de ceea ce ne fragmentează timpul, creativitatea şi iubirea. Până la urmă, înseamnă să trăieşti la cel mai profund nivel de conştienţă.

 Invitație la meditație

Pentru a învăța această atitudine, vă invit să participați la cursul de practica meditației organizat de Centrul Kamala din Brașov. Are loc în fiecare sâmbătă, între orele 9.30 – 11.30, la sediul centrului Kamala (str. 13 Decembrie nr. 94, etaj 3, sala 20). Cursul costa 25 lei/ședinta, sau 80 lei / abonament 4 ședințe (persoanele înscrise deja la cursurile centrului Kamala platesc 20 lei/ședință, respectiv 60 lei/abonament).

 O viaţă simplă trăită fără grabă

poate fi plină de înţelepciune şi frumuseţe.

 („Mintea care nu se grăbește” este subiectul cărții “Liniștea timpului”, de la ed. Kamala, din care am extras cele câteva idei și citate din acest articol)

4 gânduri despre “Mintea care nu se grăbește – invitație la meditație

 1. Mi se pare o explicatie detaliata a expresiei antice „Festina lente” care isi doreste sa elimine graba, repezeala, precipitarea, agitatia, adica tot ce reduce randamentul, sconstientizarea, armonia.
  -Oare am incuiat usa, am lasat fierul de calcat in priza?
  -Dar cand ai umblat cu cheile ce faceai? Nu tu ai calcat, de ce nu stii?
  -Ma grabeam…
  Si astfel intelegem importanta de a nu ne grabi, sau cel putin de a ne grabi incet pentru a sti ce se intampla cu viata noastra in timp ce noi alergam sa ajungem la timp.

  Apreciază

  1. raluca

   In vremurile noastre graba e inevitabila, mai ales pentru o femeie care are o multitudine de responsabilitati de rezolvat, in cel mai scurt timp cu putinta. De altfel stim ca timpul fizic chiar s-a scurtat.
   Dar oare nu ne putem grabi in lumea fizica…atat timp cat suntem atenti si constienti in lumea interna, mentala?

   Apreciază

   1. Părerea mea, bazată pe experienţa personală, este că e posibil să nu ne grăbim, dimpotrivă, chiar să savurăm viaţa, cu bune şi aparent mai puţin bune. Bineînţeles, uneori este necesar să mergem mai repede pe stradă sau să dăm repede un telefon, însă cu mintea liniştită. De fapt, aici e secretul: cu cât eşti mai conştient(ă), cu atât eşti mai liniştită, mai relaxată, mai împăcată.
    Conştientă de ce anume? Conştientă de cine eşti, ce scop ai în viaţă, etc. Ştiu că nu pare deloc simplu, însă e posibil 🙂

    Apreciază

 2. Nicole

  Hello everybody! Eu incerc de ceva vreme sa schimb acest patern al ‘panicii’ si grabei… In mare masura pot spune ca am reusit… Acum simt ca pot respira corect abdominal, aceasta respiratie corecta ptr mine personal, este f importanta,cand devin stresata pierd cursul respiratiei… Si acum dc ma simt bine asi dori sa si mentin aceasta stare. Eu am momente cand vreau sa ma retrag in liniste, ma interiorizez, parca nu asi spune inca meditatie… asi vrea un pic mai mult de la mine…. Ptr linistirea interioara eu am descoperit exercitiul fizic, astazi am fost un pic tulburata, si am iesit la patinuar, la inceput aproape ca nu puteam sta pe gheata, dar in timp m-am relaxat si atunci patinele alunecau altfel, revenisem iar in armonie cu mine… Dupa 4 ore pe gheata banuiesc ca o sa dorm bine la noapte….. Si totusi verificand site-ul am gasit aceasta pagina, cu ceva comentarii, si toate parca special ptr mine… Va doresc un w’end placut tuturor, eu o sa reincep munca in acest w’end, si luni o zi lunga la facultate. Pe curand! xxx

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s