Ești prietenă cu tine însăți?

În cartea sa, „The Power of Female Friendship” (Puterea prieteniei feminine), psihologul Paul Dobransky defineşte prietenia drept o emoţie pozitivă împărtăşită, constantă şi reciprocă. Analizând fiecare dintre aceste aspecte ale unei relaţii (descrise pe larg în articolul Cele patru criterii ale prieteniei adevărate), ne putem da seama de calitatea şi profunzimea acelei relaţii, şi putem ulterior să o îmbunătăţim.

Am luat în considerare aceste criterii pentru a defini relația pe care o avem cu noi înșine. Asta nu înseamnă că avem personalităţi multiple pe care vrem să le împăcăm, ci că ne putem îmbunătăţi relaţia cu propria noastră persoană. Când simțim că ceva în viața noastră nu merge bine, să observăm mai întâi relația pe care o avem cu noi înșine, cum poate fi ea îmbunătățită, iar apoi vom observa efectele armoniei interioare și în celelalte relații pe care le avem, în celelalte aspecte ale vieții.

Cele patru criterii ale unei prietenii adevărate sunt: Constanţă, reciprocitate, împărtăşire, emoţie pozitivă. Cum putem regăsi toate acestea în relația cu noi înșine?

1. Primul criteriu este Constanţa.

Asta implică să ai grijă de tine în mod periodic, să îți faci timp să fii cu tine însăți, să te asculți, să te privești în oglindă,  să îţi dai seama ce ai nevoie, etc. Cheia aici este cuvântul constant. De exemplu, în fiecare zi îţi faci timp 10-15 minute pentru tine.  Sau în fiecare săptămână îţi programezi o ieşire din casă, pentru relaxare. Este vorba despre atenţie constantă pe care o dăruieşti către cea mai bună prietenă a ta, adică ţie, fără să invoci diverse motive pentru care nu ai timp nici azi (nici săptămâna, luna sau anul acesta)  să te întâlneşti cu ea (aşa cum ai putea face cu o cunoştinţă pe care încerci să o eviţi).

2. Reciprocitate.

Am putea analiza această prietenie cu noi înşine şi din punctul de vedere al „prieteniei” dintre minte şi inimă, sau dintre cele două emisfere cerebrale. Dacă dăm mereu întâietate minţii, părţii logice din noi în defavoarea emoţiilor, a părţii noastre creatoare, sau dacă suntem mereu copleşite de emoţii şi nu ne putem controla îngrijorarea, sau dacă trebuie mereu să existe cineva care să ţină minte unde ne-am pus geanta sau lucrurile, este clar că armonia noastră interioară lipseşte. Cu alte cuvinte, comunicarea dintre minte şi inimă este undeva întreruptă. (Subiectul este amplu, se poate face o corelaţie şi cu relaţia pe care o avem cu Femeia, respectiv Bărbatul interior, dar nu intru acum în astfel de detalii.)

Învătând să ne cunoaştem, să ne acceptăm diferitele noastre aspecte, prin diverse metode şi tehnici, putem face paşi importanţi în refacerea prieteniei cu noi înşine.

3. Împărtăşirea.

Eu aş traduce acest criteriu în sinceritate faţă de tine însăţi. De exemplu, te poţi minţi că ai o viaţă bună, că eşti fericită, însă undeva, ceva din tine ştie că nu este aşa. Chiar dacă uneori nu este plăcut ce vezi la tine, primul pas pentru a corecta este să fii sinceră şi să accepţi realitatea. E ca un fel de transparenţă, în care îţi observi gândurile, dar şi emoţiile, în mod egal.


4. Emoţia pozitivă

Te plictiseşti când eşti nevoită să stai singură o perioadă de timp (de la câteva ore la câteva zile)? Te simţi bine în compania propriei tale persoane? Te bucuri de lucrurile pe care le descoperi, de calităţile pe care le ai, de realizările tale, ca şi cum ar fi cazul celei mai bune prietene? Îţi acorzi privilegiul de a te bucura de frumuseţe, de muzică bună, de haine curate şi elegante?

Dacă îţi supui corpul la cele mai dure cure de slăbire, dacă te cerţi mereu interior pentru cea mai mică stângăcie, dacă nu dormi sau nu mănânci suficient, vei acumula mai multă energie negativă faţă de tine însăţi în loc să simţi emoţii pozitive.  Lasă deoparte perfecţionismul sau vinovăţia sau ideile de genul „eu nu merit aşa ceva”. Meriţi să te bucuri de o viaţă frumoasă, plină de energie, în acest corp pe care îl ai!

Cunoaşterea acestor patru calităţi ale unei prietenii profunde ne poate ajuta foarte mult. Pe măsură ce le învăţăm, le dobândim, prietenia cu noi înşine va contribui la trăirea unei vieţi frumoase  şi împlinite.

Lista de verificare a criteriilor prieteniei cu tine însăţi

– Îmi acord constant timp pentru a fi cu mine însămi?

– Acord atenţie atât minţii, cât şi emoţiilor? Sau doar unui aspect, în detrimentul celuilalt?

–  Sunt sinceră faţă de mine însămi?

– Mă bucur de propria mea prezenţă?

Dacă ți-a plăcut acest articol sau ți-a fost util,

te rog să îl dai mai departe

și să te abonezi la newsleterul Armonie Feminină,

pentru a primi și alte articole din această categorie.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s