Posturi Yoga pentru eliminarea durerilor de spate (1)

 

 

În acest articol vă prezint câteva posturi care mă ajută foarte mult să îmi revin când mă doare spatele, în zona lombară. Vă recomand multă atenție și precauție când le realizați, dacă aveți dureri, pentru a nu forța și mai mult zona dureroasă. Exercițiile vă ajută prin relaxarea și energizarea mușchilor respectivi. Chiar dacă nu le puteți realiza perfect, tot e mai mult decâ să așteptați să treacă, fără să faceți nimic.

Coloana vertebrală are o importanță esențială în păstrarea sănătății generale a corpului, în menținerea unui tonus bun psihic și mental, așa că acordați-i multă atenție, nu o lăsați să „ruginească”, să se rigidizeze. O coloană flexibilă și sănătoasă este un semn general al stării de bine și armonie interioară.

1. Elongarea coloanei.

Noi, oamenii moderni, stăm foarte mult așezați, iar coloana noastră se tasează astfel, se comprimă, se rigidizează. Un exercițiu foarte simplu este cel în care ne „lungim” coloana, urmărim să o întindem, să o readucem la dimensiunea ei normală. Aceste exercițiu folosește fazele respirației pentru amplificarea energiei la nivelul coloanei.

Ideea de bază este aceea că, pornind din poziția în picioare, cu tălpile depărtate, punem palmele pe coapse, cât mai aproape de șolduri (la încheietură, ca în imagine). Expirăm profund (în acest sens ne ajută aplecarea în față), apoi inspirăm în timp ce ne ridicăm și ținem aerul în plămâni (retenție pe plin), timp în care împingem cu palmele în coapse, simțim lungirea coloanei. Coatele sunt întinse, umerii ușor ridicați, pentru a permite împingerea cu brațele întinse. Expirăm apoi ușor, facem pauză, apoi reluăm exercițul. Se recomandă minim 12 execuții zilnic.

Sunt convinsă că ați făcut această mișcare, simțeați nevoia să vă întindeți spatele, noutatea acum este asocierea mișcării cu fazele respirației, ceea ce amplifică efectele ei.

2. O poziție pentru relaxarea spatelui este cea în care, fiind cu picioarele depărtate, ne aplecăm în față și lăsăm trunchiul moale. Ne sprijinim pe brațe și chiar ne putem legăna sau răsuci ușor trunchiul pentru a-l relaxa. Există câteva posturi yoga care au ca pornesc de la această poziție.

3.  Postura capului la genunchi.

Suntem așezați la sol, cu picioarele întinse în față. Îndoim piciorul drept și lipim talpa dreaptă de coapsa stângă, apoi ne aplecăm spre piciorul întins (stângul), încercîm să prindem degetele de la picioare cu palmele. Răsucim ușor trunchiul spre dreapta. Revenim apoi cu picioarele în față, rămânem câteva minute în liniște, pentru a simți efectele, apoi repetăm pe partea cealaltă (cu piciorul drept întins, ca în imagine). În funcție de zona dureroasă, putem practica mai mult pe partea care ne ajută să eliminăm durerea.

Această postură relaxează și energizează foarte mult zona lombară, este recomandată în afecțiuni renale sau urinare, stimulează rinichii, elimină cistita. Condiția este să fie practicată suficient de mult timp, peste 5 minute pe fiecare parte.

Tot pentru eliminarea durerilor de spate sunt recomandate si postura cleștelui sau postura eliberării regelui vântului, pe care le-am prezentat în articolele trecute.

Vă doresc o duminică frumoasă și relaxată!

Dacă ți-a plăcut acest articol sau ți-a fost util,

te rog să îl dai mai departe

și să te abonezi la newsleterul Armonie Feminină,

pentru a primi și alte articole din această categorie.

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s