Yoga pentru liniştirea minţii

Indiferent de situaţia în care ne aflăm, o minte agitată, care nu se poate concentra sau se lasă copleşită de griji nu este de mare folos. Cel care îşi poate folosi energia mentală în mod calm, cotrolat, detaşat, are întotdeauna o atitudine relaxată, optimistă, iar acţiunile sale sunt încununate de succes.

De aceea, vă prezint acum câteva posturi si procedee din tradiţia yoga care vă pot ajuta să vă liniştiţi mintea. Atenție! Păstrarea posturilor indicate fără o concentrare adecvată (adică dacă ne lăsăm mintea să zburde sau devenim somnolenți în timp ce suntem așezați în aceste posturi) nu duce la rezultatele așteptate. Posturile corporale sunt relativ ușor de realizat, importantă este atitudinea minții. Dacă apar multe gânduri, exact când vrem să ne liniștim, ne poate ajuta observarea respirației (inspir – expir, inspir – expir, etc). Vă recomand să mențineți posturile următoare minim 5-7 minute.

1. Postura plăcută (sau postura uşoară).

Numită de noi şi  „a sta turceşte”, postura implică să fim aşezaţi la sol, cu picioarele încrucişate, spatele drept, palmele relaxate pe genunchi. Este de ajutor dacă punem o pernuţă sub bazin, ca să relaxăm zona lombară şi să păstrăm spatele drept, vertical.  Se începe cu piciorul stâng mai aproape de bazin, apoi se inversează poziţia picioarelor. Imaginea arată postura cu piciorul drept lângă bazin.

Se recomandă să plasăm degetele astfel: unghia degetului arătător se pune sub prima falangă a degetului mare, celelalte degete fiind relaxate (așa numita jnana mudra – gestul cunoașterii). 

Postura se păstrează cât mai mult timp, nu prezintă contraindicaţii. Este o postură de plecare pentru alte tehnici mai complexe, cum ar fi cele de control al suflului.

2. Postura Diamantului

Aşa cum îi spune numele, postura oferă minţii o claritate de cristal. Echilibrează sufletul și mintea. Poate deveni o postură preferată în care să ne aşezăm, după ce depăşim primele faze de acomodare cu ea.

Ne aşezăm bazinul în „bărcuţa” formată de labele picioarelor (tălpile, degetele mari de la picioare nu se ating). Spatele drept, umerii uşor traşi în spate, palmele se pun în dreptul şoldurilor, pe coapse, cu degetele mari orientate spre exterior.

Dacă există disconfort la nivelul genunchilor sau gleznelor, se pune o pernuţă sau un prosop împăturit sub bazin sau sub tălpi, până când articulaţiile se vor elasticiza.

Se recomandă să fie făcută și după ce am mâncat, pentru a ușura digestia.

3. Respiraţia alternă.

Fiind aşezaţi în una din posturile descrise mai sus, sau pe un scaun, cu spatele drept, vom face următorul exerciţiu de respiraţie, în care inspirăm şi expirăm altern pe câte o nară (clic aici pentru descrierea video a procedeului). Pentru a închide nările, alternativ, facem astfel: plasăm degetul mare al palmei drepte  în dreptul nării drepte, degetele mic şi inelar în dreptul nării stângi, iar celelalte două se odihnesc pe frunte. Etapele sunt următoarele:

– expirăm şi inspirăm profund de câteva ori, pentru ventilarea plămânilor

– cu degetul mare blocăm nara dreaptă şi inpirăm astfel pe nara stângă, cât mai complet posibil

– ţinem câteva secunde aerul în plămâni

– cu degetele mic şi inelar închidem nara stângă și expirăm astfel pe nara dreaptă

– rămânem câteva secunde cu plămânii goi

– inspirăm pe nara dreaptă (nara stângă este închisă)

– rămânem  câteva secunde cu plămânii plini

– expirăm pe nara stângă  (nara dreaptă este închisă)

În acest moment, am încheiat un ciclu al respirației alterne. Putem fie să continuăm, cu inspirație pe nara stângă, etc, fie să facem pauză, să respirăm de voie de câteva ori, apoi să reluăm un nou ciclu al respirației alterne.

Acest tip de respirație ne ajută foarte mult să liniștim mintea și să echilibrăm energiile în zona capului. Câteva astfel de cicluri respiratorii sunt recomandate dimineața la trezire sau seara înainte de culcare, sau înaintea unor evenimente la care trebuie să fim lucizi, atenți și calmi.

Bineînțeles, aceste rezultate se obțin doar prin practică perseverentă, constantă, susținută. Mult succes!

Vă invit să participați la cursurile ținute de centrul Kamala, în Brașov, București (vezi aici programul cursurilor) sau online, prin corespondență (pentru acesta din urmă, intrati pe mentoryoga.com)

Dacă articolul v-a plăcut sau v-a ajutat, vă rog să îl dați mai departe

și să vă abonați la blog.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s