Gândești așa cum mănânci

Titlul acestei cărți de la editura All mi-a trezit curiozitatea, așa că am comandat-o și nu îmi pare deloc rău. Este vorba despre o prezentare accesibilă, deși științifică, a proceselor chimice, fiziologice, etc, ce au loc în corpul nostru în urma ingerării alimentelor și cum influențează aceste substanțe din hrană funcționarea creierului.

Autorul (Patrick Holford) prezintă mai întâi situația actuală, defectuoasă, a modului în care ne hrănim și insistă asupra importanței unei alimentații corecte pentru creier. Multe din afecțiunile moderne, dar și violența sau dependențele, se pot rezolva prin corectarea modului în care ne hrănim. Cu alte cuvinte, dacă știm ce alimente să alegem, vom fi mai fericiți, mai sănătoși, mai energici.

Pe scurt, el afirmă:

1. este necesar să aducem un aport zilnic, constant, din cele cinci alimente esențiale pentru creier (carbohidrații complecși, grăsimile inteligente, fosfolipidele, aminoacizii și nutrimentele inteligente), dar și să respectăm echilibrul IQ metil (proces esențial în funcționarea creierului).

2. în afară de o alimentație corectă, trebuie să eliminăm factorii care scad eficiența creierului (chiar dacă respectăm alimentația indicată). Cu alte cuvinte, să evităm să ne încărcăm cu energie pe de o parte, iar pe de altă parte să pierdem acea energie. Să evităm oxidanții, alcoolul, stresul, zahărul și stimulentele, mineralele toxice care poluează creierul și alimentele care predispun la alergii.

3. În plus, autorul face anumite recomandări pentru îmbunătățirea coeficientului de inteligență, memoriei și bunei dispoziții.

4. În final (de fapt, într-o mare parte a cărții), se prezintă alimentația copiilor, vârstnicilor, dar și cea recomandată pentru tratarea unor boli: depresia, schizofrenia, tulburări de învățare, autism, dependență, epilepsia, Parkinson, Alzheimer, etc.

Am citit-o cu ușurință, cartea este plină de informații utile, iar explicațiile științifice sunt accesibile și lesne de înțeles.Nu e o carte pe care să o citești într-o zi. Cel mai mult mi-au plăcut explicațiile: recomandările generale le cunoșteam, iar faptul că mi s-a explicat clar de ce e bine să fac asta sau cealaltă m-a convins să îmi corectez modul de a mă hrăni (titluri precum Zahărul și stimulentele te prostesc sau Nu vă „prăjiți” creierul te cam zguduie). 

Un alt lucru bun este faptul că oferă variante pentru vegetarieni (cum sunt și eu), pentru diferitele substanțe bune care se găsesc predominant în pește sau carne. Nu știu veganii cum se vor descurca, ei nu mănâncă nici ouă, nici lactate, așa că trebuie să compenseze mult.

Am extras din carte testul care ne arată dacă aducem sau nu aportul substanțelor necesare creierului și dieta favorabilă unei stări mintale optime. Restul explicațiilor vă las să le descoperiți singuri în carte.

Acest articol a fost scris în cadrul campaniei vAlluntar inițiată de Grupul Editorial All.

2 gânduri despre “Gândești așa cum mănânci

  1. Pingback: Cum îți hrănești creierul? | Armonie feminina

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s