Cu sau fără transfigurare?

Discutam zilele trecute cu o cunoștință care îmi spunea că femeile din ziua de azi, când (şi dacă) vin la cursul Armonie Feminină care are loc la o „sală” (fie ea şi dintr-un centru de înfrumuseţare) au ca scop doar să își lucreze corpul, să fie zvelt, să slăbească.  Îmi recomanda să nu mai folosesc termeni precum transfigurare, magie a vieţii, sacru, să nu mai fac meditaţii sau tehnici de vizualizare, pentru că femeile „nu sunt pregătite” pentru aşa ceva. Ele vor să transpire, să obosească, să simtă că banii daţi au meritat efortul, „ce e aia transfigurare?”, nu caută echilibrul şi armonia interioară. Recunosc că m-am înfuriat (deşi nu ar fi trebuit) când am auzit cuvintele ei atât de lipsite de consideraţie (şi de cunoaştere, la urma urmei) faţă de celelalte femei. E un subiect vast şi care merită dezbătut: ce înseamnă pentru fiecare dintre noi transfigurare, magie, sacru.

Poate sunt naivă, idealistă, însă cred că femeile îşi doresc mai mult de la viaţă, şi altceva în afară de un corp zvelt, sănătos (aspect necesar, într-adevăr, dar nu suficient). Continui să cred că putem trăi o viaţă frumoasă, profundă, să ne simţim ca nişte lumini vii pentru cei din jur, să îi inspirăm cu energia, viziunea, spiritualitatea vieţii noastre. Şi când spun spiritualitate, nu mă refer la a merge la biserică duminica sau la alte prejudecăţi şi clişee new-age. Mă refer la înţelegerea şi trăirea sacrului, la modul în care noi, femeile, putem să trăim: frumos, cu încredere şi forţă, cu bucurie şi în acelaşi timp cu iubire şi luciditate, cu înţelepciune, ca zeiţe vii, conştiente, în această lume.

De ce să trăim mai prejos de acest ideal? De ce să uităm de noi înşine, aşa cum ştim în adâncul inimii noastre că aşa suntem cu adevărat? Să nu credeţi pe nimeni care vrea să vă convingă că nu puteţi trăi astfel, că trebuie să aveţi o viaţă grea, plină de frustrări, urâţenie, că nu aveţi nici o şansă, etc.

Încă am şi eu momente de oboseală, de neîncredere, de dezorientare, însă ele nu pot să îmi clatine idealul acestei vieţi de Frumuseţe şi Lumină şi Iubire. Aşa că voi continua să vorbesc despre magia, frumuseţea şi sfinţenia care pot fi trăite şi împărtăşite celor care vor să le vadă, să le trăiască.

Draga cititoare, ce părere ai? Eşti alături de mine în această călătorie, unite în Inimă? M-aş bucura să îţi aflu părerea. Promit să revin cu un articol în care să vorbesc mai mult despre transfigurare.

PS:

Cum să trăieşti frumos fără iubire,
Cum să visezi, să umbli, ori să zbori,
Cum să cuprinzi neliniştea din zori
Şi pacea din amurg dintr-o privire?

Cum să înoti prin mările de flori,
Cum să te bucuri de întreaga fire
Şi viaţa ta să-şi afle împlinire
Fără minunea care dă fiori?

E totul rânduit să se întample-
Cu simplitatea unei adieri –
Când de lumină sufletul se umple.” (George Ţărnea)

5 gânduri despre “Cu sau fără transfigurare?

 1. Elena Maria Marin

  Din pacate suntem inconjurate de astfel de cunostinte, de „prietene” care desi vad, constata ca se poate trai si altfel, ne acuza de minciuna si incearca din toate puterile sa ne arate ce „viata grea” au ele, fara sa inteleaga ca traiesc realitatea pe care si o creeaza!!! Momente grele exista, toti ne intalnim cu ele, ar trebui sa le apreciem, avem de invatat din ele, dar daca le dam prea multa atentie ne acapareaza, ne opresc din drum! Nu i mai bine sa dam atentie frumosului, iubirii si sperantei? daca gandurile noastre sunt frumoase si pline de iubire cu asta o sa ne intalnim, asta o sa traim…Multumim pentru incurajari!

  Apreciază

 2. Gia

  Foarte bine punctat. Asteptam continuarea 🙂 E greu sa scapam de tipare si reflexe conditionate, dar unii nici macar nu vor sa se deschida la lucruri inafara „curtii” lor. Din pacate. Si cum dragoste cu sila nu se poate, fiecare va trai cum isi asterne

  Apreciază

 3. madalina

  Subscriu la cele scrise de mai sus.. nu cred ca cineva isi doreste sa ajunga la „capatul drumului ” si sa spuna .. am avut o viata si nu am stiut sa o traiesc.! Daca nu te simti bine in interiorul tau nu ai cum sa te bucuri ce ceea ce se petrece in jurul tau.
  Veronica, esti o persoana deosebita , incerci sa ne schimbi in bine , ne faci sa uitam de viata de zi cu zi , de robotii care am devenit … ne faci sa ne reintoarcem in noi , sa simtim , sa ne bucuram de ceea ce suntem , sa hranim spiritualitatea si sa aprindem acea lumina si vibratie in sufletul nostru.
  Multumesc!

  Apreciază

 4. ligia

  ignoranta si superficialitatea ma infurie si pe mine si incerc din rasputerile inceputului sa apelez la compasiune (virtute aproape necunoscuta mie, recunosc) , care ar face parte din natura noastra cea mai profunda. pentru a reusi sa ma intorc la mine insami, sa inlatur agresivitatea, nelinistea , nevrozele am descoperit meditatia, care reuseste sa produca transformarea, transfigurarea aia neanteleasa, nu numai in minte, dar si in corp. dar cum primul pas, constientizarea de sine, este cel mai greu de facut ii doresc doamnei cu pricina succes in dobandirea unui „corp”,daca asta ii este suficient deocamdata. iar noi sa ne intalnim cu bucurie vineri dimineata.

  Apreciază

 5. Daca eşti în plinătatea fericirii inimii tale si o reverşi cu bucurie mereu în jurul tau, daca sufletul iti vibrează profund recunoscând în fiecare clipă miracolul vieţii ce străbate lumea, dacă iubirea este trăirea ta firească şi compasiunea – dăruirea ei tuturor, dacă nimic nu te tulbură pentru că eşti conştientă de eternitatea ta… atunci, da, nu mai ai de ce să vorbeşti despre transfigurare, despre sacru… Eşti toate acestea.
  Dar dacă nu… Nu-ţi închide ochii şi Inima. Lasă frumuseţea să te invadeze şi Inima să te indrume. Învaţă despre tine însăţi devenind atentă la ceea ce este dincolo de formă… prin transfigurare. Întreg universul aşteaptă !

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s