Modelarea calităţii vieţii – arta supremă

Reiau aici un articol mai vechi, cu o temă mereu actuală. La serviciu sau în vacanţă, creaţi o operă de artă din propria viaţă, care să strălucească şi să inspire!

„Dimineata este momentul in care ma simt cel mai treaz si in care in fiinta mea mijesc zorii… Noi trebuie sa invatam din nou sa ne trezim si sa ramanem treji, nu cu ajutorul unor mijloace mecanice, ci prin amplificarea la infinit a asteptarii noastre de a ne trezi si de a nu ramane scufundati in somnul cel mai profund. Personal, nu cunosc nimic mai incurajator decat capacitatea incontestabila a omului de a-si eleva viata prin simplul sau efort constient. Nu este putin lucru sa pictezi un tablou, sa sculptezi o statuie sau sa creezi un alt obiect frumos, dar mi se pare mult mai grandios sa iti pictezi si sa iti sculptezi insasi atmosfera si mediul in care traiesti… Modelarea calitatii zilei – aceasta mi se pare arta suprema.” (Thoreau, „Walden”)

M-a inspirat foarte mult Thoreau cu cartea sa Walden. Aici, el descrie experimentul sau, cum a trait un an de zile retras in natura, asta se intampla prin anul 1854. Mi-a facut pofta, ca sa spun asa, sa ma duc si eu undeva, intr-o padure linistita, langa un izvor/lac, unde sa raman mai mult timp si sa ma bucur pur si simplu de faptul ca exist.  Prin anii 1850 era o alta atmosfera in lume, inca nu era aglomeratia si ritmul de azi. Iar ideile lui sunt actuale, chiar daca au trecut peste 150 de ani de cand a scris cartea.

Dincolo de vorbele frumoase, ce ar insemna „sa iti modelezi calitatea zilei”, concret? Eu cred ca in primul rand e necesara intentia, dorinta de a-ti face ziua, viata, mai frumoasa, mai buna, mai semnificativa, pentru tine, pentru altii.  Nu e nevoie de actiuni grandioase, sunt suficiente gesturi mici si atente.

Avem un corp, avem emotii,  avem minte si, in primul rand, avem in noi o scanteie de spirit, divinitatea din noi (e o clasificare simpla, exista si altele mai elaborate, deocamdata e suficienta asta).

Tu, cititorule, aminteste-ti ca semnificatia fiecarei zile din viata ta este data de calitatea fiecaruia dintre aceste domenii ale vietii tale. Exista metode, sfaturi despre cum sa iti pastrezi corpul sanatos si puternic, despre cum sa iti controlezi si să iti inalti emotiile, despre controlul gandurilor si puterea mintii, si despre cum sa reintri in legatura si sa faci viu sacrul din tine, cu acea parte uitata sau neglijata din inima ta. Depinde de fiecare daca si ce metode aplica, in fiecare domeniu. Si tot de fiecare depinde centrul de greutate pe care il da vietii lui, adica ce domeniu (dintre cele enumerate mai sus) predomina in viata lui.

Sunt multe de spus pe tema asta. Voi mai continua si alta data. Pentru moment, tu, cititorule, cum iti imbunatatesti calitatea vietii?

2 gânduri despre “Modelarea calităţii vieţii – arta supremă

 1. http://www.radio3net.ro şi http://www.libhumanitas.ro.

  Pe aceste doua site-uri se afla Dialogul dintre Herta Muller si Gabriel Liiceanu( am folosit primul site).Pe la sfarsit, spune ca i-a fost greata sa traiasca in Romania, trecand prin mai multe incercari, a plecat in 1987.
  Nu ajunge o carte bine scrisa, fara denaturarea limbajului pt. a fi disident, e doar o eschiva, o salvare a onestitatii proprii(pt. un scriitor).
  Scrie pt. a intelege ce a fost, ca sa poata trai ce i-a mai ramas.
  Cred ca este un dialog de ascultat: ce poate face un om pt. calitatea vietii lui
  Herta Muller spune ca viata unui om este cea mai mare valoare pe lumea asta, si la noi in Romania inca nu se stie acest lucru.
  O pledoarie pt. curaj, rezistenta,sinceritate.”Am luat premiul Nobel, am reusit, dar sunt atatia altii care nu au reusit.Putea fi altfel. Norocul meu a aparut din inversarea situatiei de emigrare.”
  „Nu ma pot intoarce, nu mai sunt aceeasi.”
  ” Nu vreau sa scriu, foaia alba imi cere efortul fortarii cuvintelor si nu sunt dispusa intotdeauna.”

  Cred ca este mai simplu pt. un copac. El este, si gata.
  Multumesc pt. intrebare.O seara linistita.

  Apreciază

 2. Ana

  “ sa rasufle liber Dumnezeu” in noi (asa cum spunea Lucian Blaga). Asa sa ne ajute Dumnezeu!Azi este 25 aug.2012 si ma bucur sa spun ca astept ziua de maine, si cu bune, si cu rele.Nu stiu daca sunt astfel incat Dumnezeu rasufla liber in mine, dar am puterea sa inleleg ca „Omul este masura tuturor lucrurilor”. Multumesc pentru site, am unde sa scriu.Asa sa ne ajuta Dumnezeu!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s