Purificare de toamnă

Datorită unor probleme de sănătate, minore, dar sâcâitoare, m-am hotărât să urmez un regim de viață mai strict, purificator, pentru următoarele 7 zile. Ca de obicei, când se schimbă anotimpurile, în preajma echinocțiilor și solstițiilor, vă invit și pe voi să aveți o asemenea perioadă de dezintoxicare și echilibrare fizică, mentală, emoțională. Recomandările sunt utile şi dacă vă simţiţi slăbite, lipsite de energie sau de motivaţie sau ori de câte ori aveţi nevoie de o refacere a tonusului.

Concret, această perioadă cuprinde trei „module”: dietă, exerciții fizice şi masaj, practică spirituală (yoga/ meditație/ rugăciune/etc.) Stabiliți voi înșivă când vreți să începeți, eu v-aș recomanda ca prima zi să fie sâmbătă sau duminică, o zi mai liberă de serviciu, în care să vă puteți ocupa pe îndelete de această temă.

(sursa foto)

Înainte de a începe, este bine să vă stabiliţi un scop clar: de ce urmez acest regim/stil de viaţă, pentru următoarele 7 zile? Scrieţi chiar pe o hârtie şi afişaţi-o undeva la vedere, pentru a vă reface motivaţia dacă și când veţi dori să renunțați. Țineți un jurnal în care să notați zilnic efectele, stările, gândurile în legătură cu această perioadă.

1. Alimentația.

Scopul acestui regim este acela de a „limpezi” corpul, de a-l ajuta în efortul lui constant (deseori neştiut de noi) de a ne menține sănătatea şi energia.

În cele (minim) 7 zile, eliminați sau limitați la minimum consumul de zahăr, prăjeli, fast-food, lactate, alimente procesate chimic (citiţi etichetele produselor pe care le cumpăraţi şi alegeţi în cunoştinţă de cauză). Eliminaţi complet carnea, alcoolul, tutunul. Urmăriți să aveți un meniu cât mai simplu, natural, bazat pe legume, fructe, semințe, beţi apă pură (minim 2 l pe zi). Există foarte multe site-uri unde puteți găsi rețete gustoase, hrănitoare, așa că nu este cazul să vă înfometați în „scopuri purificatoare” sau să cădeţi în extreme care vă pot dăuna.

Dacă puteți, în aceste 7 zile includeți o zi de post complet, doar cu apă. Sau o zi doar „de fructe” (în care să mâncați doar struguri, sau mere, de exemplu). Dacă nu rezistați la o asemenea zi, nu este nici o problemă, încercați să respectați celelalte indicații alimentare.

Personal, eu voi alege (şi v-aş recomanda) dieta alcalină (despre care am scris și aici), însă fiecare știe/ simte/ alege  ce e mai bine pentru propriul organism.

În această perioadă, preferabil la început (dar nu obligatoriu), vă recomand şi realizarea unei tehnici de purificare a tubului digestiv, despre care am scris şi aici.

2. Exercițiile fizice şi masajul.

Puneţi sângele în mişcare prin exerciţii dinamice în fiecare zi din această săptămână. Mişcarea îmbunătăţeşte circulaţia şi starea de spirit. Vă recomand să faceţi cât mai des exerciţiile în aer liber, nu într-o sală de fitness neaerisită corespunzător. Aveţi de unde să alegeţi: 20 de minute de plimbare rapidă dimineaţa, mers pe bicicletă, alergat, înot sau drumeţii în natură, etc, etc. Nu este acelaşi lucru cu mersul pe jos până la piaţă şi înapoi. Limitaţi timpul pierdut inutil în faţa calculatorului. Dacă aveţi timp de Facebook, aveţi timp şi de exerciţii :).

Eu voi include în acest program şi câteva execuţii zilnice ale Salutului Soarelui, una din tehnicile mele yoga preferate. V-o recomand şi vouă, cu multă căldură.

De asemenea, vă recomand să aveţi măcar o şedinţă de masaj în această săptămână, fie la un cabinet specializat, fie să vi-l faceţi singură sau cu ajutorul unei prietene sau al cuiva din familie. În acest articol am prezentat o metodă simplă de auto-masaj la îndemâna oricui.

3. Practica spirituală.

Găsiţi metoda cea mai potrivită pentru fiecare dintre voi pentru liniştirea minţii.  Creaţi-vă mici oaze de timp peste zi în care doar să contemplaţi, să admiraţi, să fiţi pur şi simplu. Dacă aveţi posibilitatea, urmaţi un curs de yoga (mentoryoga.com, de exemplu) sau de meditaţie. Pe acest blog, la categoria Yoga, puteţi găsi câteva procedee şi tehnici utile.

Învăţaţi câteva tehnici yoga de respiraţie care vă pot ajuta să vă purificaţi emoţiile şi mintea. Respiraţia alternă este una dintre cele mai simple şi mai accesibile tehnici de acest fel. Vă recomand să o realizaţi minim 10-15 minute pe zi, dacă nu cunoaşteţi altele.

De asemenea, practicaţi relaxarea. Aici găsiţi înregistrarea unei şedinţe de relaxare pe care am ţinut-o în cadrul seminarului Armonie Feminină, pe care o puteţi descărca şi asculta când aveţi nevoie.

(sursa imagine)

Concluzie:

– dietă curată, naturală, simplă

– exerciţii fizice, mişcare în aer liber şi (auto)masaj

– practică spirituală, relaxare, meditaţie.

Dacă doriţi informaţii personalizate sau îndrumări în acest mic program, mă puteţi contacta pe email: armoniefeminina@gmail.com sau la telefon 0731.32.42.41. Mult succes!

Alte articole pe aceeaşi temă:

O săptămână de purificare

7 săptămâni pentru o viaţă frumoasă – mini-curs Armonie feminină

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s