A face din viaţa ta o permanentă bucurie – Mircea Eliade

„Cea dintâi şi singura datorie esenţială a omului este caritatea, adică o neobosită justificare a bucuriei existenţei. A face din viaţa ta o permanentă bucurie – în pofida tuturor mizeriilor, şi întunecimilor, şi păcatelor, şi neputinţelor, şi dezamăgirilor – iată o datorie adevărată a omului şi a omeniei din tine. Cred că binele se justifică şi se recunoaşte prin bucurie. Cel mai mare păcat contra umanităţii este tristeţea disperată ridicată la valoarea supremă a spiritualităţii.”

Mircea Eliade (Oceanografie) – (mulţumesc Anei că mi l-a trimis)

(sursa foto)

4 gânduri despre “A face din viaţa ta o permanentă bucurie – Mircea Eliade

 1. gabriela

  multe lucruri frumoase pe care le impartasesti cu noi…multumesc..ce bine ar fi fost daca as fi fost mai aproape si daca as fi putut particip fizic la cursuriile tale…fa ceva si pentru arges sunt foatre multi oameni care vor sa se deschida au nevoie de cineva ca tine
  cu multa consideratie gabriela

  Apreciază

 2. Ana

  As obliga statul roman sa fie raspunzator pentru fiecare cetatean roman, sa fie cat mai putini oameni „tristi si disperati”….
  As obliga, l-as face raspunzator macar pentru conditii minime de viata si educatie…

  Apreciază

  1. Cred că fiecare om este răspunzător pentru el însuşi. Nu poţi obliga pe cineva să te facă fericit. Sunt oameni care s-au ridicat şi au adus bucurie altora pornind de la nimic, iar alţii care, având totul, şi-au ratat viaţa. În acest citat, Eliade vorbea despre bucuria existentei, opusa „tristeţii disperate ridicată la valoarea supremă a spiritualităţii”. Ce am înţeles eu este că o cale spirituală, oricare ar fi ea, duce spre bucurie, nu spre tristeţe.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s