Povestirile unei Seherezade moderne – SuperBlog 2012 (1)

Să-ţi salvezi duşmanul care a vrut să-ţi ia viaţa! Să-l redai vieţii, lumii, cinstei! Dintr-un escroc fără pereche, să faci un om cinstit, să scoţi şi să cureţi bobul de mărgăritar căzut în noroi! E o virtute demnă de epoca vechilor creştini.

Una din cărţile care mi-au marcat adolescenţa a fost “Omul de aur” de Jokai Mor (din care am ales citatul de mai sus). Ulterior, am citit şi alte nuvele şi romane ale lui, însă “prima iubire literară” nu se uită niciodată. Nu voi povesti aici subiectul romanului, cei care l-au citit şi-au format deja o părere, iar pe cei care nu l-au descoperit încă îi las să îl savureze pe îndelete.  Acum aș vrea să vă fac cunoștință cu Jokai Mor, aşa cum îl văd eu.  

Jokai Mor (http://ro.wikipedia.org)

Ce m-a fermecat în scrierile lui a fost amestecul specific de simplitate, vigoare, blândeţe, introspecţie şi mai ales bunătate. Personajele lui principale pozitive au mintea deschisă, sunt bune, optimiste şi descurcăreţe, îi ajută pe ceilalţi și au un sistem de valori profund umane şi spirituale. Şi aş vrea să cred că acestea a fost calităţi ale omului Jokai Mor, nu doar ale personajelor sale.

A trăit cu mult înainte să apar eu în această lume (1825-1904), a participat activ la Revoluția de la 1848, iar numeroasele sale scrieri jurnalistice și literare au influențat decisiv cultura maghiară (un mic exemplu: mulți părinți și-au numit fetițele Timea, după personajul din “Omul de aur”, nume neîntâlnit până în acel moment în Ungaria).

Mi-ar fi plăcut să îl cunosc direct. Mi-l imaginez fermecător şi elegant, un bărbat cu o noblețe înnăscută, care atrage privirile femeilor oriunde ar fi. Dacă ar trăi în aceste timpuri, i s-ar potrivi firesc o Toyota Avensis şi ar face o impresie de neuitat într-o croazieră pe mări exotice. O privire superficială l-ar eticheta drept un gentleman de modă veche, cu haine bine croite şi maniere alese, apreciat pentru umorul său rafinat, însă un suflet mai atent i-ar vedea ochii nobili în care străluceşte bucuria de a trăi, compasiunea şi forţa maturităţii. Ar putea conduce la fel de bine o discuţie mondenă sau o cercetare ştiinţifică meticuloasă, ar fi un model pentru tineri şi un prieten neclintit pentru cei apropiaţi, ar ști să contemple natura și să se bucure de viață.

Nu voi afla niciodată cum ar fi decurs întâlnirea noastră… Cărţile lui îmi luminează din când în când serile, aducând la viaţă emoţii şi pasiuni trecute, care ar putea fi, la fel de bine, viitoare.

Cu această primă povestire, Seherezada participă la concursul SuperBlog 2012, etapa 1.

P.S. Marele Einstein spunea: „Fiecare este un geniu. Dar dacă judeci un pește după abilitatea de a se cățăra într-un copac, el va crede toată viața că este prost.”  (“Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid.”) Și eu, ca și Einstein ( 🙂 ), cred că fiecare om are ceva deosebit, unic. De aceea, îmi place că acest concurs are la început o probă care ne deschide spre mentori, spre oamenii remarcabili care ne inspiră în viață, indiferent de domeniu. Frumusețea este în ochii privitorului, iar exercițiile de admirație nu strică nimănui.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s